E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD istihdam raporu borsaların kaderini belirleyecek---

ABD istihdam raporu borsaların kaderini belirleyecek

ABD istihdam raporu borsaların kaderini belirleyecek
03 Eylül 2024 - 11:14 borsagundem.com

Küresel piyasalar cuma günü açıklanacak ABD istihdam raporunu bekliyor. Uzmanlara göre ABD işsizlik verilerinden gelebilecek sürprizler FED’in faiz indirimi patikasını dahi değiştirebilir

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD hisse senedi ve tahvil yatırımcıları kritik istihdam verilerine odaklandı. MarketWatch’un haberine göre Crossmark Global Investment Baş Borsa Stratejisti Victoria Fernandez cuma günü açıklanması beklenen ABD ağustos ayı tarım dışı istihdam raporunun piyasalar açısından “çok önemli” olacağını belirtiyor. Fernandez’e göre istihdam veya işsizlik oranlarındaki kritik değişiklikler hisse senetleri ve tahvil piyasalarında dengeleri değiştirebilecek nitelikte.

Ağustos ayı başlarında yayınlanan Temmuz ayı istihdam verileri, Wall Street'in beklediğinden daha düşük gelmişti ve işsizlik oranının %4,3'e yükseldiğini göstererek borsaları sarsmıştı. ABD hisse senetleri, cuma günü Dow Jones Sanayi Endeksi’nin yeni bir rekor seviyeye ulaşmasıyla ve S&P 500'ün 16 Temmuz'daki tüm zamanların zirvesinin %0,3 altında kapanmasıyla son satış dalgasından geri döndü.

Unlimited Funds’ın kurucu ortağı, CEO’su ve baş yatırım sorumlusu olan Bob Elliott konuyla ilgili açıklamasında, “Genel ekonomi oldukça güçlü görünmeye devam ediyor” dedi. Ancak Elliott’a göre, yatırımcılar ekonominin yumuşak inişle mi yoksa sert bir inişle mi karşılaşacağı veya ‘iniş yok’ senaryosunun mu yaşanacağı konusunda hâlâ kararsız.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell 23 Ağustos’ta yaptığı açıklamasında ekonominin aşırı ısınmış bir konumdan önemli ölçüde soğuduğunu ve istihdama yönelik aşağı yönlü risklerin arttığını söylemişti. ABD enflasyonun 2022’deki zirvesinden önemli ölçüde düşmesiyle birlikte Powell faiz indirimi sinyalleri vermişti.

JPMorgan Varlık Yönetimi Küresel Varlık Tahsisi Stratejileri Portföy Yöneticisi Phil Camporeale cuma günü açıklanacak istihdam raporunun FED’in eylül ayı faiz indiriminin şiddetini belirleyeceğini söylüyor. Camporeale istihdam verilerine göre FED’in çeyrek puan mı yoksa yarım puan mı faiz indireceği konusunda karar alabileceğini söyledi.

Borsa uzmanı ağustos ayı istihdam verilerinin temmuz ayına göre güçlü görüneceğini öngörüyor. Camporeale eylül ayından itibaren FED’in her biri çeyrek puanlık olacak şekilde kademeli olarak faiz indireceğini öngörüyor. Daha derin bir faiz indirimininse ABD istihdam piyasası ve ekonomisi ile ilgili endişelerin arttığına işaret edeceğini belirtiyor.

Camporeale'ye göre, "iyi bir istihdam raporu" ise ABD Hazinesi tahvil getirilerinde artışa ve borsa rallisine yol açabilir.

Barclays’in 29 Ağustos tarihli ABD ekonomi araştırma notuna göre bankanın analistleri işsizlik oranının ağustos ayında %4,2'ye gerilemesini bekliyor. Analistler, “Kısmen Beryl Kasırgası nedeniyle genç işsizlikte temmuz ayında işsizlik oranlarında görülen sıçramadan kısmı bir gevşeme görülmesini bekliyoruz” öngörüsünde bulundu. Barclays ekibi ayrıca temmuz ayına göre daha güçlü bir istihdam büyümesi tahmin ediyor.

Vanguard Group'un Küresel Faiz Oranları Başkanı Roger Hallam'a göre, ABD işgücü piyasası son zamanlarda yumuşamış olsa da şu anda "yumuşak değil". Hallam, cuma günü açıklanacak istihdam verilerinin bir sürpriz yaratması halinde FED’in faiz indirimlerini derinleştirebileceğini söyledi. Ancak piyasa uzmanına göre FED’in agresif bir faiz kararı alması için sınır çok yüksek. Hallam ‘Nispeten iyi huylu ekonomik veriler görürsek tahvil getirileri yine de biraz yükselebilir” ifadelerine yer verdi.

CME FedWatch göstergesine göre vadeli piyasalardaki yatırımcılar FED’in bu yıl yüzde 1 faiz indirimi gerçekleştireceğini fiyatlıyor. JPMorgan’dan Camporeale’ye göre ise bu ‘biraz fazla agresif’ bir öngörü.

Borsa uzmanı bunun neredeyse FED’in bir büyüme korkusuyla mücadele ettiği anlamına geleceğini söyledi. Camporeale’ye göre söz konusu senaryo temmuz ayı istihdam raporunun şaşırtıcı derecede yumuşak gelmesinin ardından görülen piyasa endişelerinin bir benzerini yaratabilir.

Unlimited Funds’dan Elliott’a göre ise ekonominin herhangi bir faiz indirimine gerçekten ihtiyacı olup olmadığı da şüpheli bir durum. Zira borsalar tüm zamanların zirvelerini zorlayarak oldukça iyi bir performans gösteriyor. Enflasyonsa FED’in %2 hedefinin az da olsa yukarısında seyretmeye devam ediyor.

FED, Temmuz 2023'ten bu yana politika faizlerini %5,25 ila %5,5 arasında kısıtlayıcı bir seviyede tutuyor. FED Başkanı Powell, Jackson Hole’daki konuşmasında, mevcut yüksek oranların Amerikan ekonomisindeki enflasyonu düşürmeye önemli ölçüde yardımcı olduğunu söyledi. Ancak Powell’a göre yavaşlayan işgücü piyasası "artık enflasyonist baskıların kaynağı değil" ve dolayısıyla FED yönetimi istihdamın daha fazla soğumasını "hoş karşılamıyor".

Kasım, ekim olur mu?Kasım, ekim olur mu?

 

Fed’in faiz patikasında anlaşmazlık devam ediyorFed’in faiz patikasında anlaşmazlık devam ediyor

 

Yüksek faiz dönemi sona eriyor! Yatırımcılar nelere dikkat etmeli?Yüksek faiz dönemi sona eriyor! Yatırımcılar nelere dikkat etmeli?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ03 Eylül 2024 14:34

    Ben hiç bir devletin  verilerine asla ve asla inanmıyorum.İstedikleri gibi verileri açıklıyorlar.