E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD'de seçim senaryoları değişti: Uzmanlardan altın ve dolar yorumu...---

ABD'de seçim senaryoları değişti: Uzmanlardan altın ve dolar yorumu...

ABD'de seçim senaryoları değişti: Uzmanlardan altın ve dolar yorumu...
22 Temmuz 2024 - 01:20 borsagundem.com

ABD'de Başkan Biden'ın adaylık kararı sonrası seçim senaryolarının değiştiğine işaret eden uzmanlar Trump'ın seçilmesinin ticaret savaşlarını başlatacağı gibi endişeler ve belirsizlikler nedeniyle altın ve doların öne çıkabileceği belirtti.

ABD'de 5 Kasım'da gerçekleştirilmesi planlanan seçimler gündemin ilk sırasına yerleşirken, seçim sürecine ilişkin gelişmeler ile başkan adaylarının açıklamaları piyasalar üzerinde daha fazla etkili olmaya başladı.

Yatırımcılar, Başkan Joe Biden'ın yarıştan çekilme kararının ardından Eski Başkan Donald Trump'ın seçim şansı üzerindeki etkisini dikkatle takip edecek. ABD doları da dahil olmak üzere güvenli liman olan altının, ABD'deki yeni siyasi çalkantıların ortasında kazanç elde etme potansiyeli var. Analistler, Demokrat Parti'nin geçiş sürecini sorunsuz bir şekilde tamamlaması ihtimalinin olduğunu da düşünüyor.

Öte yandan ABD'de yaklaşan başkanlık seçimlerinde Trump'ın yeniden seçilme ihtimalinin artması, küresel piyasalarda ticaret savaşlarının yeniden başlayabileceği endişelerine neden oldu.

Başkan olduğu 2018'de Çin'den ithal edilen 200 milyar dolar değerinde ürüne tarife uygulayan Trump, ikinci kez göreve gelmesi durumunda Çin menşeli mallara yüzde 60, diğer ülkelerden ithal edilen mallara ise yüzde 10 gümrük vergisi uygulamayı planlıyor.

Trump'ın Beyaz Saray'a dönmesi halinde Çin'in yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ile de ticari gerilimlerin artma riski bulunuyor. Trump, AB'nin ABD'nin otomobillerini ve tarım ürünlerini almadığından yakınarak, 200 milyar doların üzerinde ticaret açığının olduğuna işaret ediyor. Alüminyum ve çelik tarifeleri ile Dijital Hizmet Vergisi, Trump'ın göreve gelmesi halinde Avrupa ile yeniden alevlenebilecek ticari anlaşmazlıklar olarak öne çıkıyor.

Ekonomistler Trump yönetiminin ekonomiye etkisi konusunda endişeli

Nobel ödüllü 16 ekonomist Haziran ayında yayımladıkları bir bildiride, "ikinci bir Trump yönetiminin ABD ekonomisine yönelik riskleri konusunda derin endişe duyduklarını" belirtmişti.

Joseph Stiglitz öncülüğünde hazırlanan bildiride, "Trump ve onun eylem ile politikalarının aşırılıklarının istikrarı ve ABD'nin dünyadaki konumunu tehdit ettiği" kaydedilmişti. Bildiride, "Trump'ın mali açıdan sorumsuz bütçeleriyle enflasyonu yeniden alevlendireceği yönünde haklı bir endişe olduğu" aktarılmıştı.

Analistler, bazı tahvil yatırımcılarının da Trump'ın ikinci döneminde uygulayacağı politikaların yüksek enflasyona neden olacağından ve mali açıkları artıracağından endişe duyduğunu belirtti. Birçok yatırımcının, varlık fiyatlarının uzun vadeli itici gücü olarak görülen para politikası ve şirket karlılıklarının siyaseti gölgede bırakacağına inandığına işaret eden analistler, seçim gününe kadar pek çok şeyin değişebileceğini kaydetti.

ABD'de başkanlık yarışında gözler Kamala Harris'e çevrildiABD'de başkanlık yarışında gözler Kamala Harris'e çevrildi

 

Biden adaylıktan çekildiBiden adaylıktan çekildi

 

Trump: Harris'i yenmek Biden'dan kolay olacakTrump: Harris'i yenmek Biden'dan kolay olacak

 

Ünlü yatırımcıdan borsada 'tarihi balon' uyarısıÜnlü yatırımcıdan borsada 'tarihi balon' uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • AHMET ÖZBİLEN22 Temmuz 2024 11:00

    Ekonomist rahmetli yaşar erdinç hocam söyle der idi.Eğer çin elindeki abd tahvillerinin hepsini satıp da altına yatırsa altının gr TL si o anda en az 10 000 TL bekliyorum idi.Çin abd kapışmasında çin abd tahvillerini böyle yapar ise böyle olacağı büyük olası.