E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD'nin korumacı politikası piyasaları sarstı---

ABD'nin korumacı politikası piyasaları sarstı

ABD'nin korumacı politikası piyasaları sarstı
01 Haziran 2018 - 08:38 borsagundem.com

ABD'nin bazı ülkelere karşı korumacı politikayı devreye sokmasıyla birlikte küresel piyasalarda dalgalanma yaşandı

Asya borsaları zayıf yenin Japon hisselerini desteklemesi ve yüksek ihracat verisinin Güney Kore hisselerini yükseltmesiyle ilk baştaki kayıplarını geri aldı ancak ABD'nin korumacı ticaret politikalarına ilişkin yeniden canlanan endişeler kazanımları sınırladı.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.1 yükseldi ancak haftalık yaklaşık yüzde 0.6 ekside bulunuyor. Endeks bu hafta içinde İtalya'daki siyasi gelişmelere ilişkin endişelerle altı haftanın dip seviyesini görmüştü.

Wall Street ABD'nin dün Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika'dan ithal alüminyum ve çeliğe ek
gümrük vergisi getirmesinin ardından sert düşüşler kaydetti.

Washington'un müttefiklerinin ABD'nin ek gümrük vergilerine karşı misilleme adımları atmalarıyla son birkaç haftada yatışan küresel ticaret savaşı endişeleri yeniden ortaya çıktı. Ancak Güney Kore'nin KOSPI endeksinin beklentilerin üzerinde gelen ihracat verisinin desteğiyle yüzde 0.7 ve Japonya'nın Nikkei endeksinin dolar karşısında zayıflayan yenin etkisiyle yüzde 0.3 yükselmesiyle bölgesel risk iştahı biraz toparlandı. 

DÖVİZ

Euro İtalya'daki siyasi kriz endişelerinin yatışmasıyla yedi haftanın ilk haftalık kazanımını kaydetmeye hazırlanıyor ancak Kanada doları ve Meksika pesosu ABD'nin Avrupa Birliği, Kanada ve Meksika'dan ithal alüminyum ve çeliğe ek gümrük vergisi getirmesinin ardından zayıf seyir izliyor.
Kanada ve Meksika, ABD'nin kararına karşı misilleme yaparken, Avrupa Birliği'nin kendi misilleme adımlarının hazır olduğunu belirtti.

Euro hafif değişim göstererek 1.1692 dolar seviyesinde bulunuyor ancak Salı günü gördüğü 10 ayın dip seviyesi olan 1.1510'dan toparlanmasını sürdürüyor. Euro, euro bölgesi ekonomisindeki yavaşlama işaretleri ve İtalya ve İspanya'daki siyasi istikrarsızlığın etkisiyle art arda altı hafta düşüş kaydettikten sonra bu hafta şimdiye kadar yüzde 0.4 yükseldi.

Ancak, İtalya'nın tahvil getirileri ülkenin bir koalisyon hükümeti kurma çabalarının yeniden başlamasıyla sert şekilde düştü.

İtalya'da 5-Yıldız Hareketi ve aşırı sağ Kuzey Birliği partileri, ilk baştaki euro karşıtı ekonomi bakanı adaylarının Cumhurbaşkanı tarafından reddedilmesinin ardından ekonomi bakanlığı adayında anlaştılar.

İspanya'da ise Pedro Sanchez'in Sosyalist Partisi'nin, yolsuzluk davasına ilişkin bugün planlanan güven oylamasında, Mariano Rajoy'yi devirmek için yeterli oy sağlamasının ardından Sanchez'in İspanya'nın yeni başbakanı olacağının nerdeyse kesin olmasıyla siyasi boşluk önlenecek gibi görünüyor.

Ekonomik açıdan, Euro bölgesi ekonomisinin geçen yılki güçlü büyümesi yavaşlıyor, ancak dün
açıklanan tüketici fiyat verileri, enflasyonun yüzde 1.6 olan beklentilerin üzerine çıkarak yüzde 1.9 yükseldiğini gösterdi.

Piyasanın Güney Avrupa'daki siyasete ilişkin endişeleri daha da yatışırsa, bu veriler Avrupa Merkez Bankası nihai faiz artırım beklentilerini yeniden canlandırabilir. Öte yandan Fed'in para politikasının seyrini değerlendiren yatırımcıların dikkati TSİ 1530'da açıklanacak ABD tarım dışı istihdam raporuna çevrildi.

PETROL

Ham petrol vadeli işlemleri ivme kaybederken, ABD piyasası rekor seviyedeki ABD üretiminin
ve OPEC'in üretimi artıracağı beklentilerinin baskısıyla ikinci haftalık düşüşünü kaydetmeye
hazırlanıyor.

Brent ham petrol vadeli fiyatı yüzde 0.1 düşüşle varil başına 77.47 dolara geriledi.

ALTIN

Altın fiyatları küresel ticaret savaşı endişelerinin yeniden canlanmasıyla ilk işlemlerde
yatay seyrediyor ancak yüksek seyir izleyen dolar ve beklentilerin üzerinde gelen ABD ekonomik
verileri piyasayı baskıladı.

Spot altının ons fiyatı hafif değişim göstererek 1,298.20 dolarda bulunuyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)