E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıAçıklanan veriler ekonomi için sert iniş korkularını da artırdı---

Açıklanan veriler ekonomi için sert iniş korkularını da artırdı

Açıklanan veriler ekonomi için sert iniş korkularını da artırdı
10 Nisan 2023 - 08:16 borsagundem.com

A1 Capital Yatırım tarafından hazırlanan günlük bültende küresel piyasalar mercek altına alınıyor.

Geçen hafta perşembe günü yayınlanan merkez bankası verilerine göre, FED’in finans kurumlarına verdiği krediler geçen hafta ılımlı bir şekilde gevşedi ve finans sektöründe geçen ay başlayan sıkıntıların yatışmaya başladığına dair işaret verdi.

Banka likiditesini artırmayı amaçlayan üç ana programa verilen toplam kredi miktarı, 29 Mart’ta 332,7 milyar dolardan çarşamba günü 323,3 milyar dolara geriledi.

Fed haftalık raporunda; İskonto pencerisinden likidite sağlama da ;88.2 mlr usd’den  69.7 mlr usd’ye ve Federal Deposit Insurance Corporation’ın iflas eden bankaları tasfiye etme çalışmasına bağlı kredi, 180.1 mlr usd’den  174.6 mlr usd’ye  gerilerken, Banka Vadeli Finansman Programı aracılığıyla kredi vermede, 64.4 usd’den  .arşamba günü 79 milyar $’a çıkmış.

Bankaların aldığı likidite ve diğer faktörler, Fed’in toplam bilanço büyüklüğünün 29 Mart’ta 8.756 trilyon dolardan 8.682 trilyon dolara düşmesine neden olmuş.

Bir başka olumlu nokta ‘da ABD ticari bankalarındaki mevduatların bankacılık sistemini sarsan ve mevduat sahiplerini tedirgin eden mali krizden bu yana yaşanan en büyük iki banka iflasının ardından, yaklaşık bir ay içinde ilk kez mart ayı sonuna doğru yükselmesi oldu. Cuma günü yayınlanan Federal Rezerv verileri, tüm ticari bankalardaki mevduatın, bir hafta önceki aşağı yönlü revize edilen 17.31 trilyon $’dan mevsimsellikten arındırılmış bazda 29 Mart ile biten haftada 17.35 trilyon $’a yükseldiğini gösterdi.

Neden bu verileri bakmaya başladık? Çünkü ; Mevduat kaçışının yoluna girdiğine dair işaretler için Fed’in ülke bankalarının mali durumuna ilişkin haftalık anlık görüntüsünü görmemiz lazım, diğer taraftan da Borç verenlerin bunun sonucunda kredileri dizginlemeye başlayabileceğine dair işaretleri de yakından izliyoruz ki bu da ekonomik yavaşlamanın başlamasını hızlandırabilecek veya daha da kötüleştirebilecek bir aksiyon takibi oluyor.

Yatırımcılar iki senaryo arasında bölünmüş göründüğünden piyasalar geçen hafta tereddütlüydü.  ABD makro istatistiklerinin kötüleşmesi ve bankacılık krizi, yatırımcıların ABD’de orta vadeli parasal gevşeme umutlarını güçlendirmişti, ancak geçen haftaki veriler ekonomi için sert iniş korkularını da artırdı. Bu da yatırımcılara Fed’in art arda yaptığı faiz artırımlarının sona ereceğine dair umut veriyor.

Bununla birlikte, enflasyon hala güçlü ve oran artışlarının erken sona ermesi, mevcut fiyat artışını güçlendirecektir. Bu, yatırımcılar için gerçek bir zihin bükücü durum.

ABD doları, hayal kırıklığı yaratan ekonomik verilerin açıklanmasının ardından gerilemeye devam etti bu da euronun 1,09 seviyesini güçlendirmesine yardımcı oldu.

Paskalya tatili devam ettiğinden pazartesi Paris, Frankfurt, Zürih ve Londra da kapalılık devam ediyor. Haftanın ilk makroekonomik olayı olan ABD’nin mart ayı enflasyon duyurusunu görmek için çarşambayı bekleyeceğiz. Aynı akşam Fed’in son toplantı tutanaklarının yayınlanacak, perşembe günü, Mart ayı ABD üretici fiyatları, cuma günü ise perakende satışlar ve Michigan Üniversitesi tüketici güveni takibimizde olacak.

Petrol fiyatları yeni haftada hafif düşüşte

 

Altında güçlü dolar baskısı

 

Küçük yatırımcılara borsa dersi veren piyasa dolandırıcısı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)