E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıABD petrol primi arz darlığı spekülasyonu ile yükseldi---

ABD petrol primi arz darlığı spekülasyonu ile yükseldi

ABD petrol primi arz darlığı spekülasyonu ile yükseldi
26 Haziran 2018 - 08:39 borsagundem.com

ABD'de en yakın vadeli petrol kontratı ile sonraki kontrat arasındaki fiyat farkı darlık beklentisi ile 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı

ABD'de yakın vadeli petrol kontratı ile sonraki kontrat arasındaki fark, ABD'de arz darlığı olması beklenirken, OPEC'in planlanan üretim artışına ilişkin belirsizliğin sürmesi ile birlikte, 2014 yılından bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Ağustos vadeli petrol kontratları New York'ta, Eylül vadeli kontrata göre 1 dolar primli işlem gördü. Backwardation olarak adlandırılan bu piyasa durumu, piyasada darlık olacağını işaret ediyor. ABD'nin Cushing bölgesinde yer alan en büyük depolarda saklanan petrol stoklarının üst üste altıncı haftada da düşmesi bekleniyor ve ülke çapında stokların ise üst üste üçüncü haftada düşmesi öngörülüyor. Goldman Sachs Group Inc., Kanada'da petrol sızıntısının da Kuzey Amerika'da Temmuz ayında darlık yaratabileceğini ve stokları azaltabileceğini kaydetti.

Yatırımcıların dikkatleri, Goldman'ın Cushing'deki stok düşüşünün petrol piyasası üzerinde OPEC ve ortaklarının üretim artışı konusundaki muğlak anlaşmasından daha fazla etkisinin olabileceği tahmininde bulunmasının ardından stoklardaki gelişmelere çevriliyor. ABD Enerji Bakanı Rick Perry, OPEC ve ortaklarının üretim artışı planının fiyat artışlarını önlemeye yetmeyebileceğini söyledi. Suudi Arabistan öncülüğündeki üretim artışı kararı Londra Brent petrolü üzerinde baskı oluşturdu ve ABD gösterge petrolü arasındaki fark azalıyor.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. kıdemli emtia stratejisti Daniel Hynes, "Kanada'daki sızın muhtemelen Kuzey Amerika'da darlık yaratacak," dedi ve "Bacwardation'ın belirsiz bir süre devam edeceğini düşünüyorum. Özellikle piyasa sıkışıkken" şeklinde görüş bildirdi.

Ağustos vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 28 sent yükselerek varil başına 68.36 dolara kadar çıktıktan sonra Seul saati ile 12:02'de 68.16 dolara geldi. Eylül kontratı 67.13 dolar seviyesindeydi. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 26 altındaydı.

Ağustos vadeli Brent petrolü, LOndra merkezli ICE Futures Europe piyasasında fazla değişmeyerek varil başına 74.75 dolarda kaldı. Eylül kontrat ile aradaki prim 16 sent ile ABD piyasasındaki backwardation'dan daha düşük seviyede. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 6.55 dolar primli işlem gördü. Bu fark geçen hafta 10 dolar seviyelerindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)