E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizABD ve Çin doları düşürdü---

ABD ve Çin doları düşürdü

ABD ve Çin doları düşürdü
25 Haziran 2013 - 17:14 borsagundem.com

Son dönemde gelişmekte olan para birimleri karşısında rekorlar kıran dolar, ABD ve Çin'den gelen açıklamalarla geriledi

ABD ve Çin merkez bankalarından gelen açıklamaların piyasaları rahatlatmasıyla gelişmekte olan ülkelere artan girişler kur ve sepet bazında TL'nin gerilemesine neden oldu.
Ancak öğleden sonra ABD'de açıklanan verilerin ardından euro/dolar paritesindeki düşüşle kur kazançlarının bir kısmını geri verdi.
Çin Merkez Bankası geçici sıkıntılarla karşı karşıya kalan bankalara nakit desteği sağlanacağını ve bazı kurumlar için bunun yapıldığını açıkladı. Genel likiditede bir sıkıntı bulunmadığına dikkat çeken banka, mevcut sorunların da kademeli olarak ortadan kaybolacağını belirtti.
FED RAHATLATTI

Öte yandan dün ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) iki yetkili, bankanın ekonomiye sağladığı parasal desteklerin hemen sona ereceği yönünde oluşan beklentiyi zayıflatan açıklamalarda bulunarak endişeleri azalttı.
Bir bankacı, "Merkez bankalarından gelen açıklamaların olumlu etkisini gördük. İçeride ise Hazine ihaleler ile rahat borçlandı. Yurtdışında olumlu bir hava ve kısa vadede bir düzeltme söz konusu. Genel olarak diğer gelişmekte olan piyasalarda da olumlu bir hava hakim, dün açık ara kötü olan TL, bugün çok daha iyi performans gösterdi" dedi.
Haziran ayında 9.5 milyar TL'si piyasadan toplam 13 milyar TL'lik iç borçlanma planlayan Hazine, ayı hedeflerine paralel tamamladı.
Başka bir bankacı ise Avrupa Birliği'ne yönelik gelişmelerin de piyasalara olumlu yansıdığını belirtti.
AB FASIL TARTIŞMASI

Avrupa Birliği (AB) tam üyelik müzakerelerinde Türkiye ile "Bölgesel Politikalar ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" başlıklı faslın en az dört ay sonra açılmasına karar verirken; söz konusu gelişmeyi doğru ancak yetersiz bir adım olarak niteleyen Türkiye, iki yeni fasıl daha açmayı hedefliyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa Birliği ile yeni bir faslın açıldığını ve Türkiye ile AB ilişkilerine engel teşkil edecek bir hususun aşıldığını söyledi.
Dün geç saatlerde tarihi zirve olan 1.9602'ye kadar yükselen ve bu sabah saat 0916'da 1.9405/1.9410 seviyesinde olan dolar/TL, 1.9250 seviyesine kadar geriledi. Ancak ABD'nin dayanıklı mal siparişleri verisi ardından yükselen dolar/TL, saat 1650'de 1.9305/1.9310 seviyesinden işlem görüyor.
Öte yandan dün 2.2620'ye kadar yükselen ve bu sabah 2.2441/2.2449 seviyesinde olan sepet bazında TL, 2.2269'a kadar geriledikten sonra aynı saatte 2.2300 seviyesinde. 
ABD'de açıklanan dayanıklı mal siparişleri verisi ise Mayıs'ta yüzde 3.6 ile beklentilerin üzerinde artış kaydetti. Verinin ardından euro dolar karşısında değer kaybetti. Euro/dolar aynı saatte 1.3099 seviyesinde.
Öte yandan Fed yetkililerinin açıklamaları sonrası ABD tahvil faizleri ve kurdaki düşüşe paralel güne düşüşle başlayan 10 yıllık tahvilin bileşik faizi de yönünü yukarı çevirdi.
Bir bankacı faiz tarafında yabancı yatırımının hala çıkış eğiliminde olduğunu söyledi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)