E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAğustos fırtınasından yatırımcılar hangi dersleri almalı?---

Ağustos fırtınasından yatırımcılar hangi dersleri almalı?

Ağustos fırtınasından yatırımcılar hangi dersleri almalı?
12 Ağustos 2024 - 16:58 borsagundem.com

Ağustos ayı bir kez daha ciddi ölçekte piyasa dalgalanmalarına sahne oluyor. Uzmanlara göre özellikle geçen hafta borsalarda görülen dalgalanmalar yatırımcılar için ders niteliğinde

BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırımcılar yaz aylarının en zayıf geçen dönemi olan ağustosun finansal piyasa türbülanslarıyla yeniden karşılaştı. 1990’da Irak’ın Kuveyt’i işgal etmesi ve Körfez Savaşı’nın zeminini hazırlaması, Sovyet lider Mihail Gorbaçov’a karşı 1991’deki darbe girişimi veya daha yakın bir zamanda 2011’de kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin ABD’nin kredi notunu düşürmesi hep ağustos ayında gerçekleşmişti.

Borsaların yine ağustos ayının ilk üç gününde düşüşe geçmesi ve geçtiğimi pazartesi günü S&P 500 Endeksi’nin %3’le son iki yılın en sert düşüşünü gerçekleştirmesi bu aya ilişkin karamsar beklentileri besledi.

ABD borsaları salı günü toparlansa da çarşamba günü yatırımcıların erken dönem kazançlardan vazgeçtiği görüldü. Perşembe günü 2022’den bu yana en iyi tek günlük performansını gösteren endeksler haftanın son gününü de yükselişle bitirerek haftayı neredeyse başladığı seviyede kapattı.

Ancak MarketWatch’un haberine göre borsalarda bir yaz fırtınası yaşandığını reddetmek için henüz çok erken. Yapay zeka hisselerinin son durumu, ekonomik görünüm ve diğer hususlar yatırımcıların gündeminde kalmayı sürdürüyor. Bazı yatırımcılarsa son düşüşleri gecikmiş bir düzeltme olarak memnuniyetle karşılıyor.

Yapıcı sıfırlama

BMO Aile Yatırım Ofisi Baş Yatırım Sorumlusu Carol Schleif, “Aslına bakılırsa geri çekilmenin sadece birkaç gün sürmesine rağmen oldukça yapıcı bir sıfırlama olduğunu düşünüyorum” dedi.

Gerçekten de birçok borsa uzmanı için gerçekten dikkate değer olan şey, S&P 500'ün pazartesi günü %3 düşmesi ve temmuzun en yüksek seviyesinden kabaca %8,5 düşmesi değildi. Asıl önemli olan piyasanın bu kadar uzun süredir dikkat çekici bir şekilde sakin kalmasıydı.

Yazar ve risk uzmanı Nassim Nicholas Taleb, bir televizyon röportajında, pazartesi günkü geri çekilmenin bir "siyah kuğu" olup olmadığı sorulduğunda kahkahasını zar zor bastırabildi. Taleb aksine borsada %3’lük bir geri çekilme olmamasının gerçek bir "siyah kuğu" olacağını söyledi.

Yatırımcılar neden korktu?

Yatırımcılar ve analistler, uzun süreli sakinlik dönemlerinin sonrasında geri çekilmelerin gerçekte olduğundan daha çalkantılı görünmesine neden olabileceğini söylüyor.

Uzmanlar, giderek daha popüler hale gelen opsiyon satış stratejileri ve oynaklığı bastırmaya yardımcı olan ancak şiddetli, periyodik geri çekilmelere neden olabilen yatırım ürünleri gibi gelişmeler nedeniyle son zamanlardaki piyasaların uzun süre sakin kalabildiğini düşünüyor.

Volatilite artışı

Yatırımcı korkularından bahsetmişken, Wall Street’in korku endeksi olarak da bilinen Cboe Volatilite Endeksi (VIX) önceki hafta perşembe gününden pazartesi gününe kadar 3 kat fırladı ve pazartesi günü 38,6 seviyesinde kapandı. Üstelik VIX pazartesi günü gün içerisinde 65 seviyesini dahi geçti.

Korku endeksindeki bu büyük hareketliliğe piyasalardaki çöküş eşlik etti. Japonya’da Nikkei 225 Endeksi aynı gün %12’den fazla düşerek 1987’den bu yana en büyük çöküşünü gerçekleştirdi. Endeks hafta sonuna kadar kayıplarını önemli ölçüde azaltarak geri döndü.

Borsalarda ağustos fırtınası

Satışlar 1 Ağustos’ta açıklanan ABD imalat sektörü faaliyetine dair zayıf bir rapordan etkilendi. 2 Ağustos’ta açıklanan beklenenden daha zayıf gelen temmuz istihdam raporu ise resesyon endişelerinin derinleşmesine yol açtı. ABD Merkez Bankası’nın (FED) temmuz ayı toplantısında faiz oranlarını sabit tutması bir politika hatası olarak değerlendirildi. Paniğe kapılan yatırımcılar acil bir faiz indirimini ve önümüzdeki aylarda çok daha yoğun bir faiz indirimi dalgasını fiyatlandırdı.

Tüm bunların ötesinde Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) 31 Temmuz’da yaptığı faiz artırımı açıklaması borsalardaki satışları iyice şiddetlendirdi. Zayıflayan Japon Yeni aniden dolar karşısında güçlenerek taşıma ticaret (carry trade) yapan yatırımcıları zor durumda bıraktı.

Yoğun piyasa dalgalanmaları karşısında salı günü BoJ geri adım attı ve finansal kargaşanın ortasında faiz oranlarını artırmayacaklarının sözünü verdi. Bu adım bir nebze de olsa küresel piyasaların sakinleşmesine imkan tanıdı.

Fırtına dindi mi?

Haftanın ilerleyen günlerindeki toparlanma cesaret vericiydi. Ancak yatırımcılar oynaklık artışlarının genellikle bu kadar çabuk çözülmediği konusunda uyarıyorlar. Piyasalar genellikle haftalarca kararsız kalabilirken, pazartesi gününün en düşük seviyeleri artık günlük grafiklerde önemli bir destek seviyesi olabilir ve yeniden test edilebilir.

Yatırım uzmanları uyarıyor: Sakin kalan kazanır

Raymond James'in Baş Yatırım Sorumlusu Larry Adam, cuma günü paylaştığı bir notta, gelecekte bir piyasa kargaşası mümkün olsa da geçen haftaki vahşi dalgalanmaların yatırımcılara panik düğmesine basmaktan kaçınmaları için bir hatırlatma sunması gerektiğini söyledi.

Borsa uzmanı panikle yapılan piyasa hamlelerinin performansı ciddi bir şekilde düşürebileceğini zira piyasalardaki en güçlü seansların genellikle en zayıf günleri takip ettiğini söyledi. Gerçekten de S&P Endeksi pazartesi günkü %3’lük düşüşün ardından salı günü %1, perşembe günü ise %2,3 yükseldi. Perşembe günkü yükseliş Kasım 2022’den bu yana en büyük günlük artışı işaret ediyordu.

BMO'dan Schleif, aşağı yönlü hareketlerin kenarda nakit parası olan müşterilere yatırıma geçmeleri için fırsatı sunduğunu söylüyor. Borsa uzmanı yatırımcıları orta ve uzun vadeli planlara bağlı kalmaya hazırlıklı olmaları konusunda uyarıyor. Yatırımcılar için diğer büyük dersse tahvillerin nihayet hisse senetleri düştüğünde bir kez daha bir yastık görevi görmesi ve portföylerdeki hava yastığı rolünü tekrar üstlenmesi.

Schleif geçen hafta gerçekten sağlam bir portföy oluşturmanın ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi. Borsa uzmanı istihdam raporu gibi tek bir gösterge üzerinden çılgına dönmek gibi duygusal yatırımcı hamlelerinin yanlışlığının da kanıtlandığını belirtiyor.

Borsada uzun soluklu kaos dönemiBorsada uzun soluklu kaos dönemi

 

David Roche: 2025’te ayı piyasası geliyorDavid Roche: 2025’te ayı piyasası geliyor

 

Wall Street'te kritik TÜFE haftasıWall Street'te kritik TÜFE haftası

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)