E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD'nin ek gümrük vergisi hisse piyasalarını sarstı---

ABD'nin ek gümrük vergisi hisse piyasalarını sarstı

ABD'nin ek gümrük vergisi hisse piyasalarını sarstı
02 Ağustos 2018 - 08:39 borsagundem.com

ABD Başkanı Donald Trump'ın aldığı kararlar global piyasaları riske atmaya devam ediyor

Asya borsaları ABD-Çin arasındaki ticaret savaşındaki son dönemde yaşanan tırmanmanın Çin hisselerini aşağı çekmesiyle gerilerken, küresel tahvil piyasaları Washington'un artan borçlanması ve Japonya'nın uzun vadeli getirilerdeki yükselişe göz yumması nedeniyle kırılgan seyir izliyor.
Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi Hong Kong borsasında işlem gören Çin hisselerindeki yüzde 1.2 düşüş öncülüğünde yüzde 1.65 geriledi.

Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 1.16 geriledi. Çin CSI 300 endeksi yüzde 3.21 geriledi.

Trump yönetimi, dün Çin'den ithal 200 milyar dolar tutarındaki ürüne yüzde 25 gümrük vergisi getirmeyi önererek ticaret politikası alanında taviz almak için Çin üzerindeki baskıyı artırdı.
S&P 500 endeksi yüzde 0.1 geriledi ancak Nasdaq yüzde 0.46 artışla Pazartesi günü gördüğü üç haftanın dip seviyesinden toparlanmayı sürdürdü.

Küresel tahvil piyasaları, Japonya Merkez Bankası'nın uzun vadeli getiriler üzerindeki denetimini gevşetmesinden bu yana da Japon tahvil getirilerindeki keskin artışlarla geriledi. Japonya'nın 10 yıllık hükümeti tahvil getirisi yüzde 0.145'e yükselerek bir buçuk yılın zirvesini gördü.
ABD Hazinesi'nin gelecek üç ayda borçlanmayı artıracağını açıklamasının ardından ABD'nin 10
yıl vadeli gösterge tahvilinin getirisi yüzde 3'ün üzerine çıkarak iki buçuk ayın zirvesini gördü. 

DÖVİZ

Dolar Fed'in ABD ekonomisine ilişkin iyimser bir değerlendirme yapması ve faizleri kademeli olarak yükseltme planından sapmamasının ardından başlıca para birimleri karşısında kazanımlarını sürdürdü. Dolar, ABD-Çin ticaret gerilimindeki son tırmanma ile ilgili endişeler ve yüksek seyreden
ABD Hazine tahvil getirilerinden de destek buldu. Fed dünkü para politikası kararında faizlerde değişiklik yapmadı, ancak ülke ekonomisini "güçlü" olarak niteleyerek Eylül ayında faiz artıracağının sinyalini verdi. Doların başlıca para birimleri karşısındaki seyrini izleyen endeks dün 94.700'ü
gördükten sonra bugün hafif artıda 94.740'da bulunuyor. Öte yandan sterlin İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) bugünkü para politikası toplansısı öncesinde yüzde 0.2 düşüşle 1.3105 dolara geriledi. Piyasalar BOE'nin küresel finansal krizden bu yana ikinci kez faizleri artırmasını bekliyorlar.

PETROL

Petrol fiyatları geçen iki günde ABD ham petrol stoklarında düşüş beklentisine karşılık görülen artış ve ABD-Çin arasındaki ticaret gerilimine ilişkin endişelerin geriledikten sonra bugün istikrar kazandı.
Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı dün yüzde 2.5 geriledikten sonra yüzde 0.3 artıda 72.57 dolara bulunuyor. ABD ham petrolü dün yüzde 1.6 geriledikten sonra bugün yüzde 0.04 artıda 67.68 dolarda bulunuyor.
ABD Enerji Enformasyon İdaresi'ne göre ABD ham petrol stokları ithalatın artmasıyla geçen hafta 3.8 milyon varil arttı. Reuters anketine katılan ekonomistler 2.8 milyon varil düşüş bekliyorlardı. 

ALTIN

Altın fiyatları doların yen karşısında hafif gerilemesiyle yükselerek dün kaydettiği kayıpları toparladı.
Altının spot piyasadaki ons fiyatı dün yüzde 0.65 geriledikten sonra bugün yüzde 0.3 artışla 1,218.86 dolara yükseldi. Dolar yen karşısında yüzde 0.1 düşüşle 111.62 yene geriledi. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)