E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD kayıpları karşıladı, BIST negatif ayrıştı---

ABD kayıpları karşıladı, BIST negatif ayrıştı

ABD kayıpları karşıladı, BIST negatif ayrıştı
07 Ocak 2020 - 09:50 borsagundem.com

Türkiye’nin Jeopolitik risklerden en fazla etkilenebilecek ülkelerden biri olması nedeniyle BIST negatif ayrışarak günü güçlü düşüşle kapattı.

BİST: Güne satıcılı başlayan BIST-100 Endeksi, Bankacılık Endeksi öncülüğünde satıcılı seyrini güçlendirerek günü %2,00 düşüşle 111.413 seviyesinde kapattı. Yurtdışı borsalar genel olarak satıcılı seyrini devam ettirirken, BIST kapanışı sonrası ABD borsaları kayıplarını geri alarak artıya geçti.

Son iki günde satışların yüksek hacimlerle gerçekleşmesi kısa vadede kar satışlarının devam edebileceğine işaret ediyor. CDS’ler 287 seviyelerine hafif yükseliş gerçekleştirirken, ABD Doları/TL paritesinde ise sınırlı yükseliş hakim. ABD tarafından Süleymani’nin öldürülmesi sonrası ABD ve İran arasındaki yüksek tansiyon devam ediyor. ABD-İran gerilimiyle birlikte Jeopolitik riskler bir anda gündemin ön sıralarına yükselirken, piyasalarda riskten kaçış eğilimi var.

Güvenli liman olarak görülen Altın fiyatlarındaki yükseliş ve ABD tahvil faizlerine olan talep riskten kaçışı teyit ediyor. Ancak hem yurtiçi hem de yurtdışı borsalarda son iki ayda oluşan güçlü ralli sonrası mevcut satışlar şuan için kar satışları şeklinde gerçekleşiyor. Korku endeksi olarak adlandırılan VIX’in kritik 20 seviyesinden çok uzakta olması da bunu teyit ediyor. Ancak VIX endeksinin 17 seviyeleri üzerine yönelmesi durumunda kar satışlarının güçlenerek düzeltmeye dönüşmesi beklenir.

Kısa vadede ABD Başkanı Trump’tan ve İran cephesinden gelecek açıklamalar piyasaların ana gündemi olmaya devam edecek. Bugün veri tarafında ABD’de açıklanacak fabrika siparişleri, dış ticaret dengesi ve ISM hizmet endeksi verileri takip edilecek. ISM endeksinin beklentilerden kuvvetli gelmesi borsalarda tepki alımlarını güçlendirebilir. Aksine zayıf veriler kar satışlarını tekrar tetikleyebilir. Dün ABD Borsaları’nın artıya dönmesinden sonra bugün Asya Borsaları’na yükseliş eğilimi, petrol fiyatlarında ise gevşeme eğilimi var. Bu nedenle BIST’in güne tepki alımlarıyla başlayarak gün içinde bu eğilimi devam ettirmesi beklenmek edir. Ancak tepki alımları gün içinde devam etse de yükselişlerinin tekrar kar satışı fırsatı olarak kullanılma riskini yüksek görüyoruz.

Para ve Döviz Piyasaları:

Serbest piyasada dün 5,9745-5,9790 bandında işlem gören Dolar paritesi önceki kapanışa göre değişiklik göstermeyerek günü 5,9780 seviyesinden tamamladı. Döviz sepeti karşısında ise Lira %0,27 oranında değer kazandı. Borçlanma araçları piyasasında dün  %12,36-%12,44 seviyeleri arasında dar bir bantta hareket eden on yıllık gösterge tahvilinin getirisi önceki kapanışa göre 8 baz puan artışla gün içinde gördüğü en yüksek seviye olan %12,44’ten günü tamamladı.

ŞEKER YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)