E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD borsalarındaki düşüş piyasaları sarstı---

ABD borsalarındaki düşüş piyasaları sarstı

ABD borsalarındaki düşüş piyasaları sarstı
16 Kasım 2017 - 09:31 borsagundem.com

ABD'de zora giren vergi reformu tasarısına ilişkin beklentiler piyasaları baskılıyor

Asya borsaları Wall Street'in beklentilerin üzerinde gelen ABD ekonomik verilerine rağmen gerilemesinin ardından, güne temkinli seyirle başlarken; ABD hazine tahvil getirileri eğrisi yatırımcıların bir kez daha faiz artırılacağını öngörmeleriyle on yılın en yatay seviyesinde bulunuyor. ABD'de iki Cumhuriyetçi senatörün vergi indirimi yasa tasarısına ilişkin Senato'nun son taslağını eleştirmelerinin ardından bu tasarının geçmesine ilişkin endişeler azalma sinyali vermiyor. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.6 yükselirken, Avustralya borsası yüzde 0.3 yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi kayıplarını tersine çevirerek yüzde 1.5 yükselirken ,S&P 500 vadeli işlemleri yüzde 0.2 yükseldi. Wall Street dört gündür düşüş kaydeden S&P 500 enerji endeksinin baskısı altında kaldı. Enerji endeksi dört günde yüzde 4 geriledi.

DÖVİZ

Dolar ABD'de çekirdek enflasyondaki yükselişe karşılık vergi reformlarının geçmesine ilişkin şüphelerin ardından oluşan değer kaybına karşı koymaya çalışıyor. Dolar endeksi dün yaklaşık dört haftanın en düşük seviyesi olan 93.402'e kadar geriledikten sonra bugün 93.891'de bulunuyor. ABD'de iki Cumhuriyetçi senatör, partilerinin hazırladığı senato vergi reform tasarısını eleştirdiler. Cumhuriyetçilerin tasarıyı geçirmek için iki oydan daha fazlasını kaybedemeyecekleri göz önüne alındığında bu itirazlar reformların hayata geçmesine engel olabilir. Dolar Eylül ayından bu yana temel olarak vergilerin düşürülmesini de içeren reform tasarısının yasalaşacağı beklentisiyle değer kazanıyordu. Bu nedenle, enflasyon ve perakende satışlar gibi destekleyici verilere rağmen vergi reformu hakkında şüphe yaratan gelişmeler doların güç kaybetmesine neden oluyor. ABD'de dün yayımlanan verilere göre gıda ve enerji fiyatlarının yansıtılmadığı çekirdek enflasyon geçen beş ayda yüzde 1.7'de çakılı kaldıktan sonra Ekim ayında yüzde 1.8'e yükseldi. Perakende satışlar yüzde 0.2 arttı. Her iki veri de piyasa beklentilerinin hafif üzerinde geldi ve Fed'in Aralık ayında faiz artırma ihtimalini güçlendirdi.

PETROL

Petrol piyasaları ABD ham petrol üretimi ve stoklardaki artışın OPEC'in bu ay sonunda yapılacak toplantıda üretim kesintisinin süresini uzatacağı beklentileriyle karşı karşıya kalmasıyla yatay seyir izliyor. Brent ham petrol vadeli fiyatı varil başına 61.98 dolarda bulunuyor. ABD hafif ham petrol vadeli fiyatı varil başına 55.37 dolarda bulunuyor. ABD ham petrol stokları Enerji Enformasyon İdaresi'ne göre 10 Kasım ile biten hafta itibariyle 1.9 milyon varil artışla 459 milyon varile ulaşarak ard arda iki haftadır yükseliyor. ABD ham petrol üretimi günde 9.65 milyon varille zirveyi gördü ve 2016 ortasındaki düşük seviyelerinden bu yana yüzde 15 yükseldi.

ALTIN

Altın fiyatları beklentilerin üzerinde gelen ABD ekonomik verisinin Fed'in gelecek ay ve daha sonra faiz artırma ihtimalini yükseltmesinin ardından yatay seyir izliyor. Spot altının ons fiyatı dün yüzde 0.2 ekside kapanmadan önce 1,289.09 dolar ile 20 Ekim'den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Altın bugün 1,287.55 dolar ile düne göre değişim göstermedi. ABD altınının Aralık vadeli fiyatı yüzde 0.1 artışla 1,277.80 dolarda bulunuyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)