E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıABD seçimlerinin kazananı altın mı olacak?---

ABD seçimlerinin kazananı altın mı olacak?

ABD seçimlerinin kazananı altın mı olacak?
29 Temmuz 2024 - 11:33 borsagundem.com

Yapılan son yatırımcı araştırmalarına göre Wall Street çevreleri ABD seçimleri sonucunda altının güçleneceğini öngörüyor. Uzmanlara göre doların küresel rezerv para birimi konumu da risk altında

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın Beyaz Saray’ı yeniden ele geçirmesi halinde en iyi riskten korunma aracı dolar yerine altın olabilir.

Bloomberg’in son yatırımcı anketine göre 480 katılımcı arasında altını güvenli liman olarak görenlerin sayısı doları tercih edenlerin üzerinde. Bloomberg Markets Live Pulse anketine göre katılımcıların %60’ından biraz fazlası Trump’ın başkanlığı durumunda doların zayıflayacağını düşünüyor.

Tarihsel göstergeler de anketlerdeki bu verileri destekliyor. Trump’ın dört yıllık görev süresi boyunca dolar %10’un üzerinde gerilerken altınsa %50’nin üzerinde yükselmişti.

Trump’ın vergi indirimleri, tarifeler ve deregülasyon gibi seçim vaatleri Wall Street çevrelerinde enflasyonist adımlar olarak görülüyor. Analistlere göre bu politikalar ABD Merkez Bankası’nı (FED) faiz oranlarını tekrar yükseltmeye zorlayabilir. Kasım ayında Cumhuriyetçiler’in ABD Kongresi’nin kontrolünü aldığı ve Trump’ın başkan olduğu bir ‘kırmızı dalga’ senaryosu Trump’a kapsamlı ekonomi politikalarını yürürlüğe koyma imkanı sağlayabilir. Bu aynı zamanda tüm zamanların en yüksek seviyesine yakın seyreden altının fitilini tekrar ateşleyebilir.

JPMorgan Chase Analisti Gregory Shearer, “Altın ralli için en iyi konumunda bulunuyor” yorumunda bulundu. Jeopolitik gerilimlere, artan ABD bütçe açığına, merkez bankalarının dolara karşı çeşitlendirme politikasına ve enflasyona dikkat çeken Shearer tüm bu gelişmelerin altın fiyatlarındaki yükselişe destek olduğunu belirtti. Analist, “Bu faktörler muhtemelen seçim sonucundan bağımsız olarak devam edecek. Ancak bir Trump 2.0 veya ‘kırmızı dalga’ senaryosunda altın daha da büyüyebilir” açıklamasında bulundu.

Bloomberg anketine katılanların önemli bir bölümü de aynı fikirde görünüyor. Bir katılımcı piyasalara ilişkin açıklamasında, “Görebildiğim tek şey piyasalarda ve ticarette ciddi aksamalar ve ABD’nin kamu borcunda hızlı artışlar” ifadelerine yer veriyor.

Altının Trump başkanlığı sırasındaki getirileri kısmen Kovid-19 pandemisinin etkileri ve FED faiz oranlarının sıfıra indirilmesi sırasında yatırımcıların güvenli liman arayışları tarafından körüklenmişti. Sabit getirisi olmayan altın küresel karantina endişeleriyle birlikte Ağustos 2020’de tüm zamanların rekor seviyesine ulaşmıştı.

Ancak bu yükseliş son elli yılda kaydedilen en dik artış da değildi. George W. Bush ve Jimmy Carter dönemlerindeki getiriler çok daha büyüktü.

Bugünse makro gelişmeler yeniden altın için iyi bir ortamı işaret ediyor. FED’in eylül ayından itibaren politika faizlerini düşürmesi bekleniyor. Küresel merkez bankaları 2022’den bu yana dolar karşısında çeşitlendirme için altın varlıklarını artırıyor.

Ankete katılanların üçte ikisi Trump’ın yeniden seçilmesi halinde doların küresel rezerv para birimi statüsünün baltalanmasını bekliyor.

StoneX Group'un Baş Piyasa Stratejisti Kathryn Rooney Vera, Trump'ın ikinci döneminin, özel sektörün merkez bankalarının rotasyonuna katılmasıyla dolardan uzaklaşma sürecinin daha da artabileceğini söyledi.

Baş stratejist, “Müşteriler portföylerine altın varlıkları ekliyor. Daha zayıf bir dolar beklentisi var. Teknik, yapısal ve temel faktörlerin hepsi altını destekliyor” dedi.

Ancak, doların Trump yönetiminde zayıflayacağına dair bahse girmek tartışmalı bir görüş. Zira Wall Street'teki bazı üst düzey ekonomistler ikinci bir Trump döneminin doları zayıflatmak yerine güçlendireceği görüşünü paylaşıyor. ABD ticaret ortaklarına yönelik daha sert tarifeler ve Cumhuriyetçilerin bütçe açığını artıran maliye politikaları konusundaki önyargısı, ekonomistlere göre FED'in beklenen faiz indirimlerini kesintiye uğratabilir.

MLIV Pulse katılımcıları, Trump'ın ekonomi politikalarının dolar üzerindeki etkisi konusunda ikiye bölündü. Bir katılımcı, seçim sonucu ne olursa olsun daha zayıf bir dolar öngörüyor: "Devam eden yüksek bütçe açıkları ve düşük faiz oranları, dolarsızlaşmayı daha da zorlayacak ve bir kamu borcu krizi başlatacaktır. Kamala Harris kazanırsa da aynısı olacak."

Dolar ve ABD Hazinesi tahvilleri, jeopolitik stres zamanlarında genellikle küresel güvenli liman olarak görülür. Ancak anket yanıtları, doların yerel siyasi dalgalanmadan faydalanamayabileceğini gösteriyor.

XTB Araştırma Direktörü Kathleen Brooks, "ABD, muhtemelen dengesiz bir seçim süreci nedeniyle kendi risk primini yarattı. Trump başkanlığının mali sonuçları, 2025'te doları bir risk haline getiriyor" dedi.

Fitch, Fed'den ilk faiz indirimini beklediği tarihi açıkladıFitch, Fed'den ilk faiz indirimini beklediği tarihi açıkladı

 

Altında yükseliş ivmesiAltında yükseliş ivmesi

 

Trump’ın dolar planı başlamadan bitebilirTrump’ın dolar planı başlamadan bitebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)