E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsaları yükselişle açıldı---

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
03 Mart 2023 - 18:08 borsagundem.com

Wall Street endeksleri tahvil faizlerinin kritik seviyenin altına gerilemesiyle yükselişe geçti. Uzmanlar borsaların FED’in düşük faiz politikasına bağımlı hale geldiğini ve geri dönüşün kolay olmayacağını savunuyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları haftanın son işlem gününe yükselişle başladı. Gösterge tahvil faizlerinin %4 sınırının aşağısına gerilemesi borsalardaki yükselişi destekledi.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,27 artışla 33.091,95 puanda, S&P 500 Endeksi %0,58 artışla 4.004,39 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,86 yükselişle 11.561,17 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0687 düşüşle %3,993 seviyesinde değerleniyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street endekslerindeki yükseliş ABD Hazinesi tahvil getirilerindeki düşüşü takip etti. Kritik %4 seviyesinden gerileyen 10 yıllık tahviller ve %4,855’e düşen 2 yıllık tahviller borsa yatırımcılarını rahatlattı. 2 yıllık tahviller perşembe günü 2007’den bu yana görülmemiş seviyelere yükselmişti.

Yatırımcılar, bir süredir hisse senetlerinde yeni bir satış dalgasını tetikleyebileceği gerekçesiyle 10 yıllık tahvil getirilerinde kilit seviye olarak gördükleri %4 rakamını izliyorlar. 10 yıllık tahviller aynı zamanda mortgage ve otomobil kredilerini etkileyen bir referans oran görevi görür. Bu sebeple tahvil getirilerindeki aşırı yükseliş ekonomide dalgalanmalara yol açma potansiyeli taşır.

ABD borsalarında büyük endeksler haftayı pozitif kapatmaya hazırlanıyor. Perşembe günü itibariyle S&P 500 Endeksi haftalık bazda %0,28 yükseldi. Endeks üç haftalık düşüş trendini kırma yönünde ilerliyor. Nasdaq Bileşik Endeksi ve Dow Jones Endeksi ise perşembe günü haftalık bazda %0,6 yükselmişti.

ABD Merkez Bankası (FED) Atlanta Şubesi Başkanı Raphael Bostic'in faiz politikalarına ilişkin açıklamaları da yatırımcı duyarlılığındaki pozitif değişime yardımcı oldu. Bostic merkez bankasının faiz artırımlarını diğer bazı yetkililer tarafından tercih edilen yarım puanlık artış yerine 25 baz puanda tutabileceğini düşündüğünü söyledi.

Bununla birlikte, FED Üyesi Christopher J. Waller ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada daha sert bir ton kullandı ve enflasyon rakamlarının yavaşlamaması halinde daha yüksek bir nihai faiz oranı olasılığının değerlendirilebileceğini söyledi. ABD ekonomisine ocak ayında 517.000 yeni istihdam eklediğini gösteren son istihdam raporuna ve tüketici fiyat endeksi ile kişisel tüketim harcamaları raporlarına atıfta bulunan FED üyesi şu ifadelere yer verdi:

“Bu veri raporları çok sıcak gelmeye devam ederse, ocak ayı verileri yayınlanmadan önce mevcut olan ivmeyi kaybetmememizi sağlamak için politika faizi hedef aralığının bu yıl için daha da yükseltilmesi gerekecektir.”

FED yetkililerinin kamuoyuna yaptığı açıklamalardan bağımsız olarak üstlendiği görevin çok zor olduğu görülüyor. CNBC’nin haberine göre Bleakley Baş Yatırım Sorumlusu Peter Boockvar konuyla ilgili paylaştığı piyasa notunda, “FED ne kadar yavaş giderse gitsin, ne yapmak istediklerini topluma ne kadar iletirse iletsin, olağanüstü serbest para politikasını tersine çevirmenin yol açtığı engebelerden kaçınmak mümkün değildir” ifadelerine yer verdi.

Borsa uzmanı, “Piyasalar ve ekonomi düşük faiz oranlar ve parasal genişleme politikalarına bu kadar uzun bir süre bağımlı ve muhtaç olduğunda, rahatlamak için asla doğru zaman olmayacaktır” dedi.

Durgunluk senaryoları yatırımcıları güvenli liman arayışına itiyor

 

"Fed kazdığı kuyuya kendi düştü"

 

"Borsalar daha agresif bir Fed olasılığına karşı dirençli"

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)