E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAkaryakıta vergi ve zam isyanı---

Akaryakıta vergi ve zam isyanı

Akaryakıta vergi ve zam isyanı
07 Mart 2011 - 02:09 borsagundem.com

Kuzey Afrika ve Ortadoğu'yu içine alan sıcak gelişmelerin petrole yansıması devam ediyor.

Yılbaşından bu yana akaryakıt tam 7 kez zamlandı. Sadece Şubat ayı içinde motorin ve benzine 6 kez zam yapıldı. Sektör temsilcileri yüksek vergi ve zamlar nedeniyle hükümeti kıyasaya eleştirirken bir yanda da ciddi uyarılarda bulunuyor. Zam nedeniyle zararlarının arttığını  ve petrol fiyatlarının daha da artması halinde iflasların başlayacağına vurgu yapan açıklamalardan biri ulaşım sektöründen geldi.

"KARA DELİKLERİ ZAMLA KAPATIYORLAR"
Ulusoy Seyahat Nakliyat A.Ş Genel Müdürü ve Tüm Otobüsçüler Federasyonu Genel BaşkanıMustafa Yıldırım, sektörün yaşadığı sıkıntıları dile getirirken akarayakıt vergilerinin yüksekliğine dikkat çekerek zehir zemberek açıklamalarda  bulundu. Hükümet bütçesinin bütün kara deliklerinin akaryakıta yapılan fahiş zamlarla kapatıldığını ve ucuz havayolu taşımacılığının ekonomiye verdiği zararın karayolu taşımacılığına fatura edildiğini vurgulayan Mustafa Yıldırım, "Akaryakıt, taşımacılığın hammaddesidir. Türkiye’de yüksek vergi yüklerinin altında hayatını devam ettirmeye çalışan karayolu taşımacılığı, toplu taşıma ile kamusal hizmet yapıyor ve insanların temel haklarından biri olan ulaşım ihtiyacını karşılıyor. Aynı işi farklı taşıtlarla yapan hava ve deniz yolları taşıma firmalarına hükümet tarafından 3 kat daha ucuza akaryakıt alma imkanı tanınırken karayolu taşımacılığının yüksek akaryakıt fiyatları ile varlığını sürdürmesi mümkün değildir. Hava yollarına 40 milyona kayan yolcu pazarı ile Türkiye’de özellikle yolcu taşımacılığında ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşanmaktadır. Bu değişim ve dönüşümün ülke ekonomisine büyük kayıplar yaşatmaktadır. Ulaşımda kalite ve güvenlik kavramlarını yok etmektedir. Daralan pazara karşı sektörün yeni bir refleks geliştirmesi şarttır."diyerek hükümetin ulaşım ve vergi politikasına veryansın etti.

"KAYITDIŞINI ÖNLEYEMEDİKLERİNİ İTİRAF ETTİLER"
Türkiye’de de hükümetin çok büyük ÖTV ve KDV yükü ile akaryakıt fiyatlarında Türkiye’yi rekortmen konumuna getirdiğini ve  ekonomiden sorumlu devlet ve maliye bakanları kayıt dışılığı önleyemedikleri, vergi toplayamadıkları için akaryakıt vergilerini yüksek tuttuklarının bizzat  itiraf edildiğinin altını çizen Yıldırım, sektörün bu gelişmeler karşısında arz talep dengesinin kurulmasının zorunlu olduğunu ifade etti. "KAÇAK AKARYAKITA YAPTIRIM YOK"
Akaryakıt üzerindeki vergi yükü azaltılarak makul seviyeye çekilmesinin şart  olduğunu  aksi taktirde iflasların kaçınılmaz olacağını hatırlatan Mustafa Yıldırım, "Halen Türkiye’nin bütün bölgelerinde ucuz akaryakıt adı altında ne olduğu ve hangi yoldan ülkeye girdiği belli olmayan kaçak yakıtlar satılmakta ve bunlara herhangi bir yasal yaptırım uygulanmamaktadır. Bayi karları, yüksek vergiler, kaçak akaryakıt, yağ kullanımı ve denizde vergisiz olan yakıtın kaçak yolla karayollarında kullanılması ciddi vergi kayıpların yol açmakta ve akaryakıta zam olarak dönmekte, ekonomiyi olumsuz yönde etkilemektedir."dedi. "İSYANA DAVET ÇIKARILIYOR"
Mustafa Yıldırım, vergiler konusunda  hükümeti ve yetkilileri insaflı ve adaletli davranmaya davet ettiklerini dile getirerek şöyle konuştu:" Ellerini vicdanlarına koysunlar. Karayolları taşımacıları bu yükü daha fazla taşıyamaz. Bu durum isyana davettir"

"İFLAS KAÇINILMAZ OLACAK"
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yapılan zamlarla esnafın iflasa sürüklendiğini ve bir an önce akaryakıt üzerindeki vergilerin makul seviyeye çekilmesi gerektiğini belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:" Petrol fiyatlarına müdahale etmek gibi bir şansımız olmasa bile artışlarda esnafın ve tüketicinin mağdur edilmemesi gerekiyor. Akaryakıta uygulanan ÖTV ve KDV'nin kaldırılması öncelikli olmalı. Hükümet vergi kaygısı ile pek çok sektörü zor durumda bırakıyor. Daha sonra ise bu sektörleri sübvanse etmek zorunda kalacak. Bugün taksicisi, nakliyatçısı, servisçisi ciddi bir zorluk içinde.Yılbaşından bu yana yapılan zam yüzde 25'i buldu.Bu kabul edilebilir değil.Avrupa'da en pahalı akaryakıtı Türkiye kullanıyor. Akaryakıt fiyatlarındaki ÖTV ve KDV oranlarının hiç değilse makul bir orana getirilmesi için çaba göstermeli hükümet. Akaryakıt satış fiyatının yüzde 65'i vergi. Bu mantıklı değil.Bu rakamlarla esnaf ancak iflasa sürüklenir"

"NEREYE KADAR DAYANACAĞIZ"
İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hamza Öztürk ise "Nereye kadar dayanacağımızı bilmiyoruz" diyerek başlattığı konuşmasını şöyle sürdürdü:""Çok ciddi bir sorun ile karşı karşıyayız. Kriz yılından çıkış nedeniyle bu eğitim döneminde zam yapamamıştık. Hatta 2012 içinde zam yapmamayı düşünüyorduk. Ancak şartlar bunu değiştirdi. Bu yılı anlaşmalarımız nedeniyle belirlenen ücretten yani zamsız kapatacağız. Ancak zararla kapatacağız.okul servislerinin iş bırakma gibi bir lüksü yok. Kamu servislerinde ise taşeron firmalar farkı alsalar bile bunu esnafa yansıtmıyorlar. Zor durumdayız.. En azından bu dönemde akaryakıt üzerindeki ÖTV ve KDV oranlarını düşürerek esnafa nefes aldırmalı.Derdimizi anlatacak bir ilgili bulamıyoruz."

"RİSKİ MÜŞTERİMİZLE PAYLAŞIYORUZ"
Latek Lojistik Yatırımcı İlişkileri Direktörü  Serkan Katı'da lojistiğin  zamları direkt müşterisine yansıtabilen avantajlı sektörlerden biri olduğunu belirterek , "Gelen zamları direkt müşterimize yansıtabiliyoruz. Yani riski müşterimizle birlikte paylaşıyoruz. Dolayısıyla anlaşmalarımızı yaparken petroldeki dalgalanmaların fiyata yansıyacağını müşterimiz biliyor. Bizim için bir sorun olmadı fiyat artışları. Ancak, müşterilerimiz doğan farkı maliyet olarak ürünlerine yansıtmak zorunda kaldılar. Petroldeki bir artış üretici firmaları daha fazla etkiledi demek daha doğru. Lojistik sektörü olarak müşteri kaybı yaşamadık. Fiyatları anlık maliyetlere yansıtabildiğimiz için kârımızda bir düşüş yaşamadık. Fiyatlarla ilgili bir fedakarlık yapmak zorunda kalmadık" dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • M.ASLANOĞLU07 Mart 2011 02:19

    Bu kadar ağlaşmaya gerek yok. Servis ücretleri ve taksi ücretlerinde yakıt ücretleri bire bir yansımıyor.Ama esanf tatlı kara alıştığı için hemen ağlaşıyor. özel kullanan BEYEFENDİCİKLER DE gücü elvermiyorsa kullanmasın.Hem kullanırlar hem ağlaşırlar.