E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD sanayisi evine dönüyor---

ABD sanayisi evine dönüyor

ABD sanayisi evine dönüyor
03 Mayıs 2014 - 16:08 borsagundem.com

Çin'de ve gelişmekte olan ülkelerde üretim maliyetleri artıp, işçilik iki katına çıkınca Amerika geri dönüyor

Başta Çin olmak üzere üretimini dünyanın doğusuna kaydıran bir dönemin en büyük üretim gücü ABD ve batı sanayisi eski günlerine dönüyor. Boston Consulting Group'un raporunda ABD sanayisinin son hali için 'yükselen yıldız' değerlendirmesi yapıldı. Dünyanın en fazla ihracat yapan 25 ülkesinin değerlendirildiği raporda Çin, Rusya ve Brezilya gibi ülkelerde yüzde 200'lere varan oranlarda işçilik artışı ile enerji maliyetlerindeki düşüş Batı'yı tekrar rekabetçi yapmaya başladı. 1979'dan bu yana üretimi düşük maliyetli ülkelere taşıyan ABD'nin sanayide ve rekabetçilikte bu yükselişinde üç ana sebep ön plana çıkıyor.
 
ÜÇ NEDEN VAR
 
Düşe n enerji maliyetleri, artan işçi verimliliği ve yükselme baskısı olmayan maaşlar bu üç neden. Tüm bu gelişmelere rağmen ABD hâlâ Çin'in gerisinde ikinci sırada. Üçüncü sırada Güney Kore yer alırken dördüncü sırada İngiltere ve beşinci sırada Japonya yer alıyor. Ucuz maliyetli üretim yapılan yerleri olarak ün salan Çin, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Rusya son 10 yılda üretim maliyetleri konusunda yukarı yönlü baskı altında.
 
ABD'DE ÜCRETLER DAHA YAVAŞ ARTIYOR
 
ABD'de ücretler 2004-2014 yılları arasında yüzde 27 artarken aynı dönemde ihracatta en büyük 25 ülkede artış üç kat daha hızlı oldu ve ortalama yüzde 71 maaşlar büyüdü. Çin'de verimlilikten arındırıldığında ücretler 10 yılda yüzde 187 artmış durumda. Rusya'da ise ücretler aynı dönemde yüzde 224 artış gösterdi. Çin'de sanayinin kullandığı en büyük girdilerden biri olan elektrik fiyatı ise 10 yılda yüzde 66 artmış durumda. Çin'de doğalgaz ise yüzde 138 daha pahalı artık.
 
BREZİLYA ABD'Yİ GEÇTİ
 
ABD'deki üretim maliyetleri 100 baz puan alınarak yapılan hesaplamalarda fark giderek azalıyor. Çin 2004'ten bu yana 9 puan artışla 96'ya kadar geldi ve ABD'nin ensesinde. Rusya 12 puan artışla 99 puana gelirken Brezilya 123 endeks değeriyle ABD'yi geçmiş durumda.
Barış Ergin - Sabah

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)