E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD ikinci çeyrek büyümesi yukarı revize edildi---

ABD ikinci çeyrek büyümesi yukarı revize edildi

ABD ikinci çeyrek büyümesi yukarı revize edildi
03 Ekim 2016 - 08:34 borsagundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe bugünkü köşesinde ABD ikinci çeyrek büyümesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu veri ABD’nin son iki yıldaki en yüksek büyüme oranı. İşte Gökçe'nin o yazısı;

29 Eylül günü ABD ikinci çeyrek reel GDP büyümesi revize edildi, daha evvelki tahminde yüzde 1.1 büyüme düzeyinde bir yıllıklaştırılmış oran var iken, şimdi yüzde 1.4 yıllıklaştırılmış artış oldu. Revizyon beklentisi ise yüzde 1.3 idi. Yani 2. çeyrekte beklenenden yüksek bir yıllıklaştırılmış çeyreklik büyüme olduğu ortaya çıktı. Birinci çeyrekte ise yıllıklaştırılmış reel yüzde 0.8 büyüme vardı.

Bu 1.4 verisi ABD’nin son iki yıldaki en yüksek büyüme oranı. Ancak Wall Street Journal’de E.Morath tarafından yapılan değerlendirmede büyümenin yılın ilk yarısında toplam büyümenin yüzde 1 oranının civarında, yani düşük olduğu vurgulandı. Çeyreklik büyümenin uzun dönem ortalaması yüzde 2.1 ve de bu seferki veri de 1949 yılından bu yana en düşük veri olmuş. Ama özel tüketim harcamaları, ihracat ve de şirket yatırımları da yavaşça artmakta.

Bu yeni veri, birçok iktisatçının üçüncü çeyreğin büyümesinin yüzde 3 civarında olabileceğini düşünmelerine yol açtı.

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan başka veriler de ağustos ayında ihracatın arttığını ve yatırımların durgunluğunun da sonuna gelindiğini gösteriyor.

Macroeconomic Advisers firması üçüncü çeyrek büyümesi tahminini yüzde 2.8’den 3.1 tahminine değiştirdi.

J.P.Morgan da 3. çeyrek büyüme tahminini yüzde 2 değerinden yüzde 3 düzeyine yükseltti.

RBC Capital Markets da tahminini 2.8 oranından yüzde 3.1 düzeyine çevirdi.

Her üç özel tahmin de 2014 yılından bu yana en yüksek üçüncü çeyrek büyüme tahmini oluyor.

ABD beş çeyrektir önemli boyutta stoka üretim yapmakta idi. İkinci çeyrek verilerinden stoka üretim çıkarıldığı zaman şirket yatırımlarının negatif sayılardan pozitif sayılara döndüğü görülüyor. Daha evvel 0.9 yüzde azalma düşünülürken şimdi yüzde 1 artış gündeme geliyor. Bu artış inşaat yatırımının azalması ve de entelektüel varlık yatırımının artışı nedeniyle olmuş.

Federal Reserve denen ABD Merkez Bankası da pozitif revizyonun kendi tahminleriyle uyumlu olduğunu belirtmiş.

FED 2016 yılının bütününde ABD ekonomisinin 1.8 büyüyeceğini tahmin ettiğinden yılın ikinci yarısında da, fazla olmasa da pozitif bir büyüme artışı olacağını düşünüyor.

Birçok kimse pozitif gelişme nedeniyle aralıktan önce faiz artışı yapılabilir diye konuşmaya başladılar bile ama kasım ayında seçim var iken, aralık ayından önce ABD faiz artışı olmaz diye düşünüyorum.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)