E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiABD’de artan işsizlik ekonomiye dair ne söylüyor?---

ABD’de artan işsizlik ekonomiye dair ne söylüyor?

ABD’de artan işsizlik ekonomiye dair ne söylüyor?
08 Ağustos 2024 - 16:36 borsagundem.com

ABD’de işsizlikteki artışın nedenleri arasında olağan şüpheli olarak iş gücü arzındaki artış öne çıkıyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Apollo Global Management baş ekonomisti Torsten Slok, “Daha fazla insan iş arıyor ancak işten çıkarıldıkları için değil” diyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, ABD’de işsizlik oranı görece daha yüksek olsa da bunun nedeninin daha az iş değil, daha fazla çalışan olmasından kaynaklandığı düşünülüyor.

Artan göç ve iş gücü arzında artış

Fortune’dan Paolo Confino’nun haberine göre, Slok, işsizlikteki son artışın yaygın işten çıkarmalardan ziyade ABD'deki iş gücü arzını genişleten bir göç dalgasının sonucu olduğunu ifade ediyor.

Çalışma İstatistikleri Bürosu'nun verilerine göre, işsizlik oranı son beş ayda yüzde 4,3'lük mevcut seviyesine yükseldi. Bu eğilim, bir durgunluğun ufukta olduğu endişelerine yol açtı. İşsizlik oranındaki artış, şirketler maliyetleri düşürmek ve kendilerini zor zamanlara hazırlamak için çalışanları işten çıkardıkça genellikle bir durgunluğun habercisi kabul ediliyor.

Ancak Slok'un da belirttiği gibi, toplu işten çıkarmalar son dönemde yaşanmıyor. Aslında, işten çıkarmalar yıl boyunca nispeten sabit kalıyor ve ayda yaklaşık 1,5 milyon ile 1,6 milyon arasında seyrediyor. Haziran ayının, bu yıl şimdiye kadarki en düşük işten çıkarma sayısına sahip olduğu görülüyor.

Bunun yerine, şu anda çalışmıyor olsalar bile, iş gücüne katılan daha fazla insan bulunuyor. Slok, “İşsizlik oranındaki artışın kaynağı işten çıkarmalar değil, artan göç nedeniyle iş gücü arzındaki artış” diye yazıyor.

Kongre Bütçe Ofisi'ne göre, 2022'de ABD'ye net göç 2,6 milyon kişiye ulaştı. 2023'te bu sayı 3,3 milyona yükseldi. 2024 tahminleri aynı seviyelerde net göç bekliyor.

Sahm Kuralı tetiklendi

Uzun bir süre göç, pandemi sonrasındaki sıkı iş gücü piyasasında iş gücü açığını doldurarak ABD ekonomisini desteklemeye yardımcı oldu. Göçmenler istihdam edildi, maaş aldı ve bu parayı mal ve hizmetlere harcadı; ekonominin tökezleme riski altındayken ilerlemesine de yardımcı oldular. Kansas City Fed'in araştırmasına göre göçmenler ayrıca aşırı ısınmış bir iş gücü piyasasını soğutmaya da yardımcı oldu. Ancak Kansas City Fed'in araştırmasına göre, göçteki artış aynı zamanda ücret artışını da azalttı. Bu, kısa vadede enflasyonun kontrolden çıkmasını önlemede yardımcı olsa da uzun vadede çalışanların kazanç potansiyeline zarar verdi.

Temmuz ayında yayınlanan en son istihdam verisi, ekonomistlerin Sahm Kuralı adını verdiği şeyi tetikledi. Buna göre, işsizlik oranının üç aylık hareketli ortalaması 12 aylık düşük seviyesinden en az yüzde 0,5 oranında daha yüksekse ekonomi bir durgunluğun başlangıcında demek oluyor. Aralarında Slok'un da bulunduğu birçok ekonomistin fark ettiği ancak bir kenara ittiği bir gerçek olarak bu önemli bir çıktı olarak ortada duruyor.

Slok, “Sahm ​​Kuralı, göçte artış için değil, iş gücü talebinde düşüş için tasarlandı” diyor. Kuralın mucidi Claudia Sahm da aynı fikirde. New Century Advisors'ın baş ekonomisti Sahm, Çarşamba günü Bloomberg için yazdığı bir köşe yazısında, Sahm Kuralı’nın, her ikisi de işsizlik oranını artıran ancak farklı nedenlerle olan iş gücü arzındaki artış ile iş gücü arzındaki azalma arasında ayrım yapmadığını açıklıyor ve şunları söylüyor: “İşler yeni iş arayanlara ‘yetişince’ ve daha fazla işçi ekonominin daha fazla büyümesine izin verdiğinde oran düşecek. Sahm ​​Kuralı bu iki dinamik arasında ayrım yapmaz ve iş gücü hızla genişlediğinde daha uğursuz görünebilir.”

Yumuşak iniş olasılığı yüksek

Geçen ay Sahm Kuralı hakkında soru sorulduğunda, Fed Başkanı Jerome Powell bazı noktalara işaret etti. Powell kuralı ‘istatistiksel bir düzenlilik’ olarak adlandırdı ancak 'size bir şeyin olması gerektiğini söyleyen bir ekonomik kural’ olmadığının da altını çizdi.

Slok, Powell'ın ekonomiyi doğru bir şekilde değerlendirmek için tek bir metriğe değil, birden fazlasına bakma önerisine atıfta bulunuyor. Slok, “Powell, sadece bir veri noktasına değil, verilerin bütününe odaklanmamız gerektiğini söyledi ve verilerin bütünü hala sağlam bir ekonomiyi gösteriyor” diyor.

Geçen hafta yayınlanan bir blog yazısında Slok, hava yolculuğu ve restoran gibi alanlarda yüksek düzeyde tüketici harcamalarının ekonominin yavaşladığının ancak çökmediğinin ve yumuşak bir inişe doğru gittiğinin işaretleri olduğunu söylüyor. Yine de tüketici davranışlarında daha zor ekonomik zamanların olabileceğini gösteren bazı önemli değişiklikler de bulunuyor. Slok, “Perakende harcamaları son iki ayda inişli çıkışlı seyretti ve kredi kartı gecikmeleri ikinci çeyrekte arttı. Bunların hiçbiri ABD'nin tüketici odaklı ekonomisinin sağlığı açısından iyiye işaret değil” diye yazıyor.

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları düştüABD'de işsizlik maaşı başvuruları düştü

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları tahminleri aştıABD'de işsizlik maaşı başvuruları tahminleri aştı

 

ABD ekonomisinde belirsizlik: Resesyon mu, yumuşak iniş mi?ABD ekonomisinde belirsizlik: Resesyon mu, yumuşak iniş mi?

 

ABD ekonomisi resesyona rahatsız edici derecede yakınABD ekonomisi resesyona rahatsız edici derecede yakın

 

FED’in faiz indirimleri iki ucu keskin bıçakFED’in faiz indirimleri iki ucu keskin bıçak

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)