E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknolojiABD’den Huawei’ye ağır suçlamalar ---

ABD’den Huawei’ye ağır suçlamalar

ABD’den Huawei’ye ağır suçlamalar
08 Ekim 2012 - 09:29 borsagundem.com

ABD Kongresi’nin istihbarat komitesi, Huawei ve ZTE hakkında soruştuma başlatılması için çağrı yapacak

BORSAGUNDEM.COM
ABD Kongresi’nin istihbarat komitesinin, Çinli teknoloji şirketleri Huawei ve ZTE hakkında soruştuma başlatılması için çağrı yapacağı bildirildi.
Financial Times gazetesinde bugün yayınlanan habere göre komite, bu şirketlerin yolsuzluk yaptığını ve ABD göçmen yasalarını çiğnediğini iddia ederek, her iki şirketin de ABD ulusal güvenliğine tehdit teşkil ettiğine kanaat getirdi.
Komitenin, tavsiye niteliğindeki raporunu bu gece açıklaması bekleniyor. Ancak FT’ye göre rapor, Huawei’nin ABD pazarına girmek için gösterdiği çabalara darbe vuracak nitelikte.
Taslak raporda şöyle deniliyor: “ABD’de Huawei için çalışan veya çalışmış veya onunla iş yapmış şahısların sunduğu kanıt ve ifadeler, soruşturulması gereken çok ciddi yasadışı davranışları gün ışığına çıkarmıştır. Komite, bu konuları İdare’nin (Beyaz Saray) dikkatine sunacaktır.”
Taslakta, Çin’den çalışanların yanlış vizelerle ABD’ye sokulduğu ve ihale kazanmak için rüşvet verildiği iddialarına da değiniliyor.
SİBER-SAVAŞ İDDİALARI
Taslağın bir başka bölümünde, Huawei’nin Çin ordusuyla ticari bağlantılarının kabul edilenden çok daha yoğun olduğu öne sürülüyor. Buna göre istihbarat komitesi, şirketin “Çin ordusuna bağlı bir siber-savaş birimine özel network hizmetleri sunduğu” yönünde bir yazışma elde etti.
Huawei’nin Çin ordusu veya hükümeti adına sanayi casusluğu yaptığı iddiaları, daha önce de gündeme gelmişti. Bu iddiaların devam etmesinin bir nedeni, şirketin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Ren Zhengfei’nin eski bir ordu mensubu olması.
Rapordaki tavsiyeler arasında, iki Çinli şirketin yaptığı satın alma anlaşmalarının gözden geçirilmesi, bu iki şirketin ABD’li şirketleri satın almasına izin verilmemesi ve Çin telekomünikasyon sektörünün ticarette “haksız rekabet” yaratan uygulamalarının hükümetçe soruşturulması yer alıyor.
Huawei ve ZTE, taslakta yer alan suçlamaları şiddetle reddetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)