E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıABD verisi doların hakimiyetini etkiler mi?---

ABD verisi doların hakimiyetini etkiler mi?

ABD verisi doların hakimiyetini etkiler mi?
05 Aralık 2014 - 11:04 borsagundem.com

''Beklenti altı bir tarım dışı istihdam değişimi veya işsizlik oranında yukarı yönlü bir tik sürpriz olmaz''

Forex Koçu tarafından hazırlanan analiz raporu:
   
"ABD Tarım Dışı İstihdam Değişimi Nasıl Gelir?
   
ABD Kasım ayı tarım dışı istihdam değişimi saat 15.30'da açıklanıyor. 230 bin civarında bir piyasa beklentisi var. 200 bin üzeri bir rakam piyasa normali oldu artık ve beklentinin altında gelse de 200 binli bir rakam doların güçlü kalmasını sağlar. Geçtiğimiz ay 235 binlik beklentiye karşı 214 bin gelmişti tdi değişimi ve ilk anda yaşanan gevşeme sonrası dolar yine sazı eline almıştı.
   
Ekim ayında işsizlik oranı %5.8'e gerilemişti. 2008 Ağustos'tan bu yana en düşük rakam, yani kriz öncesi seviyelere ve doğal işsizlik oranı olarak kabul edilen %5.5 - %5.20 seviyelerine çok yakın. İşsizlik oranının Kasım ayında %5.8 seviyesinde kalması bekleniyor.
   
Fed'in şu sıralar belki de tdi değişimi veya işsizlik oranında çok daha önem verdiği veri ise saatlik maaşlar verisi. Geçtiğimiz ay %0.1 artmıştı ortalama saatlik kazançlar, bu ay %0.2 artış bekleniyor. 
   
İş gücüne katılım oranı geçtiğimiz ay 0.1 yüzde puan artarak %62.8'e yükselmişti, ortalama saatlik çalışma saatleri için ise geçtiğimiz ay olduğu gibi 34.6 beklentisi var. 
   
Peki şu ana kadar gelen veriler nasıl bir sinyal veriyor?
   
Çarşamba günü açıklanan ADP tarım dışı istihdam değişimi 208 bin ile beklenti altı kalmıştı. Yine Çarşamba günü gelen ISM hizmetler PMI verisinin istihdam bileşeni 59.6'dan 56.7'ya gerilemeye işaret ederken, Pazartesi günkü ISM imalat PMI verisinin istihdam bileşeni de 55.5'den 54.9'a gerilemişti. 
   
Haftalık işsizlik başvurularına baktığımızda da Kasım ayında kötüleşme görüyoruz. Ekim ayının ortalaması 279 bin iken Kasım ayının ortalaması 20 bin sıçramayla 299 bine yükselmiş.
   
Yani öncü göstergeler Kasım ayında Ekim ayına göre istihdamda bir zayıflamadan bahsediyor. Beklenti altı bir tdi değişimi veya işsizlik oranında yukarı yönlü bir tik sürpriz olmaz bugün bizim için.
   
Fakat altını çizelim, saatlik kazançlar verisi çok önemli. Tdi değişimi ve işsizlik oranı beklentiden kötü gelse de saatlik kazançlarda keskin bir yükseliş başrolü çalabilir.
   
Ayrıca sadece bir verinin Fed'in istihdam konusundaki görüşünü değiştirmeyeceğini hatırlatalım. Bugünkü verilerin kötü gelmesi dolarda gevşeme getirebilir fakat piyasadaki dolar hakimiyetini ortadan kaldırmaz."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)