E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
10 Ocak 2023 - 18:08 borsagundem.com

Wall Street endeksleri yeni güne pozitif başladı. FED Başkanı Powell’ın faiz kararında siyasi bağımsızlık vurgusu yapan açıklamalarını fiyatlandıran yatırımcılar perşembe günü açıklanacak tüketici enflasyon verilerine kilitlendi.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları salı gününe sınırlı yükselişle başladı. Yatırımcıların ABD Merkez Bankaları’nın (FED) yüksek faizleri konusundaki endişeleri devam ediyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,26 artışla 33.603,60 puanda, S&P 500 Endeksi %0,23 artışla 3.900,90 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,30 yükselişle 10.667,08 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0433 yükselişle %3,582 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street endeksleri yeni günde FED gündemine kilitlendi. Pazartesi günü Atlanta FED Başkanı Raphael Bostic faiz oranlarının %5’in üzerine çıkması ve ‘uzun bir süre’ burada kalması gerektiğini açıkladı. San Francisco FED Başkanı Mary Daly ise aynı gün FED’in daha düşük bir ivmede de olsa faizleri yükseltmesi gerektiğini söyledi. ABD Hazinesi tahvil getirileri açıklamaların ardından yükseldi.

FED Başkanı Jerome Powell bugün açılış öncesinde yaptığı açıklamada merkez bankasının enflasyona yanıt verirken siyasi açıdan bağımsız kalması gerektiğine değindi.

Yatırımcılar yeni yıla daha yüksek FED faizlerinin ABD ekonomisini resesyona sürükleyebileceği endişeleriyle girdi. Bununla birlikte, enflasyonun hafiflemeye başladığına dair yatırımcı bahisleri artırıyor gibi görünüyor.

CNBC’nin haberinde ABD borsalarında geçtiğimiz hafta çarşamba günü Nasdaq Bileşik Endeksi’nin kaydettiği %0,6’lık yükselişe dikkat çekiliyor. Söz konusu işlem gününde Tesla hisseleri %6’lık ralli gerçekleştirmişti. Bu sırada sanayi endeksi Dow Jones 304 puan silerek günü 113 puan düşüşle bitirmiş, S&P 500 Endeksi ise %0,1 düşmüştü.

Pazartesi günü itibariyle yılın ilk 5 işlem gününü bitiren Wall Street endekslerinde S&P 500 %1,1 yükseliş kaydetti. Küresel yatırım danışmanlığı firması Fundstrat’ın Araştırma Başkanı ve Yönetici Ortağı Tom Lee söz konusu performansın erken yakalanan bir güç olduğunu belirterek, yükselişin “borsaların bu yıl %20’lik bir ralliye hazırlandığına dair güçlü bir alamet” olduğunu sözlerine ekledi.

Lee CNBC’deki açıklamasında FED’in finansal koşulları sıkı tutmak istediğini söyledi. Borsa uzmanı, “Dolar, hisse senetleri, tahviller… Her şey üzerindeki baskı biraz hafifliyor. Muhtemelen bu yüzden biraz endişeliler ve enflasyonun öldüğünden emin olmak istiyorlar. Ancak özellikle ekim ayından bu yana yaşanan değişikliklerden biri, enflasyonun ateş altında olması" ifadelerine yer verdi.

Lee, perşembe günü açıklanacak tüketici fiyat endeksi verilerinin kritik olduğuna dikkat çekti. Borsa uzmanı enflasyonun seyrine bağlı olarak, tahvil piyasasının FED’i şubat ayında faiz indirimlerinden önceki son faiz artırımını yapmaya zorlayabileceğini de sözlerine ekledi. Yatırımcılar ayrıca cuma günü büyük bankaların bilançolarını ve tüketici duyarlılığı verilerini de izleyecekler.

Morgan Stanley: ABD resesyonu borsaları yüzde 22 düşürür

 

Petrolde Fed baskısı

 

FED enflasyona göre karar verecek

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)