E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD kepenkleri ne zaman açacak?---

ABD kepenkleri ne zaman açacak?

ABD kepenkleri ne zaman açacak?
02 Ekim 2013 - 09:30 borsagundem.com

ABD'de 17 yıldan bu yana ilk kez hükümetin faaliyetlerini yerine getiremez duruma getirilmesindeki son gelişmeler...

ABD'de 17 yıldan bu yana ilk kez hükümetin faaliyetlerini yerine getiremez duruma düşmesine yol açan anlaşmazlığın ilk gününde, sorunun Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi Parti arasında nasıl çözümleneceğini gösteren bir işaret şimdilik görünmüyor.
Yüz binlerce kamu görevlisi zorunlu izne çıkarıldığı için ilgili kamu birimleri kanser tedavileri ve ticaret müzakereleri gibi faaliyetlerini durdurdu. Washington'daki Lincoln Anıtı gibi önemli yerler halka kapandı.
Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçilerin bazı alanlarda kısmi finansman sağlanması için yaptıkları teklifler sonuç vermedi. Bu teklifler bugün yenilenecekse de, Demokratların denetimindeki Senato'da reddedilmesi bekleniyor.
Hükümet, elindeki harcama yetkilerinin büyük bölümünü dün TSI 07:00'en itibaren kullanamaz duruma geldi.
Obama, sert çıktı
Başkan Barack Obama Cumhuriyetçi Parti'yi, kabulü için büyük emek verdiği sağlık sigortası yasasını sabote etmek için hükümeti rehin almakla suçladı.
Obama dün yaptığı açıklamada, "Milyonlarca Amerikalının bütçelerine uygun bir sağlık sigortası hakkını ellerinden alabilmek için hükümeti kapattılar" dedi. Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler sağlık yasasını hükümetin gücünü pekiştirmesinin  bir örneği olarak gördükleri için bu yasaya karşı çıkıyorlar. Cumhuriyetçiler hükümetin harcama yetkisi için bazı kolaylıklar getirmeyi önerirken karşılığında sağlık yasasında geri adım bekliyorlar.
Senato'daki Demokratlar ise bu yaklaşımı reddediyor. Kongre'deki kilitlenme, yasama organının en  temel işlevini yerine getirmesi konusunda kuşku yaratıyor.
Kongre'nin hükümetin borçlanma limitini artırması gereken son tarih olan 17 Ekim, yaklaşırken bu konuda Kongre'de daha büyük bir çekişme yaşanacağa benziyor.
Borçlanma limitinin artırılamaması, hükümeti fiilen borçlarını ödeyemez duruma düşürecek ki bunun da küresel piyasaları dalgalandırması beklenir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)