E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAK Parti'den şirketlere kolaylık---

AK Parti'den şirketlere kolaylık

AK Parti'den şirketlere kolaylık
14 Ocak 2016 - 06:53 borsagundem.com

AK Parti hükümeti şirketlerin sorunlarına ilişkin çözümler üretecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun geçen hafta 9 bakanla yaptığı ‘yatırımları değerlendirme’ toplantısının ardından, yerli ve yabancı şirketlerin şikayet konusu olan bazı hukuki uygulamalarda iyileştirmeye gidilecek. Bu konuda atılacak bazı adımlar, rapor halinde saptandı.

İş mahkemelerinde yığılan dosyalar ve geciken adaletin önlenmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) destekli arabulucuk müessesinin aktif ve zorunlu olarak kullanılmasıyla ilgili yasal düzenlemeler yapılacak. Haciz, iflas erteleme gibi konularda da yasal değişiklikleri planlanıyor. Yatırımların önündeki engelleri kaldırmak için planlanan bu düzenlemelerin önümüzdeki aylarda bir paket olarak TBMM’ye gönderilmesi bekleniyor.

HUKUKİ ADIMLAR ATILACAK

Zorunlu arabuluculuk sisteminin etkin ve verimli bir şekilde uygulanacağı alanlar tespit edilecek. Sistemin tanıtımı için adliyeler, barolar, TOBB ve TESK’e bağlı kuruluşlarda arabuluculuk merkezleri kurularak, uzman kişiler aracılığıyla arabuluculuk sistemi tanıtılacak. İdari yargıda arabuluculuğun uygulanabilmesinin alt yapısı oluşturulacak ve icra davalarında etkin kullanımı sağlanacak. Arabuluculuk sistemiyle ilgili olarak adliye bazında ve kamuoyuna yönelik memnuniyet anketleri yapılacak ve arabuluculara yönelik bir eğitim modülü oluşturulacak. İcra ve İflas Kanunu’nda yapılacak değişiklikle belgeye dayanmayan ve belli bir miktarın altında kalan alacaklar için oda ve borsa tahkiminin zorunlu hale getirilmesi sağlanacak. Böylece icra daireleri üzerindeki yük hafifletecek ve sistemin yaygınlaştırılması sağlanacak.

BORÇ KADAR HACİZ

Bir borca karşılık konan amme haczi ile tacirin tüm hesaplarında yer alan ve borcu aşan miktardaki mal varlığının haczedilmesi ve mal varlığının bloke edilmesi, uygulamasından kaynaklanan sorunlar çözülecek. Alacaklı kamu kurumları, öncelikle elektronik ortamda borçluların mal varlıkları (trafik, tapu kayıtları) ile banka hesaplarını görerek bunlardan borca yetecek kadarını tespit edip, o kadar kısmına haciz uygulayacak. “İflas erteleme” sistemini istismar edenlere karşı hukuki ve cezai sorumluluklar arttırılacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)