E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD enflasyonu faizi sınırlayabilir---

ABD enflasyonu faizi sınırlayabilir

ABD enflasyonu faizi sınırlayabilir
08 Eylül 2014 - 20:07 borsagundem.com

ABD'de ekonomisini emtia fiyatları etkiliyor. Petroldeki düşüş ABD enflasyonunu aşağı yönlü etkileyeceği için faiz artırımları sınırlı olabilir

Temmuz ayından itibaren FOMC toplantı tutanaklarında ve FED Başkanları söylemlerinde ABD’nin erken faiz artırımına gidilebileceği tartışılıyor. 2008 dördüncü çeyreğinden itibaren bilançosunu büyüten FED 4.4 trilyon dolar büyüklüğe ulaştı bu rakam ayrıca ABD GSYİH’nın yüzde 25'ine denk gelmektedir. FED parasal genişleme sürecini bildiğiniz gibi 2014 Ekim ayında bitirmeyi planlarken, faiz artırımının 2015 ilk çeyreğinde mi yoksa 2. çeyrekte mi gerçekleştireceği piyasalar tarafından fiyatlanmaya devam ediyor. 2014 yılında eski FED Başkanı Bernanke’den görevi teslim alan yeni FED Başkan’ı Jannet Yellen şahin görünümünden vazgeçmiş durmuyor. Parasal genişlemenin ABD piyasalarını nasıl etkilediğini özellikle 2014 2. çeyreğinden itibaren daha net görmekteyiz. 2014 yılının ilk çeyreğinde son 20 yılın en soğuk kışını geçirmesi hem de istihdamdaki zayıflık ABD’nin önündeki en büyük engeldi. Ancak 2. çeyrekle beraber tam istihdama geçen ABD’de hem istihdam verileri, hem konut verileri hem de GSYİH verileri toparlanmaya başladı. 1. çeyrekte ABD ekonomisi yüzde 1'lik daralma yaşarken, 2. çeyrekte yüzde 4.2 büyüdü ve küresel piyasalarda gözleri boyadı. 1. çeyrekte ABD’de tarım dışı istihdam değişimleri 100 bin civarında gelerek piyasaları yanıltırken, 2. çeyrekte ortalama bu rakam 250 binin üzerinde gerçekleşti. Enflasyonun yüzde 2'ye yaklaştığı ABD’de, herşey rayında gidiyor gibi görünüyor. Ancak ABD’nin önündeki en önemli sorunun enerji ve emtia fiyatları olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle petrol fiyatlarında düşüş ABD’de yüzde 2 hedef olan enflasyonda sapmalara neden olabilir. Petrol fiyatları bir süredir 90$ ve 110$ arasında dalgalanıyordu. WTI petrol 93$ seviyesine kadar gerilerken, hem gelen datalar hem de jeopolitik risklerin azalması petrol fiyatlarında acaba 90.10 dolar seviyesini aşağı yönlü kırmasına neden olabilir mi? Ayrıca California vadisinde evlerin arka bahçesinde dahi petrol çıkması fiyatların kırılmasına neden oluyor. Orta vade için 90.10 dolar seviyesini kırması halinde 83 dolar ve 68 dolar seviyeleri hedeflenebilir. Petrol fiyatlarındaki bu düşüş ABD’nin enflasyonu aşağı yönlü revize edilmesini yardımcı olabilir. Ayrıca emtia fiyatlarında da bir süredir sert aşağı yönlü trendler olduğunu görüyoruz. Hem enerji fiyatları hem de emtia fiyatlarındaki bu hareketlenme enflasyonda revizelere neden olabilir. Enflasyondaki aşağı revize ABD’nin faiz sürecini etkilemesi muhtemeldir. Enflasyonun yüzde 2 hedefinin altında kalması faiz artırımlarını sınırlayabilir. Kısa vade de kademeli şekilde yüzde 1 faiz eşiğine çekilmesi muhtemel olabilecekken, yüzde 1 faizin ABD tahvillerinde uzun süreçte yeterli etkiyi yapamayacağı düşünülebilir.

İNFO YATIRIM
www.infoyatirimfx.com

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)