E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarABD ekonomisi dünya için önemli---

ABD ekonomisi dünya için önemli

ABD ekonomisi dünya için önemli
20 Kasım 2010 - 05:20 borsagundem.com

Bernanke, 600 milyar dolarlık tahvil alım programının ekonomiyi canlandırma ve işsizliği düşürmek için gerekli olduğunu savundu

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke, açıkladıkları tahvil alım programına yönelik eleştirilere yanıt vererek, ABD ekonomisinin toparlanmasının küresel ekonomi için kritik önemi bulunduğuna dikkat çekti. Bernanke, 600 milyar dolarlık tahvil alım programının ekonomiyi canlandırma ve işsizliği düşürmek için gerekli olduğunu savundu.

Ancak bu programın tek başına işe yaramayacağını, daha fazla teşvik olmadan, yüksek işsizliğin yıllarca süreceğini söyleyen Bernanke sözlerini şöyle sürdürdü: “Zor durumdaki ülkelerin etkili destek almaması durumunda da küresel ekonomi duraksayabilir. FED’in tahvil alım programı, hızlı istihdam yaratması ve çok düşük enflasyonun deflasyona dönüşme riskini azaltması açısından gerekli.”
Ticaret fazlası denge bozuyor
Bernanke, Çin gibi büyük dış ticaret fazlası veren ülkeleri de eleştirerek, “Döviz kurunun değerinin altında olması, uluslararası dengeyi bozuyor. Bu ülkeler, dolar satın alarak ABD ekonomisindeki toparlanmaya ve küresel ekonomiye zarar veriyor” diye konuştu. Öte yandan tahvil alım programı, ABD’de ve dışında birçok eleştiriye maruz kaldı. ABD’de bazı FED yetkilileri ve Cumhuriyetçi liderler, programın ekonomiye faydası konusundaki şüphelerini dile getirirken, ayrıca enflasyonu artırabileceğini ve spekülatif balon yaratabileceğini ifade etti. Bazı Cumhuriyetçiler, FED’in, tahvil alım programı ile sınırlarını aştığını, devasa kamu borcu için para basıldığını düşünüyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)