E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında iki sektörde çöküş riski---

ABD borsalarında iki sektörde çöküş riski

ABD borsalarında iki sektörde çöküş riski
24 Eylül 2024 - 15:40 borsagundem.com

ABD borsalarında iki sektör, çöküş tehlikesiyle karşı karşıya olabilir.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir araştırma,  ABD borsalarında Nvidia ve diğer 13 yükselen hisse senedinin çökme tehlikesi altında olduğunu gösteriyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, yarı iletken ve konut inşası odaklı hisseler, bir değerleme balonu oluşturuyor gibi görünüyor.

İki sektör

MarketWatch’tan Mark Hulbert’in haberine göre, konut inşası ve yarı iletken endüstrileri bir değerleme balonu oluşturuyor gibi görünüyor. Beş yıl önce yayınlanan bir akademik çalışmanın metodolojisi mevcut borsa piyasasına uygulandığında bu sonuca varılıyor.

Adını Nobel Ödüllü Ekonomist Eugene Fama’dan alan ‘Fama Balonları’ (Bubbles for Fama) başlıklı çalışma Harvard Üniversitesi'nden Robin Greenwood ve Andrei Schleifer ile Hong Kong Üniversitesi'nden Yang You tarafından yürütülmüş. Profesörler bir piyasa balonunu ve bunun ardından gelen deflasyonu belirli endüstriler düzeyinde tanımlamayı hedefliyor.

Yüzde 40’lık düşüş olasılığı yüzde 80

Araştırmaya göre, bir endüstri son iki yılda genel pazarı en az yüzde 100 oranında geride bıraktığında, sonraki iki yılda en az yüzde 40 oranında düşme olasılığı yüzde 53 oluyor. İki yıllık bir dönemde yüzde 40'lık bir düşüşün olasılığı, izleyen iki yılda yüzde 76'ya ve izleyen diğer iki yılda ise yüzde 80'e çıkıyor.

Bu bulgu, yarı iletken ve konut inşası endüstrilerinin çöküş olasılıklarını anlamak için makul bir bağlam sunuyor. FactSet'e göre, ‘Yarı İletkenler ve Yarı İletken Ekipmanı Endüstrisi Grup Endeksi' son iki yılda geniş pazarı 176 yüzde puan geride bırakmış durumda. S&P 1500 Konut İnşası Alt Endüstri Endeksi’nde ise bu 121 yüzde puan olarak gerçekleşmiş.

Olasılıklar silsilesi ve istisnalar

Çalışmanın yazarları, bu verilerin bir kesinlik değil bir olasılıklar silsilesi olduğunun altını çiziyor. İki yıllık düşüşün yüzde 40'ın üzerinde olma ihtimali yüzde 80 olsa bile, sektörün geniş piyasadan daha iyi performans göstermeye devam etme ihtimalinin yüzde 20 olduğunun da unutulmaması gerekiyor.

2024 yılı Nisan ayı ortasından bu yana yaşanan performansların buna iyi bir örnek teşkil ettiği görülüyor. O dönemde en yüksekten uçan hisse senetlerinden biri olan Nvidia, FactSet verilerine göre, o günden beri yükselmeye devam ediyor ve yaklaşık yüzde 40 değer kazanmış durumda. Buna karşılık, Nisan ortasında Nvidia'nınkinden bile daha iyi iki yıllık getirisi olan Super Micro Computer’ın Nisan ortasından bu yana değerinin yarısından fazlasını kaybederek kötü bir şekilde tökezlediği gözleniyor.

Rus ruleti stratejisi

Yüksekten uçan endüstrilerdeki yüksekten uçan hisse senetlerine yatırım yapmak, borsanın Rus ruleti stratejilerinden biri olarak kabul ediliyor. Bu hisse senetleri yükselmeye devam etse de, kaybetme olasılığı rahatsız edici derecede yüksek olabiliyor. Bu tür Hisse senetlerini satın almak, yatırım yapmaktan çok kumar oynamaya daha yakın bir yatırım anlayışını yansıtıyor.

Hem yarı iletken hem de konut inşası endüstrilerindeki hisse senetlerinin son iki yılda genel piyasayı en az yüzde 100 oranında geride bırakması, bu sektörlere yatırım yaparken bir kez daha düşünülmesini gerektiriyor.

Vistra, Nvidia'yı geçerek 2024'te S&P 500'ün en çok kazandıran hissesi olduVistra, Nvidia'yı geçerek 2024'te S&P 500'ün en çok kazandıran hissesi oldu

 

Milyarder Ken Griffin Nvidia hisselerini satıyorMilyarder Ken Griffin Nvidia hisselerini satıyor

 

Goldman Sachs: Nvidia hisselerinde satışlar abartılıGoldman Sachs: Nvidia hisselerinde satışlar abartılı

 

Nvidia’da alım için doğru zaman mı?Nvidia’da alım için doğru zaman mı?

 

Teknoloji hisselerindeki çöküş Wall Street rallisini durduramadıTeknoloji hisselerindeki çöküş Wall Street rallisini durduramadı

 

Geleceğin ‘Muhteşem Yedili’si hangi şirketlerden oluşacak?Geleceğin ‘Muhteşem Yedili’si hangi şirketlerden oluşacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)