E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarABD ekonomisi 3.'lüğe gerileyecek---

ABD ekonomisi 3.'lüğe gerileyecek

ABD ekonomisi 3.'lüğe gerileyecek
27 Şubat 2011 - 16:04 borsagundem.com

Citigroup'un raporuna göre gelişmekte olan ülkelerin birbiriyle yarışı sayesinde dünyanın çok daha zenginleşecek

Citigroup'tan küresel ekonominin geleceği için yapılan değerlendirmede, gelişmekte olan ülkelerin birbiriyle yarışı sayesinde dünyanın çok daha zenginleşeceği öngörüsü yapıldı. Bu öngörüye göre ABD'nin 2050 yılına kadar iki basamak gerileyerek üçüncü büyük ekonomi durumuna geleceği tahmini de yapıldı.
Citigroup Başekonomisti Willem Buiter yatırımcılara geçtiği bir notta, "2050 yılına kadar dünya ekonomisi güçlü büyüme kaydedecek, 2030 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 4.6, 2030 ile 2050 arasında ise yüzde 3.8 büyüme performansı sergileyecek" dedi.

Buiter, "Sonuç olarak, 2010 yılında 75 trilyon dolar olan dünyanın satın alma gücü paritesine göre ayarlanmış gayri safi yurtiçi hasıla büyüklüğü, 2050 yılında 380 trilyon dolara çıkmalı" dedi.

GÜÇ DOĞU’YA KAYACAK

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki karışıklığın petrol fiyatlarında sert yükselişlere neden olduğu bu günlerde, Buiter'ın analizi gelecek için umut vaat ediyor. Ancak eğer haklıysa, gelecekte gücün odağı Batı'dan Doğu'ya doğru hızlı şekilde yer değiştirecek.

Buiter, ABD'nin ekonomik olarak 2020 yılında Çin'in, 2050 yılında da Hindistan'ın gerisinde kalarak üçüncü büyük durumuna düşeceğini öngördü.

Büyümenin sorunsuz olmayacağını, zaman zaman problemlerin yaşanabileceğini hatırlatan Buiter, büyüme tarafında yaşanacak aksaklıkların etkisiz politika, çatışmalar ve doğal felaketler nedeniyle ortaya çıkacağını belirtti.

FAKİR ÜLKELERİN ŞANSI VAR

Ancak buna rağmen, yoğun ve genç nüfusa sahip fakir ülkelerin aradan sıyrılma şansları bulunduğunu belirten Buiter şöyle devam etti:

"Bizim görüşümüze göre, gelişmekte olan Asya ve Afrika nüfus ve kişi başına gelir büyümesiyle en hızlı gelişen bölgeler olacak. Büyüme tarafında bu bölgeleri Ortadoğu, Latin Amerika, Merkez ve Doğu Avrupa, Bağımsız Devletler Topluluğu ve en sonunda da gelişmiş ekonomiler takip edecek."

Buiter, 3G olarak tanımladıkları kriterlere uyan küresel büyüme motoru ekonomiler arasında Bangladeş, Çin, Mısır, Hindistan, Irak, Moğolistan, Nijerya, Filipinler, Sri Lanka ve Vietnam'ın bulunduğunu da söyledi.

* Bu yazı CNBC.com'da, "US Will Be the World's Third Largest Economy: Citi" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

CNBC / hurriyet.com.tr

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)