E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıABD'de güçlü büyüme gelse de her şey tozpembe değil---

ABD'de güçlü büyüme gelse de her şey tozpembe değil

ABD'de güçlü büyüme gelse de her şey tozpembe değil
27 Ocak 2023 - 08:16 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Kilit para politikası öncesi ABD’den gelen veriler piyasalarda iyimserlik dozunu artırdı. ABD’de 4. Çeyrek dönemi büyüme verisi %2,6 olan beklentilerin üzerinde gelerek %2,9 olarak açıklandı. ABD büyüme verisi beklentilerden olumlu açıklanırken veri içeriğinde kişisel harcamaların beklentiden düşük gelmesine rağmen kamu harcamalarıyla birlikte etkisi oldukça yüksek. ABD büyüyor! İşsizlik maaşı başvurularında hem haftalık hem aylık olarak düşüşler yaşanıyor. İş gücü piyasası güçlü kalmaya devam ediyor!

Öte yandan Perakende satışlarda da son iki aydır hızla zayıflama devam ediyor. İmalat sektörünün de ve konut piyasasıyla birlikte resesyon olasılığı sıcaklığını koruyor. ABD tarafında büyüme ve iş gücü piyasası güçlü olmaya devam etse de her şey henüz tozpembe değil. Çünkü ABD büyüme verisiyle birlikte Fed’in faiz artırım hızı ve sürecine yönelik değişimler olması beklentileri yükseliyor.

ABD büyüme verisindeki detaylar düşen talebe işaret etse de manşet rakamda beklentinin üzerinde artış yaşandı. Çünkü GYSH verisinin yıllandırılmış bir rakam olduğunun ve gerçek büyüme oranının %0,7 olduğunun unutmamak gerek. ABD’de büyüme verisinin beklentilerden daha olumlu açıklanması ile dolar küresel çapta hafif güç kazanırken borsalar pozitif fiyatlandı.

Asya piyasalarında açık olan borsalar sabah saatleri itibariyle yükseldi. ABD’den gelen verilerin olumlu olmasıyla birlikte merkez bankası para politikası öncesinde temkinli davranış hafifledi ve Asya borsalarında yukarı yönlü hareketler sürmeye devam etti.

MSCI’nin Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi  %0,53 artarak neredeyse dokuz ayın en yüksek seviyesi olan 561,99’a yükseldi. Geçen yıl yaklaşık %20 düşen endeks, bir ay içinde yaklaşık %11 arttı ve şimdiye kadar ki en iyi Ocak performansını gösterdi Japonya borsası Nikkei ise %0,20 yükseldi.

Brent petrol Çin’in yeniden açılması ve güçlü ABD verilerinin ardından talebe yönelik bir artış beklentileriyle yükseldi. ABD’de West Texas Intermediate ham petrolü %0,31 artarak varil başına 81,26 dolara yükseldi ve Brent bu sabah itibariyle %0,47 artışla 87,87 dolardan işlem görüyor.

Haftanın son günü yurt içinde öne çıkan bir veri bulunmazken, yurt dışında ABD kişisel gelir ve harcamalar ile Michigan tüketici güven endeksi takip edilecek.

Petrol fiyatlarına 'büyüme' etkisi

 

ABD'de güçlü büyüme altını fiyatını düşürdü

 

Borsada satıcılı başlangıç bekleniyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)