E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD verileri satışları hızlandırdı---

ABD verileri satışları hızlandırdı

ABD verileri satışları hızlandırdı
03 Temmuz 2013 - 14:28 borsagundem.com

BİST 100 Endeksi, Asya ve Avrupa borsalarına paralel düşüşle açıldıktan sonra açıklanan enflasyon rakamlarıyla kayıplarını hızlandırdı

Enflasyonun beklentilerin çok üzerinde açıklanması ve ABD'de dün açıklanan verilerin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) izlediği gevşek para politikasının sayılı günlerinin kaldığı yönündeki endişeleri artırmasıyla borsada kayıplar ikinci seansta yüzde 3,3'ün üzerine çıktı. Bankacılık endeksindeki kayıp ise yüzde 4'ün üzerinde. BIST 100 Endeksi ilk seansı yüzde 3,15 kayıpla 74 bin 32 puanda kapatmıştı.
ABD'DE İSTİHDAM VERİSİ SATIŞLARI HIZLANDIRDI
ABD'de açıklanan ADP Ulusal İstihdam Raporu'na göre, özel sektörde istihdam artışı Haziran'da 188 bin ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. İstihdam verisinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından BIST'te de satışlar hız kazandı.
ABD Merkez Bankası (Fed) ekonomiye destek olmak için her ay 85 milyar dolarlık tahvil alımı gerçekleştirirken, Fed Başkanı Ben Bernanke de 22 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, tahvil alımlarının hızını azaltabileceklerini belirtmişti.
Ata Portföy Fon Yönetim Direktörü Cem Tözge, borsanın gelişmekte olan ülke borsalarına gelen satışla güne negatif bir başlangıç yaptığını ve düşüşün beklentilerin üzerindeki enflasyon verisinin ardından hızlandığını söyledi.
75 BİN DESTEĞİ KIRILDI
Tözge, "Doların tüm dünyada değer kazanması zaten negatif bir gün olacağını gösteriyordu -ki bunun üzerinde enflasyonun negatif bir sürpriz yapması bankalar ve faizler üzerinde negatif bir etki yarattı. Bu gelişme endeksi 75 binin altına çekti. Bu önemli bir seviyeydi ama enflasyonla birlikte kırıldığını gördük" şeklinde konuştu.
Hisse senetleri piyasalarına yönelik algının bozulmuş olmasıyla birlikte ABD'nin para politikasına yönelik sinyal verecek istihdam verisinin öneminin arttığına dikkat çeken Tözge, "Burada kritik olan ABD faizleri ve Fed'in uygulayacağı para politikası. Bu da cuma günkü istihdam verisi öncesinde ADP özel istihdam verisinin önemini artırıyor" dedi.
KÜRESEL PİYASALAR
Bugün ABD'de yarım gün ve yarın tam gün resmi tatil olması ise haftanın kalanında küresel piyasalarda hacimleri azaltabilir.
Asya borsaları ABD Merkez Bankası'nın (Fed) izlediği gevşek para politikasının sayılı günlerinin kaldığı yönündeki endişelerle bugün düştü, dolar para birimleri sepeti karşısında bir ayın en yüksek seviyesini gördü. ABD'de açıklanan güçlü ekonomik veriler, Fed'in sağladığı parasal destekleri çekmeye başlayacağı beklentisini artırıyor. Asya borsalarında kayıpların artmasında, Çin'de Haziran'da 53.9'a gerilediği açıklanan hizmetler PMI verisi etkili oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)