E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarABD'den eleştirilere yanıt---

ABD'den eleştirilere yanıt

ABD'den eleştirilere yanıt
11 Kasım 2010 - 14:49 borsagundem.com

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Washington yönetiminin doları değer kaybına zorlayan politikalar benimsediğine yönelik eleştirileri yanıtladı

ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, Washington yönetiminin doları değer kaybına zorlayan politikalar benimsediğine yönelik eleştirileri yanıtladı ve “ABD, büyümek için kendi para biriminin değerini bilerek düşürmez” dedi.

ABD Merkez Bankası (Fed) eski Başkanı Alan Greenspan’in Financial Times'ta yayımlanan, Washington’ın düşük dolar politikası izlediği yönündeki görüşleri savunan makalesine cevap veren Geithner, “ABD asla böyle bir şey yapmaz” dedi.  

Geithner ek olarak, “Ne rekabet avantajı elde etmek ne de büyümek için kendi para birimimizin değerini düşürmeyiz” dedi ve bunun kimse için “etkili bir strateji” olmadığını belirtti.

ABD Hazine Bakanı, geçen iki buçuk yıl içinde, dünyanın yeni bir küresel ekonomik durgunluk potansiyeli nedeniyle tedirgin olduğu dönemde, yatırımcıların risksiz varlıklara yöneldiğini ve bu dönemde doların yatırım aracı olarak daha fazla tercih edildiğini söyledi.

Geithner, “Piyasalarda küresel ekonomiye yönelik güven artıkça, yatırımcıların güvenli liman tercihlerinin değiştiği görüldü… Şu anda dolar cephesinde güçlü bir eğilim var. Bu yalnızca insanların ABD ekonomisine güveninin artmasıyla değil, hem ABD hem de küresel ekonominin karşılaştığı sıkıntılara daha sağlam yanıtlar verebileceğine yönelik inancın artmasıyla ilgili” dedi.

Hazine Bakanı ek olarak, şu anda karşılaşılan risklerin, iki buçuk yıl öncesine kıyasla daha yönetilebilir olduğunu ifade etti.

İŞBİRLİĞİNDEN UMUTLU
Ülkelerin cari açık hedeflerinin belirlenmesine yönelik soruları da yanıtlayan Geithner, “Liderlerin bir araya gelip, işbirliğine yönelik temel bir çerçeve oluşturacağına inanıyorum. Küresel ekonomide yeni dengesizlikler yaratacak kararları hayata geçirmeyeceğiz” dedi.

Geithner, aynı zamanda yuanın değerlenmesinin Pekin için önemli olduğu yönündeki söylemini yineledi ve “Piyasanın isteğine karşı çıkarsanız, baskıdan kaçamazsınız ve yüksek enflasyon, varlık fiyatlarında artış gibi sıkıntılarla karşılaşabilirsiniz. Bu olasılıkların hiçbiri Çin’in iyi sonuçlar doğurmayacaktır” dedi.

Avrupa’daki yavaş büyüme ve potansiyel borç krizine de değinen Hazine Bakanı,  Avrupa Birliği’nin (AB) kurduğu yeni mekanizmayla bu sorunların üstesinden gelinebileceğini söyledi.

Geither ek olarak Bush yönetimi zamanındaki vergi indirimlerinin devam etmesinin uzun vadede ekonomiye yüklü bir fatura çıkarabileceğini söyledi.

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)