E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında bilanço tehdidi---

ABD borsalarında bilanço tehdidi

ABD borsalarında bilanço tehdidi
10 Temmuz 2023 - 14:40 borsagundem.com

Bilançolar yaklaştıkça Wall Street’i zorlu günler bekliyor olabilir. Analistler ve yatırımcılar düşen bilanço beklentileri nedeniyle ABD borsalarının üçüncü çeyrekte daha zayıf bir performans göstereceğini öngörüyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsalarında S&P 500 şirketlerinin bilanço uyarıları ve ABD Merkez Bankası’na (FED) ilişkin faiz artışı beklentileri boğa piyasası için ciddi bir sorun oluşturuyor. Bloomberg haberine göre, Markets Live Pulse (MLIV) anketi yatırımcıların piyasalara ilişkin beklentilerinin düştüğünü gösterdi.

Deutsche Bank stratejistlerine göre bilanço sezonları son on yıldır Wall Street hisse senetleri için genellikle olumlu bir dönem niteliği taşır. Ancak habere göre MLIV anketine yanıt veren 346 yatırımcının %55’i piyasalarda bundan sonraki sürece ilişkin beklentilerini düşürdüğünü belirtiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre borsalardaki iyimserlik FED’in şahin tutumu nedeniyle dağılma eğilimi gösteriyor olabilir. Zira dünyanın en büyük ekonomisinde kalıcı hale gelen enflasyon Amerikan merkez bankasını yeni faiz artışlarına zorluyor ve ekonomide ‘sert iniş’ beklentilerini güçlendiriyor.

ABD borsalarında FedEx’ten Exxon Mobil’e ve Nike’a kadar birçok şirket kurumsal bilanço beklentilerini karamsar ekonomik beklentilere göre ayarladı. Şirketler FED’in politika faizlerinin daha uzun süre daha yüksek seviyede tutacağını öngörüyor.

Hargreaves Lansdown Hisse Senetleri Baş Analisti Sophie Lund-Yates, “Bilanço sezonuna ilişkin olumsuz sesler kesinlikle ABD borsalarındaki kaçış trenini yavaşlatmaya yardımcı olacak türden elementlerdir” açıklamasında bulundu. Lund-Yates özellikle de ekonomik göstergelerin daha fazla faiz artışı göstermesi ihtimalinde bu durumun geçerli olacağını öngörüyor.

MLIV Pulse anketine göre katılımcıların %42’si bilanço sezonuna dair en büyük olumsuzluğun finansal koşulların sıkılaştırılması olacağını söyledi. Cuma günü açıklanan ABD istihdam verilerinin olumlu bir tablo göstermesine rağmen FED’in temmuz ayında politika faizlerini yükselteceğine dair beklentiler yüksek kalmaya devam ediyor. Zira yatırımcılar tarım dışı istihdamın beklentilerin altında kalmasından çok beklentilerin üzerinde yükselen saatlik kazançlara odaklandı.

Anket katılımcılarına göre S&P şirketlerindeki hisse başına kazançlar ankete katılanların %48’ine göre ikinci çeyrekten itibaren duraklayacak. Bloomberg analistlerine göreyse endeksteki şirketlerin fiyat kazanç verileri yılı son üç ayında büyüme temposuna geri dönecek.

ABD borsalarında ikinci çeyrek bilanço sezonu Temmuz tarihinden itibaren başlayacak. Bilançolarını açıklayan ilk şirketlerse finans devleri JPMorgan Chase, Citigroup ve Wells Fargo olacak. MLIV Pulse anketine katılanların yaklaşık %53’ü bankaların bilançolarda hayal kırıklığı yaratmasını bekliyor. Söz konusu bilançolar finans sektöründeki bozulmaları teyit edebilir ve banka hisselerine zarar verebilir.

Saxo Bank Hisse Senetleri Baş Stratejisti Peter Garnry, “Şirketler üçüncü ve dördüncü çeyrek için beklentilerini karşılayamazsa, ABD hisse senetleri bu yıl artan hisse değerlemeleri nedeniyle özellikle savunmasız kalabilir” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcıların özellikle odaklanacağı sektörse teknoloji olacak. Zira teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq 100 Endeksi bu yılın ilk yarısında %39 değer kazandı.

Teknoloji hisseleri bu yıl yapay zekâ akımı etrafında desteklenmiş olsa da MLIV Pulse anketi katılımcılarının %70’inden daha fazlasına göre teknoloji hisseleri üzerinden sağlanan kazançlar abartıldı. Anket sonuçlarına göre Nvidia ve Microsoft gibi yapay zekâ yatırımları ile bilinen şirketlerin öncülük ettiği hisse senetleri borsalardaki düşüşlere karşı daha savunmasız kalabilir.

Berenberg Çoklu Varlık Stratejisi ve Araştırma Başkanı Ulrich Urbahn, “Daha yüksek getiriler, özellikle teknoloji hisseleri gibi uzun vadeli varlıklar üzerinde baskı yaratacaktır. Üçüncü ve dördüncü çeyrek ABD bilançoları için daha şüpheciyiz. Zira piyasaların beklentileri fazla iyimser” dedi.

Tüm bu karamsar ortamda hisse senetleri için en büyük pozitif itici güç anket katılımcılarına göre enflasyonun hafiflediğine ve maliyetlerin azaldığına dair işaretler olacak.

Ancak genel olarak piyasalara ilişkin beklentiler şaşırtıcı derecede güçlü gelen ilk çeyrek bilançolarının ardından ikinci çeyreğin daha karamsar olacağı yönünde. JPMorgan Stratejisti Mislav Matejka, enflasyon yavaşladığında ve büyüme yavaşladığında şirketlerin fiyatları yükseltmeye devam etme yeteneğini kaybedeceğini ve bu nedenle marjların baskı altına gireceğini söyledi.

Londra merkezli Abrdn’in Yatırım Birimi Genel Müdürü James Athey de, “Muhtemelen kazananlar ve kaybedenler olacaktır. Ancak sonuçta koşullar herkes için zorlaşıyor” açıklamasında bulundu.

Boğa piyasası için kritik enflasyon haftası

 

Emtia piyasalarında geçen hafta ne oldu?

 

Dünya borsaları endişelere rağmen yatırımcılarına kazandırdı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)