E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizABD gerilimi Türk piyasalarında bozulmalara neden oluyor---

ABD gerilimi Türk piyasalarında bozulmalara neden oluyor

ABD gerilimi Türk piyasalarında bozulmalara neden oluyor
06 Ağustos 2018 - 09:25 borsagundem.com

İç piyasada ABD-Türkiye gerilimi etkili oluyor ve dolar yükselirken BİST baskı altında kalıyor

ABD Meselesi Can Sıkıyor

88 bini gördükten sonraki iki haftayı yükselişle geçen BIST 100 Endeksi geçen hafta dinlenme yaparak aynı seviyede kaldı. Bunda satıcıların zayıf kalması etkili oldu. Türk Lirası ise 5 günde % 5 daha dolar karşısında değer kaybetti ve kur 4.87'den 5.10'a yükseldi. Bu harekette ABD’nin iki bakana yaptırımın etkisi vardı. Cumhurbaşkanı Erdoğan "ABD'nin ciddi saygısızlık yaptığını buna misilleme olarak ABD'nin 2 bakanının Türkiye'deki varlıklarını dondurma talimatı verdiğini" açıkladı.

ABD'nin 8 Mart'tan itibaren ithal çelik ve alüminyuma % 25 ve % 10 gümrük tarifesi uyguladığı Türkiye, 1 milyar dolarlık ihracatı için darbe almıştı. Şimdi de ABD'nin gelişmekte olan ülkelere ABD pazarına gümrüksüz giriş imkanı sunan Gümrüksüz vergi tarifesinde (GSP) vergi koymayı değerlendiriyor haberleri var. GSP programı adı altında, otomotiv yedek parçaları, mücevher ve doğal taş gibi Türk ürünleri ABD’ye vergisiz olarak giriyordu.

Türkiye'nin ABD'ye 2016'da 6.6 milyar dolar olan ihracatı, 2017'de 8.6 milyar dolara (1.1 milyar $ çelik) çıkmıştı. 2018 yılının ilk yarısında ise 0.6 milyar dolar yani % 13’lük azalışla 3.8 milyar dolara geriledi. Oysa Türkiye'nin dünyaya toplam ihracatı ise ilk 6 ayda % 6 artmıştır. Buna göre ABD'nin kestiğini diğer ülkelere satabilmişiz. Ancak yeni vergiler gelirse bu Türk şirketleri için sıkıntı olacaktır.

Geçen hafta Merkez Bankalarının toplantıları gündemi işgal ederken veriler olarak bu hafta daha sakin gözüküyor. Cuma günü yurtiçinde cari işlemler dengesi, ABD tarafında TÜFE ve İngiltere GSYH verileri haftanın önemli verileri olarak karşımıza çıkacak.

STRATEJI

88 binden 98 bine gelen papaz rallisinde son demler olabilir demiştik. 95,000 altı hedge öneririz.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 350 puan civarında kayıpla, BIST 100 ise % - 0.2 civarında güne başlamasını öngörüyor.

Alnus Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)