E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’de 11 sektörün 10’u düşüşte! Yatırımcılar ne yapmalı?---

ABD’de 11 sektörün 10’u düşüşte! Yatırımcılar ne yapmalı?

ABD’de 11 sektörün 10’u düşüşte! Yatırımcılar ne yapmalı?
01 Mayıs 2024 - 17:02 borsagundem.com

ABD’de S&P 500’de yer alan sektörlerin neredeyse tamamı nisan ayında düşüşteydi. Borsalar tarihsel göstergelere göre zayıf bir döneme ilerlerken CFRA’dan Sam Stovall ‘mevsimsel rotasyon’ stratejisini öneriyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları 2024’ün en zayıf ayını geçirdi. S&P 500 Endeksi’ndeki 11 sektörün 10’u yılın en büyük çaplı aylık düşüşünü gerçekleştirdi.

Amerika’nın en büyük sermayeli şirketlerinin yer aldığı S&P 500 Endeksi ve teknoloji devlerinin bulunduğu Nasdaq Bileşik Endeksi nisan ayında sırasıyla %4,2 ve %4,4 düşüş gösterdi. ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin geri çekilmesi, dalgalı bir seyirde geçen bilanço sezonu ve Orta Doğu’da artan gerilimler endekslerin ekim ayından bu yana ilk kez aylık bazda düşmesine yol açtı.

Dow Jones piyasa verilerine göre 30 hisseli Dow Jones Sanayi Endeksi nisan ayında %5 geriledi ve yüzdelik bazda Eylül 2022’den bu yana en büyük aylık düşüşünü kaydetti.

MarketWatch'un haberine göre, S&P 500 gayrimenkul ve sağlık sektörleri geçen ay sırasıyla %8,6 ve %5,2 düşüşle borsalardaki negatif seyre liderlik etti. Gayrimenkul sektöründeki hisse senetleri Eylül 2022’den bu yana en kötü ayını geçirdi. Biyoteknoloji, ilaç ve sağlık sigortası sektörlerindeki hisse senetlerinde Ağustos 2022’den bu yana aylık bazda en büyük yüzdelik düşüş görüldü.

Muhteşem Yedili olarak bilinen hisse senetleri gibi büyük sermayeli ve ilk çeyrekte borsaları rekor seviyelere taşıyan teknoloji hisseleri de keskin düşüşlere maruz kaldı. S&P 500 bilgi teknolojileri ve iletişim hizmetleri sektörleri nisan ayında sırasıyla %5,5 ve %2,2 geriledi. Sektörler 2023 sonbaharından bu yana en sert düşüşlerini gerçekleştirdi. S&P 500 tüketici tercihleri sektörü ise %4,4 gerilerek ekim ayından bu yana en zayıf aylık performansını kaydetti.

Yatırımcılar 2024’ün başında enflasyon baskılarının hafiflemesinin ardından merkez bankasının bu yıl faiz oranlarını önemli ölçüde düşürmesini bekliyordu. Ancak nisan ayında beklentilere göre şaşırtıcı derecede yüksek gelen bir dizi enflasyon verisi Wall Street’in faiz indirimi beklentilerini geri çekmesine yol açtı. Hatta bazı yatırımcılar ilk faiz indiriminin eylül ayına kadar gelmeyeceğini ve belki de hiç gelmeyeceğini düşünüyor.

Yatırımcı algısındaki bu değişim ABD Hazinesi tahvil getirilerinin ABD Doları’yla birlikte yükselmesine yol açtı. FED’in faiz politikalarıyla yakından ilişkili olan 2 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri salı günü 7 baz puanlık artışla kasım ayından bu yana en yüksek seviyesi olan %5,043’e yükseldi. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise geçen ay 49,1 baz puan artarak %4,683’e geldi. Dow Jones verilerine göre bu artış Eylül 2022’den bu yana görülen en sert aylık sıçramaydı.

Doların küresel döviz piyasalarındaki altı rakibi karşısında değerini ölçe ICE ABD Dolar Endeksi art arda dördüncü aylık yükselişini gösterdi. Endeks nisan ayında %1,7 artarak ocak ayından bu yana en yüksek performansını gösterdi. Dolar Endeksi Eylül 2022’den bu yana en uzun aylık yükseliş serisini kaydetti.

ABD borsasında ilk çeyrek boyunca zayıf gösteren sektörlerin bazıları geçen ay teknoloji ve büyüme odaklı sektörlerden daha iyi performans gösterdi. S&P 500 kamu hizmetleri sektörü %1,6’lık artışla S&P 500 sektörleri arasında tek yükselen oldu.

Mevsimsel rotasyon stratejisi

Takvimlerin mayıs ayını göstermesiyle birlikte Wall Street’in ünlü “mayıs ayında sat” stratejisinin de gündeme gelmesi konuşuluyor. Bazı yatırımcılar borsaların zayıf bir döneme gireceği beklentisiyle ekim ayı sonlarına kadar piyasalardan çekilme düşüncesinde.

Borsa Yatırıcıları Almanağı’yla birlikte popüler hale gelen ‘yılın en güçlü altı ayı’ stratejisi S&P 500’ün kasım ayından nisan ayına kadar olan getirisinin herhangi bir dönemdeki fiyat getirisinden daha yüksek olduğunu gösteriyor. Mayıs ayında satışa geçme taktiği aynı zamanda mayıs ayından ekim ayına kadar olan borsa getirilerinin de tarihsel olarak daha zayıf kaldığı verilerine dayanıyor.

CFRA Research Baş Yatırım Stratesjisti Sam Stovall’a göre piyasalardaki bu zayıf dönem sadece ABD’nin büyük sermayeli hisse senetleri için değil aynı zamanda küçük sermayeli hisseler ve gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin borsalarındaki hisse senetleri için de geçerli.

Stovall yatırımcıların tarihsel verilere dayanarak borsalardaki düşüşlerden kaçmak için hisse senetlerinden tamamen geri çekilmek yerine sektörler arası rotasyon yapmanın daha akıllıca bir strateji olacağını söyledi.

CFRA verilerine göre S&P 500 kasım-nisan ayı aralığında en güçlü aylık getirisini kaydettiği 1990’dan bu yana döngüsel ekonomiyle birlikte hareket eden tüketici tercihleri, sanayi, ham madde ve teknoloji sektörleri borsaların genelinden daha yüksek performans gösterdi. Bununla birlikte 1990'dan bu yana daha zorlu olan mayıs-ekim döneminde piyasalar ortalama %2,1'lik bir ilerleme kaydederken, temel tüketici ürünleri ve sağlık sektörleri gibi savunmacı S&P 500 sektörleri ortalama %4,1'lik fiyat artışları kaydetti.

Stovall salı günü paylaştığı yatırımcı notunda, mevsimsel rotasyon stratejisini kullanan bir portföyün, gösterge S&P 500 Endeksi’ne göre daha yüksek getiri ve daha düşük oynaklık gösterdiğini söyledi.

Amerikan borsalarında beş aylık ralli FED duvarına çarptı

 

JPMorgan: Borsadaki yükseliş stagflasyon riskini kamufle ediyor

 

Fed, faiz artırımı ihtimalini nasıl ele alacak?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)