E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaABD’nin T+1 kararı, Avrupa'yı zora sokuyor---

ABD’nin T+1 kararı, Avrupa'yı zora sokuyor

ABD’nin T+1 kararı, Avrupa'yı zora sokuyor
12 Eylül 2024 - 11:00 borsagundem.com

ABD’de menkul kıymet işlemlerindeki takas döngüsü kısa süre önce T+2'den T+1'e düşürülmüştü. Varlık yöneticilerinden değişikliğe ilişkin eleştiriler gelmeye devam ediyor. Citigroup'a göre ise Avrupa ile ABD arasındaki takas döngüsü uyumsuzluğu artıyor.

Citigroup, Avrupa ile ABD arasındaki takas döngüsü uyumsuzluğunun, fon yöneticilerini büyük finansman açıklarını kapatma konusunda zorladığına ilişkin yeni bir rapor yayımladı.

ABD’de menkul kıymet işlemlerinde takas döngüsü, işlem tarihinden iki gün sonra gerçekleşen T+2’den bir gün sonra tamamlanan T+1’e düşürülmüştü. Ancak Citigroup’un araştırmasına göre bu geçiş, beklenenden çok daha zor bir süreç oldu. Araştırma, varlık yönetimi işlerinin neredeyse her alanının bu değişimden etkilenerek zorluklar yaşadığını vurguluyor. Finansman süreçlerinden insan kaynaklarına, menkul kıymet ödünç verme işlemlerine ve işlem başarısızlık oranlarına kadar birçok farklı alanda işleyişin tahmin edilenden çok daha fazla sekteye uğradığı belirtiliyor.

Raporda, "Fiili geçişin üzerinden üç ay geçmiş olmasına rağmen, başlangıçta sorunsuz gibi görünen bu süreç, uzun vadede daha fazla olumsuz etki yaratıyor gibi görünüyor" ifadesi dikkat çekiyor. Araştırmanın bulgularına göre, Avrupa ve ABD arasında takas döngüsü uyumsuzluğu yaşanması, varlık yöneticilerinin finansal süreçlerini yönetmede zorluklarla karşılaşmasına yol açtı. Özellikle T+1 rejimi ile T+2 rejimleri arasında uyumsuzluk yaşayan varlık yöneticilerinin %46’sı, takas sürecinde önemli finansman açıklarını kapatmak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Finansman maliyetlerinin bu süreçte kötüleştiği de gözlemleniyor.

Citi, Hizmetleri, birçok varlık yöneticisi ve kurumsal yatırımcının T+1 geçişine hazırlık aşamasında yeterince dikkat göstermediğini belirtiyor. Bu durum, finansman zorluklarının derinliği ve etkisinin piyasa aktörlerini şaşırttığını gösteriyor. Ankete katılan 494 kişinin yüzde 44’ü, T+1 döngüsünün iş süreçlerini "önemli ölçüde etkilediğini" ifade ederken, bu oranın geçen yıl yüzde 28 seviyesinde olduğu belirtiliyor. Ayrıca, ankete katılanların yaklaşık üçte birinin Avrupa’da yer alması, bölgedeki fon yöneticilerinin ABD’deki bu değişimden nasıl etkilendiğini daha iyi gözler önüne seriyor.

CNBC-e'nin haberine göre, Avrupa ile ABD arasındaki takas döngüsü farkı, özellikle Avrupa’daki fon yöneticilerinin işlem maliyetlerinin artmasına neden oluyor. Bu durum, nihayetinde Avrupa’daki yatırımcıların getirilerinin düşmesine yol açıyor. Geçen ay, Ignites Europe tarafından Morningstar verileri kullanılarak yapılan bir analiz, ABD’de takas döngülerinin kısaltılmasının Avrupa merkezli yatırım fonları için olumsuz etkiler yaratabileceğini öne sürüyor. Rapora göre, ABD hisse senetlerine yatırım yapan Avrupa merkezli fonların ortalama getirileri, ABD’de aynı varlık sınıfında faaliyet gösteren fonlara kıyasla daha düşük seviyelerde gerçekleşti.

Avrupa Birliği politika yapıcıları, şu anda ABD’yi takip ederek takas döngüsünü T+2’den T+1’e indirmenin gerekliliğini değerlendiriyor. Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Otoritesi (ESMA), bu konuda bloğun gelecekteki adımlarıyla ilgili tavsiyelerini önümüzdeki aylarda yayınlayacak. AB’de 2027’de olası bir geçiş sürecinin yaşanabileceği öngörülüyor.

Avrupa'da hızlı hisse senedi takası için yasal düzenleme gündemdeAvrupa'da hızlı hisse senedi takası için yasal düzenleme gündemde

 

ABD'de menkul kıymet takas süresi T+1'e düşüyorABD'de menkul kıymet takas süresi T+1'e düşüyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)