E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’de akılalmaz Ponzi şeması: Günde 1 milyon dolar---

ABD’de akılalmaz Ponzi şeması: Günde 1 milyon dolar

ABD’de akılalmaz Ponzi şeması: Günde 1 milyon dolar
15 Ağustos 2024 - 11:48 borsagundem.com

Gayrimenkul kredi alanında bir ‘finans gurusu’ olarak tanınan Todd Burkhalter’ın Ponzi şeması ortaya çıktı. SEC’e göre Burkhalter lüks hayatını finansını finanse etmek için yatırımcılarının milyonlarca dolarını kullandı

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) finans gurusu olarak bilinen Todd Burkhalter’ın ve her üç ayda bir %10 getiri vadeden gayrimenkul kredi firması Drive Planning’in sadece dört yıl içinde ABD ve denizaşırı menşeili 2000 yatırımcıdan 372 milyon dolar para çektiği suçlamasında bulundu. MarketWatch’un haberine göre, SEC yönetimi Burkhalter’ın gayrimenkul kredisi programının fazlasıyla ikna edici olduğunu ve zengin olmak isteyen yatırımcılardan günde 1 milyon dolar para kazandığını iddia ediyor.

Düzenleyici kuruluş müfettişleri bunun bir Ponzi şeması olduğunu ve kârın yalnızca yeni yatırımcılardan gelen parayla ödenebildiğini söylüyor. SEC tarafından Atlanta Federal Mahkemesi’ne yapılan suçlamalara göre Burkhalter yatırımcıların parasını kendi lüks yaşam tarzını finanse etmek için cömertçe kullandı ve yat, tatil evleri, özel jetler gibi lükslere milyonlarca dolar harcadı.

SEC'in Atlanta Ofisi Direktörü Nekia Hackworth Jones, "Drive Planning ve Burkhalter, sıradan insanların güvenini kazandı ve fahiş getiriler vaat ederek onları bu plana yatırım yapmaya teşvik etti. Ancak sanıkların işletme yapısı klasik bir Ponzi şemasından başka bir şey değildi” suçlamasında bulundu.

Burkhalter'in avukatları yaptığı açıklamada, müvekkillerinin SEC ile işbirliği yaptığını söyledi, ancak şikayetinde yer alan iddiaları reddetti.

Açıklamada, "Bay Burkhalter bu konunun hızlı bir şekilde çözülmesini dört gözle bekliyor" denildi.

‘Finansal geleceğinizi dönüştürün’

Düzenleyiciler, Burkhalter'in 2015 yılında Drive Planning'i kurduğunu ve çoğunlukla gayrimenkul piyasası etrafında vergi stratejileri ve özel yatırım fırsatlarının bir karışımını sunduğunu hatırlattı. Yatırım şirketinin sloganları arasında "finansal geleceğinizi dönüştürebileceğiniz" ifadesi yer alıyor ve yatırımcıların programla birlikte "daha fazla birikimine, daha fazla kazanmasına ve daha fazla yaşamasına" imkan sağlayabileceği vadediliyor.

Burkhalter 2020'de "Finansmanınızı Kurşun Geçirmez Hale Getirin: Finansal Güvenlik Yaratmada Güven" adlı bir kitap yazdı ve burada kendisini "ailelerin ve işletmelerin her zaman arzu ettikleri yaşamları ve işletmeleri tasarlamalarına yardımcı olan" bir girişimci ve finansal stratejist olarak tanımladı.

SEC'e göre Burkhalter, aynı yıl projeler üzerinde çalışan gayrimenkul geliştiricilerine köprü kredileri sunmak için yatırımcı parasını bir araya getireceğini iddia eden bir yatırım aracı başlattı.

Mahkeme belgelerinde tam adı Russell Todd Burkhalter olarak anılan Burkhalter, yatırımcıların her üç ayda bir paralarından yüzde 10'luk bir getiri bekleyebileceklerine söz verdi. Minimum yatırım miktarı ise 20.000 dolardı.

SEC, planın hızla başladığını söyledi. Gayrimenkul projelerini hızlandırmayı amaçlayan ve REAL olarak adlandırılan kredi programı mayıs ayında kapatılmadan önce 2021'de 8,8 milyon dolar, 2022'de 63,2 milyon dolar, 2023'te 163,1 milyon dolar ve 2024'te 100,3 milyon dolar çekti.

SEC mahkeme dosyalarında, "Mayıs 2024'ün başlarında, plan, 100'den fazla satış temsilcisinden oluşan bir organizasyon tarafından yönlendiriliyor her gün bir milyon doların üzerinde başvuru alıyordu" ifadeleri yer alıyor.

Ancak SEC'in iddialarına göre, 52 yaşındaki Burkhalter, söz verdiği gibi parayı hiçbir zaman herhangi bir borç verme programı için kullanmadı. Yeni yatırılan parayı daha önceki yatırımcılara geri ödemek için kullandı. Bu klasik bir Ponzi şeması mekanizması anlamına geliyordu.

Müfettişler, Burkhalter'in aldığı 372 milyon dolardan, vaat edilen getiriler de dahil olmak üzere toplamda sadece 154.9 milyon doları geri ödeyebildiğini söylüyor. Düzenleyiciler, Burkhalter'in da bununla yetinmediğini, kendi yaşam tarzını finanse etmek için on milyonlarca dolar kullandığını söylüyor.

SEC, 2023'te Burkhalter'in kendisi için "Live More" adını verdiği bir yat satın almak için 3,1 milyon dolar harcadığını söyledi. Ayrıca Meksika'nın tatil beldesi Cabo San Lucas'ta lüks bir apartman dairesi satın almak için 2 milyon dolar kullandı.

Ek olarak, ABD’de 22 dönümlük bir sığır çiftliği satın almak için 250 milyon dolardan fazla para harcadı ve üzerine düğünler ve diğer etkinlikler için kiralanabilecek büyük bir ahır inşa etti. Mülkün internet sitesi Amerikalıların kutsal değerleri olan ‘Tanrı, ülke ve refah’ kavramlarını slogan olarak kullanıyor.

SEC'e göre Burkhalter ayrıca özel jet seyahati için 4 milyon dolardan fazla, lüks arabalar ve tatiller içinse yüz binlerce dolar harcadı. Düzenleyici kurumun şikayetine göre, Burkhalter kendisi için kripto para birimlerine birkaç milyon dolar yatırım yaptı.

SEC, Burkhalter’ın 2023'te eşinden boşanması sırasında sözleşmedeki yükümlülüklerini ödemek için yine yatırımcı parasını kullandığını bildirdi.

SEC, ayrıca satış temsilcilerine yaklaşık 65 milyon dolar komisyon ödendiğini de belirtti.

Burkhalter için yolun sonu

Mahkeme dosyalarına göre SEC, Burkhalter'e ilk olarak nisan ayında soruşturmaya girdiğini bildirdi.

SEC haziran ayına kadar Burkhalter’a Drive Planning’i kapatmasını ve daha fazla yatırım almayı durdurmasını emretmişti. Burkhalter kabul etti, ancak birkaç hafta sonra haksız bir şekilde kazanılan parayı kullanarak satış temsilcilerine bir kez daha komisyon ödedi.

Mahkeme dosyalarına göre, mali kayıtlar için mahkeme celplerinde, gayrimenkul yatırım programının gelen ve giden parayı yönetmek için neredeyse hiçbir muhasebe yazılımı kullanılmadığını, bunun yerine kayıtların temel bir elektronik tabloya dayandırıldığını ortaya koydu.

SEC yaptığı açıklamada, Drive Planning'i devralmak ve çözmeye çalışmak için bir alıcının atandığı ve Burkhalter'e pasaportunu teslim etmesi emredildiği belirtildi.

SEC suçlamaları, Burkhalter'in eski karısını ve Burkhalter'in sahip olduğu diğer birkaç şirket ve mülkü de kapsıyor. Düzenleyici kurum bu kişi ve kurumların plan sürecinde kötüye kullanılan paradan faydalandığını ve bu paranın geri alınması gerektiğini savundu.

Rekabet Kurulu'ndan çimento sektörüne yakın takip!Rekabet Kurulu'ndan çimento sektörüne yakın takip!

 

Cisco'dan işten çıkarma kararıCisco'dan işten çıkarma kararı

 

Video oyunu sektörü yatırımcılara ne vadediyor?Video oyunu sektörü yatırımcılara ne vadediyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)