E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıABD Doları kazanımlarını siliyor---

ABD Doları kazanımlarını siliyor

ABD Doları kazanımlarını siliyor
05 Eylül 2024 - 17:36 borsagundem.com

ABD Doları’ndaki yumuşama, yatırımcıların kazançlarını büyük ölçüde eritmiş durumda.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Doları’ndaki geri çekilme, yatırımcıların Fed faiz indirimlerini beklemesiyle 2024 kazanımlarını büyük ölçüde sildi.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, Deutsche Bank Research, ”Piyasa artık Fed'in göreceli olarak o kadar büyük bir gevşetme döngüsünü fiyatlıyor ki, doların gelecek yıla kadar en yüksek getirili ilk 3 yatırım aracı statüsünü kaybetmesi bekleniyor” diyor.

İlk 3’ün dışında kalacak

MarketWatch’tan Christine Idzelis’in haberine göre, ABD Doları bu çeyrekte yumuşadı ve yatırımcıların Fed'in yakında faiz oranı indirimleriyle para politikasını gevşetmeye başlayabileceğini beklemesiyle 2024 kazanımlarını büyük ölçüde sildi.

ABD Dolar Endeksi dün öğleden sonra yüzde 0,4 oranında düştü ve FactSet verilerine göre bu çeyrekteki düşüşünü yüzde 4'ün üzerine çıkardı. Düşüş, doların diğer önemli para birimlerine karşı bir ölçüsü olan endeksi yıl boyunca neredeyse sabit bıraktı.

Deutsche Bank'ta küresel döviz araştırmaları başkanı George Saravelos paylaştığı notta “Ağustos'tan bu yana, piyasa, Fed'in gelecek yıla kadar en yüksek getirili ilk 3 statüsünü kaybetmesi beklenen, göreceli olarak çok büyük bir gevşeme döngüsünü fiyatlıyor. Bu önemli bir gelişme olacak ve çerçevemizde doları çok daha düşüş eğiliminde bir rejime kaydıracak” diye yazıyor.

Saravelos, “Dolayısıyla orta vadeli dolar görüşümüz için temel soru, bu fiyatlandırmaya katılıyor muyuz? Cevap: Katılmıyoruz. Dolar yüksek getirili olmaya devam ettiği sürece, güçlü kalmaya devam ettiğine dair çok ikna edici kanıtlar var” diyor.

ABD ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüyor

Deutsche Bank araştırma notunda yer alan bir grafik, ABD ekonomisinin gayri safi yurtiçi hasıladaki büyüme konusunda Avrupa ve Çin'in aksine, konsensüs beklentilerini aştığını gösteriyor. ABD, iş gücü piyasasındaki gevşemeye rağmen, işsizlik oranının son zamanlarda artmasıyla birlikte, iyi performans gösteriyor. Saravelos, ülkenin göçten faydalandığını belirterek, “Ana etken pozitif arz şoku ise, pozitif büyüme performansıyla birlikte artan bir işsizlik oranına sahip olmak tamamen mümkün” diye yazıyor.

Saravelos, Birleşik Krallık'ı örnek göstererek, ABD'deki nihai faiz oranlarının arz tarafının yapısal olarak daha fazla bozulduğu ülkelerin altına düşmesinin zor olduğunu söylüyor. Deutsche Bank Research ayrıca, ABD'deki nihai faiz oranının yakın zamanda Yeni Zelanda gibi resesyona giren ülkelerin altına düşeceği veya faiz oranlarının, merkez bankalarının ilk etapta bu kadar yükseltmediği Avustralya gibi ülkelerden daha düşük seviyelere düşüreceği fikrini de tartışıyor.

Saravelos, ABD'deki maliye politikasının yaklaşan seçimden bağımsız olarak kolay seyretmeye hazır göründüğünü ve ekonomisinin dünyanın geri kalanına kıyasla düşük faiz oranı duyarlılığına sahip olduğunu da ekliyor.

Faiz indirimleri dolar için asıl belirleyici olacak

Yatırımcılar Fed'in bu ayın sonlarında politika faizini düşürmeye başlayacağını öngörüyor. Çarşamba öğleden sonra federal fon vadeli işlemler piyasasındaki yatırımcılar, CME FedWatch Tool'a göre, Fed'in şu anda yüzde 5,25 ila yüzde 5,5 hedef aralığında tuttuğu referans faizini yüzde çeyrek puan düşürmesi ihtimalini yüzde 57 olarak fiyatlıyor. Eylül ayında yüzde yarım puan oranında bir faiz indirimi için ise yüzde 43'lük daha düşük bir olasılık veriliyor.

Saravelos, Fed'in tarihsel olarak politika faizini acil bir toplantıdan hemen sonra veya toplantı sırasında olmadığı sürece yarım yüzde puan düşürmediğini söylüyor ve ekliyor: “Fed hızlı bir önleyici faiz indirim serisi başlatırsa, tepki fonksiyonunda tarihi bir ılımlı değişime işaret edeceği ve kısa vadeli faiz farklarının sıkışmasına yol açacağı için bu dolarda bir zayıflık yaratır” diyor.

Ancak Saravelos’un görüşüne göre, daha önleyici bir Fed, aynı zamanda son faiz oranlarının nihayetinde daha da yüksek bir seviyeye yerleşme olasılığının artacağı ve orta vadeli dolar çıkarımının belirsiz hale geleceği anlamına geliyor.

Çarşamba sabahı Fed fonları vadeli işlemleri, CME FedWatch Tool'a göre son kontrolde Fed'in politika faizinin gelecek 12 ayda yaklaşık yüzde 3'e düşebileceğine işaret ediyordu. Fed, iki günlük politika toplantısının sona ermesinin ardından 18 Eylül'de faiz oranlarıyla ilgili kararını açıklayacak.

Saravelos, “Yıl sonu dolar görüşümüz için çözülmesini beklediğimiz temel belirsizlik, Fed'in yaklaşan gevşeme döngüsü etrafındaki stratejisidir” diyor.

OVP verilerine göre 4 yıllık dolar tahminiOVP verilerine göre 4 yıllık dolar tahmini

 

Dolar/TL'de son durumDolar/TL'de son durum

 

Dolar düşerken hangi para birimleri yükselecek?Dolar düşerken hangi para birimleri yükselecek?

 

Dolardan euroya göç başladıDolardan euroya göç başladı

 

İşte ekonomistlerin dolar/TL ve enflasyon beklentisiİşte ekonomistlerin dolar/TL ve enflasyon beklentisi

 

Dolar/TL'de yön neresi?Dolar/TL'de yön neresi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)