E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD'de tüketici harcamaları arttı---

ABD'de tüketici harcamaları arttı

ABD'de tüketici harcamaları arttı
06 Aralık 2013 - 17:07 borsagundem.com

ABD'de tüketici harcamaları Ekim ayında beklentiden daha fazla artış gösterdi

burcu koçakABD'de tüketici harcamaları Ekim ayında beklentiden daha fazla artarak, ekonominin en büyük parçasının tarım dışı istihdamdan destek bularak yukarı yönlü bir ivme kazandığı sinyalini verdi.

ABD ekonomisinin yüzde 70'e yakın bir bölümünü oluşturan hanehalkı harcamaları, yüzde 0.3 yükselirken, bir önceki ayda da yüzde 0.2'lik artış göstermişti. Bloomberg anketine katılan 73 ekonomistin tahmin medyanı, harcamaların yüzde 0.2 artacağı yönünde gerçekleşmişti. Bireysel gelirler ise yüzde 0.1 düştü.

Yükselen konut ve hisse fiyatları hanehalkına destek olarak, Ekim ayında gerçekleşen kısmi hükümet kapanması ve bu yılın yüksek vergi oranlarının etkisini ortadan kaldırmaya yardımcı oluyor. Bugünkü veriler, bu hafta açıklanan ve 2009 başından bu yana en düşük artış olan üçüncü çeyrek hanehalkı harcamasındaki yüzde 1.4'lük yükselişin ardından gerçekleşti. Perakende şirketleri ise Kara Cuma'nın tatil ve alışveriş sezonuna sönük bir başlangıç yaptığını gösteren rakamlar açıkladı.

Ameriprise Financial Inc. kıdemli ekonomistlerinden Russell Price veri öncesi yaptığı yorumda, "İnsanlar daha iyi hissediyor, bu da tatil sezonu için olumlu. Bu yıl için, ivme kazanmamız için karşımızda bir engel olan mali dalgalanmaların tekrar gerçekleşeceğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Ekonomist tahminleri yüzde 0.1 ile yüzde 0.4 artış arasında değişiklik gösterdi.

ABD'de bugün açıklanan diğer verilere göre, tarım dışı istihdam Kasım ayında beklentilerden fazla yükselirken, işsizlik oranı beş yılın en düşüğüne indi ve hanehalkı harcamalarının 2014'te istikrar kazanacağına işaret etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)