E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
09 Mart 2022 - 18:03 borsagundem.com

Petrol fiyatlarındaki düşüşü değerlendiren Wall Street endeksleri yeni güne yükselişle başladı.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları hafta ortasına sert yükselişle başladı. Yatırımcılar Ukrayna’daki savaşın devam etmesine karşın emtia fiyatlarındaki yükselişin frenlenmesini değerlendiriyor. Ancak uzman görüşleri endekslerdeki bu yükselişin uzun vadeli olacağından emin değil.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %1,85 artışla 33.235,05 puanda, S&P 500 Endeksi %1,95 artışla 4.252,19 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %2,33 yükselişle 13.094,26 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0623 yükselişle %1,911 seviyesinde değerleniyor.

Borsalardaki yükseliş S&P 500 ve Dow Jones Endeksi’nin düzelme bölgesinin derinliklerine inmesinin ardından Nasdaq Endeksi’nin ayı piyasasının derinliklerine ilerlediği Salı günü görülen sert düşüşün ardından geldi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsalar son zamanlarda hisse senedi fiyatlarında düşüşe sebep olan emtia fiyatlarındaki gevşemeye tepki verdi. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından özellikle enerji ve tarım ürünleri fiyatları yükselişe geçmiş, bazı değerli metaller de büyük kazanımlar elde etmişti.

Batı Teksas ABD petrolü varil başına fiyatı yeni günde yüzde 4 düşerek 118 dolara geriledi. Brent petrolün fiyatı ise %3,5 düşerek varil başına 123 dolardan alıcı buldu.

Buğday vadeli fiyatlarında da sert düşüş gözlemlendi. Buğdayın buşel fiyatı Chicago borsasında %6,3 düşerek 1.206 dolara geriledi. Buna karşın paladyumdaki yükselişse devam etti. Paladyum ons başına %3,8 oranında yükselerek ons başına 3.082 dolara ulaştı.

Oxford Economics’in Baş ABD Ekonomisti Kathy Bostjancic CNBC’deki açıklamasında, “Pay piyasası emtia fiyatlarındaki değişikliklerden, yani petrolden ipuçlarını almaya devam ediyor. Borsalardaki ticaret volatil olmaya ve fiyatlar geri çekildiğinde ralli yapmaya devam edecek. Ancak genel olarak petrol ve enerji dışı fiyatların çok yüksek kalacağı beklentisi, genel olarak ekonomik aktivite ve pay piyasası için karamsar bir görünümü göstermektedir” ifadelerine yer verdi.

Buna karşın ABD’li yatırım bankası Baird’in Yatırım Stratejisi Analisti Ross Mayfield ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışı sırasında yumuşak geçiş yapabilme kabiliyetinin ABD’yi resesyondan kurtarabileceğini söyledi.

Mayfield açıklamasında, “ABD işgücü piyasasının, tüketicinin ve genel kurumsal sektörün gücü, bizi yakın vadede durgunluktan uzak tutacak ağırlıkta hareket edecektir. Genel olarak, volatilitenin devam etmesi muhtemeldir. Ukrayna'da çok çeşitli sonuçlar mümkündür. Ancak özellikle de FED tüketici talebini kırmadan faizleri yükseltmeyi başarbilirse, ABD ekonomisinin temelleri hala iyi görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Ray Dalio: ABD’nin en büyük ekonomi sınavı yaklaşıyor

 

ABD borsalarında ‘ölüm haçı’ korkusu

 

ABD’de mortgage faizleri geriledi

 

ABD 2022 petrol fiyat tahminini revize etti

 

Borsalarda diplomasi iyimserliği

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)