E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’de altyapı hisseleri rallisi uzun sürmeyecek---

ABD’de altyapı hisseleri rallisi uzun sürmeyecek

ABD’de altyapı hisseleri rallisi uzun sürmeyecek
11 Ekim 2024 - 15:52 borsagundem.com

Amerikan borsalarında 2024’ün en çok kazandıran hissesi Nvidia değil bir altyapı şirketi olan Vistra oldu. Ancak uzmanlara göre altyapı sektöründeki hisseler için düzeltme yakın

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Altyapı hisseleri 2024’te inanılmaz bir performans sergiledi. Ancak MarketWatch’un haberine göre bu hisseler yaz aylarındaki ralliyle fazla ileri gitmiş olabilir.

Giderek artan sayıda finans uzmanı sektördeki hisse senetlerinin aşırı yükseldiği konusunda endişeleniyor. Son fiyat hareketlerine bakılırsa altyapı hisselerini takip eden bir ETF bu ayın başlarındaki rekor seviyesinden geri çekildiği görülüyor.

FactSet verilerine göre çarşamba günü itibariyle SPDR’nin altyapı hisseleri sektör ETF’si 2 Ekim’deki 81,47 dolarlık rekor kapanışından yaklaşık %2,5 düştü. Son düşüşe rağmen sektör fonunun yıl başından bu yana %24,4 yükselerek S&P 500 Endeksi’nin %21,4’lük genel performansını geride bıraktığı da dikkat çekiyor.

Sektör fonu yılı mevcut seviyelerde veya üzerinde bitirirse bu yüzyıldaki en iyi performansını perçinlemiş olacak. Ancak önümüzdeki süreç altyapı hisseleri için pek de parlak olmayabilir.

Faiz oranları piyasaları yeniden değiştirebilir

MW haberine göre analistler altyapı hisselerindeki düşüşten sorumlu olabilecek üç unsura dikkat çekti. Birincisi, yatırımcıların ABD Merkez Bankası (FED) faiz indirimlerinin hızına ilişkin beklentilerindeki değişimle ilgili. Zira sektör hisseleri bu yılın yaz aylarında en yüksek performansını faiz indirimi beklentileriyle birlikte gerçekleştirmişti.

Tahmin edilenden daha güçlü gelen ekonomik göstergeler yatırımların ekonomiye olan güvenini artırıyor. Ancak aynı zamanda enflasyonla ilgili endişelerin de artmasına yardımcı oluyor.

Varlık yönetimi firması Penn Mutual’In Portföy Yöneticisi George Ciplloni ABD Hazinesi tahvil getirilerinin yükselmesiyle birlikte yaz aylarındaki keskin düşüşün tersine çevrildiğini belirtiyor. Borsa uzmanı altyapı hisselerini destekleyen rüzgarın bir kısmının da kesildiğine işaret etti.

Cipolli, “Altyapı hisselerindeki yükselişlerin ne kadarını tahvil faizlerindeki hareketliliğe bağlayabiliriz? Bana kalırsa makul bir miktarını” açıklamasında bulundu.

 

Hisse değerlemeleri gerginleşti

Altyapı hisseleri yapay zekaya yatırım yapmanın ucuz yolu olma unvanını da kaybetti. Sektör hisseleri geçen yılın sonlarında çok düşük seviyelere gerilemişti. Ancak Morningstar’ın Enerji ve Altyapı Hizmetleri Stratejisti Travis Miller’a göre 2024’teki yükseliş sektör hisselerini ucuz bölgeden çıkardı.

Miller, “Ralli göz önüne alındığında ekibimiz sektörün şu anda oldukça değerli kaldığını düşünüyor” dedi.

Gerçekten de Vistra Corp hisseleri 2024’te %200’den fazla yükseldi ve yapay zeka sektörünün gözde ismi Nvidia hisselerini dahi geride bıraktı.

LSEG'den alınan verilere göre, bu, bağımsız enerji şirketini son 12 ayda kazancının 90 katından fazla bir değerlemeye ulaştı. Ancak analistler Vistra'nın önümüzdeki 12 ay içinde kazanmasını beklediği değerlemeye kıyasla mevcut değerlemesi çok daha cazip göründüğünü belirtiyor.

Constellation Energy Pennsylvania'da kapatılan bir nükleer reaktörü yeniden çalıştırarak enerji sağlamak için Microsoft ile anlaşma yaptı. Bu tip anlaşmalar yatırımcı coşkusunun artırmasına yardımcı oluyor. Ancak Miller, tesisin yeniden başlatılması sürecinin yıllar alacağına ve altyapı hizmeti şirketlerinin bu anlaşmalardan ne kadar fayda sağlayacağının takip edilmeye devam edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Teknik analistlere göre düzeltme yakın

Borsalara dair ipuçlarını grafiklerden almayı tercih eden analistler de hisse senetlerinde daha derin bir geri çekilme yaşanacağına dair işaretler görüyor.

BTIG'nin Baş Teknik Stratejisti Jonathan Krinsky, sektör fonlarında %7 ile %10 arasında bir düzeltme beklediğini söyledi. Krinsky, bunun bir nedeninin, ETF'nin 2003'ten bu yana 200 günlük hareketli ortalamasına göre en büyük primle işlem görmesi olduğunu belirtti.

ETF, geçen yıl boyunca halihazırda birkaç düzeltme gördü ve bu hisse senetlerinin bir kez daha büyük ölçüde aşırı satın alınması, bir başka düzeltmenin de muhtemel olduğunu gösteriyor.

Sentimentrader'ın Kıdemli Araştırma Analisti Jason Goepfert de bu hisse senetlerinin 200 günlük hareketli ortalamalarının üzerine çıktıktan sonra uzun süre düşük performans gösterme konusunda önemli bir geçmişine sahip olduğu konusunda uyardı.

ABD küresel piyasalarda bir istisna mı?ABD küresel piyasalarda bir istisna mı?

 

Tesla hisseleri değer kaybediyorTesla hisseleri değer kaybediyor

 

Analistler 2025’te borsalardan ne bekliyor?Analistler 2025’te borsalardan ne bekliyor?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)