E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarında sert kâr düşüşleri bekleniyor---

ABD borsalarında sert kâr düşüşleri bekleniyor

ABD borsalarında sert kâr düşüşleri bekleniyor
09 Nisan 2016 - 17:16 borsagundem.com

ABD hisse senetlerinde yılbaşı zararlarını geri alan ralli tükenirken, 2 ayın en kötü haftası sonrasında finansal krizden bu yana en kötü bilanço dönemi bu hafta başlıyor

ABD hisse senetlerinde yıl başında yaşanan kayıpları geri kazanan ralli bozulmaya başladı. Şubat’tan bu yana yaşanan en kötü haftalık düşüş boğa piyasasını zorluyor. ABD’de önümüzdeki bilanço döneminde finansal krizden bu yana en sert kar düşüşlerinin yaşanması bekleniyor.

Standard & Poor’s 500 Endeksi geçtiğimiz hafta yüzde 1.2 düşerek 2,047.60 puana geriledi. Endeks yıl başında yaşadığı yüzde 11 kaybı geri aldıktans sonra son 3 haftanın 2’sinde geriledi. Bu dönem son derece çalkantılı geçti. Ortalama günlük volatilite yüzde 0.8 ile son 1 ayın en yükseğine çıktı. CBOE Volatilite Endeksi Ocak’tan bu yana en büyük haftalık ilerlemesini kaydetti.

Volatilite geri dönerken, ABD hisse senetleri son 3 haftada adeta yerinde saydı. Merkez bankası desteğine ilişkin iyimserlik ile Fed’in çabalarının ekonomiyi çok hızlandırmayacağına dair endişeler tartışıldı. Boğa piyasasının 7. yılına girmesine ve tarihteki en uzun ikinci boğa piyasası olmasına haftalar kala, piyasanın daha da yukarı gitmesine ilişkin nedenlerde bir ilerleme yok. Değerlemeler yüksek kalmaya devam ediyor ve ABD’deki teşvikler giderek yavaşlıyor. Hisse senedi piyasalarında boğa görüşe sahip olanlar şimdilik ilk çeyrekte karlarda yaşanacak yüzde 10 düşüş tahminlerine karşı savaşmak zorundalar.

Columbia Threadneedle Investments kıdemli portföy yönetcisi Anwiti Bahuguna, “Bilanço dönemi yaklaşıyor ve piyasalar makro öğelerden yurt içi ve şirket karları özelindeki gelişmelere yönelecek. Geçtiğimiz aya dönüp bakarsak, S&P bir yere gidemedi. Rallinin hızı bizi endişelendirdi çünkü o kadar hızlı gerçekleşti ki kar realizasyonu bir kaç hafta daha devam edebilir” dedi.

Hisse senetleri yılın ilk 6 haftasında kayıtlardaki en kötü piyasa çöküşüyle başladı. Bunun ardından Merkez Bankalarının vaatleri 1933’ten bu yana görülmeyen bir toparlanmayı ateşledi. Ancak, geçtiğimiz hafta yaşanan gerilemenin ardından, S&P 500 bu yıl sadece yüzde 0.2 yukarıda seyrediyor. Endeks son 3 haftadır 2,050 puan seviyesinden yüzde 1’in üzerinde uzaklaşmadı.

Şimdi dikkatler şirket karlarına yönelecek. Büyük şirketler arasında karını ilk açıklayacak olan Alcoa Inc 11 Nisan’da ilk çeyrek bilançosunu bildirecek. Bloomberg verilerine göre, analistler Alcoa’nın 4. Çeyrek üst üste karında düşüş açıklamasını bekliyor.

San Francisco’da, 3.5 milyar dolarlık fon yöneten Bingham Osborn & Scarborough LLC’den Aaron Waxman, “Piyasa, Merkez Bankası’nın sürüklediği rallinin nefesinin tükendiğini gösteriyor. Kar açıklamalarında sürprizler olabilir ancak bu yüksek fiyatların içerisinde. Bu noktada hisse fiyatlarının mantıklı bir şekilde daha da yukarı gitmesi çok zor” dedi.

Piyasadaki volatilite CBOE volatilite göstergesindeki yüzde 17’lik zıplamayla aynı düzeyde, bu ayrıca 8 Ocak’tan bu yana yaşanan en büyük haftalık yükseliş. Piyasadaki türbülansı gösteren VIX ise geçtiğimiz haftayı Ağustos’tan bu yana en düşük seviyede kapattı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)