E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDövizABD'den Çin'e son uyarı---

ABD'den Çin'e son uyarı

ABD'den Çin'e son uyarı
12 Ocak 2011 - 19:42 borsagundem.com

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, ''Çin para birimi yuanın değerinin oldukça düşük'' olduğunu söyledi

Geithner, yaptığı açıklamada, Pekin yönetiminin yuanın değerinin yükselmesine izin vereceği sözünü yerine getirmede yavaş hareket ettiğini belirterek, ''Çin'in kur reformunu hızlandırması kendi çıkarına, yuanın değerinin düşük olması Çin'in büyümesine zarar verecek enflasyon riskini artırıyor'' dedi.
Geithner, Çin'in geçen yıl haziran ayında yuana daha fazla esneklik izni vereceğini açıklamasına rağmen o zamandan bu yana yuanın dolar karşısında sadece yüzde 3 yükseldiğini ifade etti. Geithner, ''Çin para biriminin değerinin düşük olması sadece ABD şirketleri için değil, aynı zamanda daha fazla esnek kurlara sahip diğer ülkelere de maliyet getiriyor. Bu, Çin ve küresel ekonomi için kabul edilebilir bir politika değil'' diye konuştu.
Geithner, ''piyasa güçlerine cevaben yuanın daha hızlı değerlenmesine izin vermesinin Çin'in çıkarlarına olduğuna inanıyoruz. Ve Çin'in, alternatif durum çok maliyetli olacağından kendisi ve dünyanın geri kalanıyla olan ilişkileri için bunu yapacağını düşünüyoruz'' dedi.
Dünyanın iki büyük ekonomisi arasındaki ekonomik gerilim, ABD'nin Çin ile olan dış ticaret açığının yüksek olması ve işsizlik oranının yüksek seviyelerde seyretmesi nedeniyle artıyor.
ABD'li imalatçılar, yuanın değerinin yüzde 40 kadar düşük olduğunu, bunun Çin ürünlerini ABD'de ucuz ve ABD mallarını Çin'de pahalı yaptığı için Çin'e çok büyük avantaj sağladığını savunuyorlar.
ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi, geçen yıl eylül ayında, yuanın değerinin hızla yükselmesine izin vermezse Çin'e ekonomik yaptırımlar uygulanmasını öngören yasayı kabul etmişti. Yasa, henüz Senato'da görüşülmedi.
Çin Devlet Başkanı Hu Jintao, gelecek hafta Washington'u ziyaret edecek.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • cengiz dalyanoğlu13 Ocak 2011 00:11

    ABD her kriz sonrası bir yerleri vurmayı adet edinmiş.sıkıysa vursun çin i. ergeç batacaksınız ,peşinizden de ingiltere.tahminen 4 yılınız kaldı toptan batacaksınız.

  • Mehmet Ali Atlıhan12 Ocak 2011 20:08

    Sorunun kaynağını, Çin mallarının ucuz, ABD mallarının pahalı olması oluşturuyor. Komik olan, yuanın değerini yükseltmezse, ABD'nin Çin'e ekonomik yaptırım için kanun çıkarması. Çin, ABD'nin kontrolü altına alabileceği bir ülke olmaktan çoktan çıktı. Galiba ABD bunu hala bilmiyor.