E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında dengeler değişiyor---

ABD borsalarında dengeler değişiyor

ABD borsalarında dengeler değişiyor
22 Temmuz 2024 - 14:29 borsagundem.com

Wall Street’in gösterge endeksi olarak kabul edilen S&P 500 Endeksi Muhteşem Yedili hisselerinin baskısı altında. Yatırımcılarsa borsaları izlemek için aynı endeksin eşit ağırlıklı versiyonuna odaklanıyor

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

S&P 500 Endeksi uzunca bir zamandır yatırımcılar tarafında ABD borsalarının gösterge endeksi olarak kabul edilir. Ancak Muhteşem Yedili hisselerinin rolünü büyütmesiyle birlikte yatırım çevreleri şirketlerin piyasa büyüklüğünü bir kenara bırakarak endeksin alternatif versiyonlarını dikkate almaya başladı.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre ABD’nin dev sermayeli teknoloji hisseleri Apple, Alphabet, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia ve Tesla son iki yıldır kaydettikleri güçlü yükselişler sebebiyle yatırım dünyası tarafından ‘Muhteşem Yedili’ olarak anılıyor. Özellikle yapay zeka teknolojilerinin gelişimiyle yatırımcıların ilgisini toplayan bu hisseler son haftalarda ise düzeltme süreciyle karşı karşıya. Bu büyük sermayeli şirketlerin kaydettiği düşüşler aynı zamanda S&P 500 Endeksi’nin genel performansını etkiliyor.

Barron’s’un haberine göre S&P 500 Eşit Ağırlıklı Endeksi ise geleneksel S&P 500 Endeksi’yle oldukça benzer nitelikte. Ancak geleneksel endeksin piyasa değerlerine göre ağırlık vermesi Muhteşem Yedili’yi endeksin genel performansının %30’undan sorumlu tutarken eşit ağırlıklı endeks tüm şirketleri aynı noktada tutuyor. Zira eşit ağırlıklı endekste her hisse senedi %0,2 oranda temsil ediliyor ve bu yedi teknoloji hissesi endeksin %2’sinden daha az yer kaplıyor.

Endeksin piyasanın geri kalanını ölçmek için sıkça başvurulan bir metrik haline gelmesine şaşırmamak gerekiyor. Factiva verilerine göre Wall Street analistlerinin notlarında eşit ağırlıklı endekse bir yıl önce yaklaşık 3.000 kez, geçen yıl ise 6.000’den fazla kez yer verildi.

FactSet verilerine göre, eşit ağırlıklı endeksi takip eden borsa yatırım fonu Investo S&P 500 Equal Weight son 12 ayda yaklaşık 11 milyar dolarlık net yatırım girişiyle 54 milyar doların üzerine çıktı.

Peki yatırımcıların neye dikkat etmesi gerekiyor? Eşit ağırlıklı endeks 2024’teki teknoloji rallisi sırasında büyük ölçüde geride kaldı. Geleneksel S&P 500 Endeksi %18’lik ciddi bir yükseliş kaydederken eşit ağırlıklı endeksteki yükseliş yalnızca %7,4’tü. Ancak yılın ikinci yarısı S&P 500’ün diğer 493 hissesi için de güçlü yükselişler barındırıyor olabilir.

Wall Street çevreleri muazzam yapay zeka yatırımlarının meyvesini verip vermeyeceğini tartışmaya başladı. Bazı yatırımcılarsa yapay zekanın ötesindeki fırsatlara odaklanmayı düşünüyor.

Yatırımcılar Fed’in tuzağına düşmemeliYatırımcılar Fed’in tuzağına düşmemeli

 

Harris kazanırsa nasıl bir başkan olacak?Harris kazanırsa nasıl bir başkan olacak?

 

Borsalar kritik yaz testindeBorsalar kritik yaz testinde

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)