E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında alım baskısı artıyor---

ABD borsalarında alım baskısı artıyor

ABD borsalarında alım baskısı artıyor
10 Ekim 2024 - 11:10 borsagundem.com

Tarihsel veriler, ABD borsalarında satın alma baskısının yükseldiğini gösteriyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dow Jones borsasındaki ‘hızlı’ yükseliş, tarihsel veriler ışığında ‘iyi bir işaret’ olarak algılanıyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, SentimenTrader, “Hemen her zaman dilimindeki alım baskısı tarihi seviyelerde” diye yazıyor.

Tüm zaman dilimlerinde yükseliş

MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, ABD’de analizleri yakından takip edilen araştırma şirketi SentimenTrader’a göre hangi zaman dilimi olursa olsun, Dow Jones Sanayi Ortalaması hızla yükseliyor ve bu ivme, en azından gelecek aylarda iyiye işaret olabilir.

SentmenTrader'da kıdemli araştırma analisti olan Jason Goepfert, paylaştığı notta, Dow Jones’un son 250 işlem gününde 152 kez yükseldiğini gözlemliyor; bu yüzde 61’in hemen altında bir kazanma oranına karşılık geliyor. Geçmişte böyle bir tutarlılık gördüğü tek zamanın Nisan 2010 ve Mayıs 2018 olduğunu ifade eden Goepfert, “Her iki örnek de yaklaşık altı aylık dalgalı işlem dönemlerinden önceydi” diye ekliyor.

Ancak ivme, kısa vadeli bir olgudan daha fazlasına karşılık geliyor. Goepfert, "Zaman dilimlerine bakıldığında, Dow Jones Endeksi son 100 haftanın yüzde 60'ından biraz fazlasında yükseldi. Bu son 40 yıla göre çok uç bir okuma değil ancak 2022'deki ‘zayıf dönem’den sonra devam eden bir iyileşmeyi temsil ediyor” diyor.

Ayrıca analist, endeksin son 60 ayın yüzde 63'ünde yükseldiğini, bunun da en uç nokta olmadığını, ancak son 124 yılın en yüksek yüzdesine yakın olduğunu söylüyor. Goepfert,  endeksin son 15 yılın ise yüzde 80'inde yükseldiğini ifade ediyor.

Yüzde 2’lik dilim

Goepfert, tüm veriler bir araya koyulduğunda, Dow'un günlük, haftalık, aylık ve yıllık zaman dilimlerinde etkileyici ve kalıcı bir ivme gösterdiğini yazıyor. Goepfert, “Çünkü momentum bir veya iki zaman dilimine göre izole edilmediğinden, mevcut seviye tarihsel olarak aşırıdır ve 1900'den bu yana tüm okumaların en üst yüzde 6'sında yer almaktadır. 1995-2000 balonunu hariç tutarsak, mevcut okuma tüm zamanların en üst yüzde 2’lik diliminde yer alacaktır” şeklinde yazıyor.

Goepfert, aşırı yukarı yönlü momentum dönemlerinin geçmişte kamu hizmetleri gibi bazı sektörler için tükenmeye işaret ettiğini ancak Dow sanayi sektörü için böyle olmadığını belirtiyor. Buna göre, zaman dilimlerindeki yukarı dönemlerin ortalamasının yüzde 66'yı aştığı diğer zamanlarda kayıplar nadir oluyor ve Dow Jones sonraki dokuz aylık dönemlerde özellikle güçlü getiriler görüyor.

Günlük, haftalık, aylık ve yıllık zaman dilimleri

Goepfert, Dow'un dört zaman diliminde; günlük, haftalık, aylık ve yıllık, en az yüzde 60 oranında yükseldiğini gözlemliyor ve bunun son derece nadir olduğunu, yalnızca altı kez gerçekleştiğini bulguluyor. Ancak Goepfert, sinyalden sonraki getirilerin, büyük ölçüde 2018'deki küresel mali kriz nedeniyle o kadar da mükemmel olmadığını ekliyor. Nisan 2018'deki son sinyalden sonraki dönemde de vasat getiriler görüldüğü gözleniyor.

İki çalışma bir araya getirildiğinde ise Goepfert'e göre, Dow'un dört zaman diliminde en az yüzde 60 oranında yükseldiği ve ortalama yükseliş dönemlerinin yüzdesinin yüzde 66 veya daha yüksek olduğu yalnızca iki örnek bulunuyor. Goepfert, “Her iki sinyal de 1959'da tetiklendiğinde, Dow birkaç ay yükselmeye devam etti ancak daha sonra geniş salınımlar dönemine girdi ve 1963'te yeni bir sürdürülebilir trend başlayana kadar her iki yönde de ilerleme kaydetmedi. 2017-18'de de benzer bir hikaye yaşandı; endeks, pandemi dalgasının ardından yıllarca süren bir durgunluğa düşmeden önce yükselişini birkaç ay daha uzattı” diye yazıyor.

Yatırımcılar için ne ifade ediyor?

Goepfert, “Endeksin zaman dilimleri boyunca yaşadığı satın alma baskısı gerçekten tarihi seviyede. Ve çoğunlukla bu, en azından gelecek 6-9 ay için hep iyi bir işaret oldu. Bundan sonra, emsaller daha da azaldı, özellikle de sürdürülebilir kazanç gösterenler için” diyor.

Goepfert şöyle ekliyor: “1995-2000 dönemi, momentumun uzun süreli ve etkileyici bir şekilde devam ettiği tek dönemdi ve boğaların yapay zeka devriminin internet balonuyla karşılaştırılabilir olmasını umması gerekiyor.”

Aşırı iyimserlik borsaları savunmasız hale getiriyorAşırı iyimserlik borsaları savunmasız hale getiriyor

 

Borsada Ekim sürprizi ihtimal dışı değilBorsada Ekim sürprizi ihtimal dışı değil

 

Bank of America: Yatırımcılar borsada yüksek volatiliteye hazırlıklı olmalıBank of America: Yatırımcılar borsada yüksek volatiliteye hazırlıklı olmalı

 

Faiz indirimleri borsalar için felaket senaryosu mu?Faiz indirimleri borsalar için felaket senaryosu mu?

 

JPMorgan: Yatırımcılar borsada daha fazla risk almamalıJPMorgan: Yatırımcılar borsada daha fazla risk almamalı

 

Wall Street’te boğa piyasası ikinci yılındaWall Street’te boğa piyasası ikinci yılında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)