E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemABD'li senatörden S-400 ve Patriot önerisi ---

ABD'li senatörden S-400 ve Patriot önerisi

ABD'li senatörden S-400 ve Patriot önerisi
02 Temmuz 2019 - 10:49 borsagundem.com

ABD’li Senatör Lindsey Graham, Türkiye’nin Rusya’da alacağı S-400 hava savunma sistemlerini aktive etmemesi ve Amerikan yapımı Patriot'ları alması karşılığında yaptırımlardan kaçınabileceğini savundu.

CBS kanalında yayınlanan ‘Face the Nation’ (Ulusla Yüzleşin) adlı programa katılan Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın G20 Zirvesi’nin ardından yaptığı "Yaptırım söz konusu olmayacağını Trump'tan duymuş olduk" sözlerine atıfta bulunan Graham, bu tarz bir diyalogun geçtiğinden ‘kuşkulu’ olduğunu söyledi. 

"KONUŞMANIN GERÇEKLEŞTİĞİNDEN KUŞKULUYUM"

Erdoğan-Donald Trump görüşmesinin Türkiye'de basına yansıdığı gibi geçmemiş olabileceğini belirten Graham, şu ifadeleri kullandı; “Şu an Türkiye’deyim ve Türk medyasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, görüşmeleri sırasında Trump’ın ‘S-400’leri aktive ederseniz yaptırımların etrafından bir yol buluruz’ dediği yönündeki iddiası bildiriliyor. Bu konuşmanın gerçekleştiğinden kuşkuluyum. Bu bizim yasalarımıza göre imkânsız, eğer Türkiye Ruslardan aldıkları S-400 füze bataryalarını aktive ederse, yasalar uyarınca yaptırım uygulanması gerekir.”

"AYNI ANDA İKİSİNE İZİN VEREMEYİZ"

Graham, “Ayrıca birkaç gün önce, Rus S-400 füze bataryalarını aktive etmeleri halinde Türkiye’ye F-35 satışını yasaklayan bir yasayı kabul ettik. Türkiye’ye aynı anda hem F-35 teknolojisini transfer edip hem de Rus füze bataryası almalarına izin vermemiz mümkün değil” dedi. 

Sunucunun “Yaptırımların kaçınılmaz olmadığını söylemiyorsunuz. Bir tür uzlaşma görüyor musunuz?” sorusu üzerine Senatör, önerisini açıkladı.

"YASALARIMIZDA TAKDİR YETKİSİ YOK"

Lindsey Graham, “Umarım. Türkiye stratejik müttefikimiz. Suriye’de bize yardım etti. NATO müttefiki aynı zamanda, ama Rus yapımı bir S-400 füze bataryası alamazlar. Başkan Trump, bir önceki yönetimin (Barack Obama) muhtemelen çok sert olduğunu söylerken haklıydı. Türkiye hava sahasını korumak için onlara Amerikan yapımı Patriot füze bataryasını satmış olmaları gerekirdi. Bu işin etrafından dolaşmanın yolu, Türkiye’yi S-400’leri aktive etmekten vazgeçirmek ve NATO ile uyumlu bir Patriot füze bataryası ile yerlerini değiştirmek” diye konuştu. 

“Türkiye ile bir çatışma istemiyorum. Oldukça önemli bir müttefikler, özellikle de Suriye ve bölge söz konusu olduğunda” diyen Senatör şöyle devam etti,  “Ancak bizim yasalarımızda takdir yetkisi yoktur. Eğer S-400’leri aktive ederlerse, Amerikan yasaları kapsamında yaptırımlara maruz kalacaklar ve F-35 teknolojisi Türkiye’ye transfer edilemeyecek. Bu ikilemden bir çıkış yolu bulmalıyız.”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tunalı Can04 Temmuz 2019 06:32

    Türkiyede bazı çevreler üzerinde etkileri olduğunu öteden beri biliyorlar. Türkiye yi bunlar(amerikan mandası/ batıcı) üzerinden etkilemeye dolayısı ile mümkün olduğunca geciktirmeye hatta yolundan döndürmeye ( s - 400) dönük çaba içindeler.

  • Kerim02 Temmuz 2019 20:52

    Rumlarda yunanlilarda s300 olunca sikinti yok dimi birde yunanistan abd nin bazi sirlarini ruslara satmisti bir zamanlar..Türkiye gibi sadik ve dost bir muttefik bulamazlar..yalniz bizimde savas teknoljisi ve sanatlari icin cok calismamiz lazim bir yandan işsiz adamimiz cok diye aglasiyoruz ote yandan yapilacak cok isimuz var bir ucundan baslamaliyuz.batililar ustumuze cok geliyor.uyuyan devi uyandirmaya calisiyorlar.artik kendimize gelmeliyiz dev uyanmali artik.tarih bizden bunu bekliyor

  • gerçek02 Temmuz 2019 15:00

    birileri yine kandırıldı.yakında kokusu çıkar.

  • Erhan02 Temmuz 2019 12:02

    Öyle 3 5 batarya ile akdenizi kapatmaz turkiye ayık olun rusyada fabrikası var savas halinde delil desik ederler rusyayı

  • hasan02 Temmuz 2019 11:13

     Bizi öpmek için yer arıyorlar işlerine gelmedi bu ineği daha çok sağmak istiyorlar işlerine gitsinler . S400 aldık işte inşallah daha da alırız artık Türkiye size doğu Akdeniz de Pompeo yapacak

  • Talha02 Temmuz 2019 20:56

    Denizin ortasında yol alan gemi şiddetli bir fırtınaya yakalandığında ilk atlayanlar, fırtına yokken atıp tutanlar oluyormuş. Ben öyle duydum.

  • Mehmet02 Temmuz 2019 10:59

    böyle ordan burdan yapılan konuşmaları haber yapmayın lüften... son noktayı koydular