E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiAkfen GMYO ve Kartal Yenilenebilir Enerji sorusu---

Akfen GMYO ve Kartal Yenilenebilir Enerji sorusu

Akfen GMYO ve Kartal Yenilenebilir Enerji sorusu
08 Ağustos 2024 - 09:33 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

AMERİKA’DA ARAZİ ALIYOR

SORU- Akfen GMYO’nun diplerde kalmasının sebebi hakkında bir yorumda bulunabilir misiniz?
Doğukan Turhan

CEVAP-Borsada işlem gören hisselerin fiyatını belirleyen ana unsur alıcı ile satıcı arasındaki dengedir. Alıcıların piyasada daha aktif olduğu bir süreçte fiyatın yukarı yönlü çıkış sergilemesi kaçınılmaz olduğu gibi, satıcıların aktif olduğu bir piyasada da fiyat aşağıya gerileyecektir. Alıcı ile satıcının motivasyonunu belirleyen ise beklentilerdir. Alıcı ileride hissenin fiyatının daha da yükseleceği yönünde bir beklentiye sahipken satıcı mevcut fiyatın kendisi için yeterli olduğunu düşünmektedir. Bu noktada bireysel yatırımcıların bir hisseyle ilgili değerlendirmede bulunurken şirketin ileriye dönük proje ve hedeflerini nazara alarak hareket etmesinde yarar var.

Akfen GMYO ile alakalı yakın tarihli önemli gelişme yüzde 100 bağlı ortaklığı olan yurt dışında kurulu Akfen Bafra Gayrimenkul ile ilgili. Şirket, yaptığı açıklamada Akfen Bafra’nın Amerika'da %100 pay sahipliğiyle dolaylı olarak bir şirket kuracak. Bu şirket eliyle de Florida'daki yaklaşık 6 dönümden oluşan taşınmaza sahip şirketin yüzde 43 payını satın alacak. Alım bedelinin ise 4.686.932 dolar olduğu belirtildi. Bu amaçla Akfen GMYO, Akfen Bafra'ya alım bedeli tutarında sermaye avansı gönderecek. Alınacak taşınmazın firmaya ne gibi bir ticari kazanç sağlayacağı hakkında ise detay bilgi verilmediği gibi ileriye dönük ne gibi bir proje düşünüldüğü hakkında da bilgi paylaşımı olmadı.

Geçen yıl gelirini artıran Akfen GMYO, yıl sonunda kârını düşürürken son açıkladığı 2024 üç aylık faaliyet dönemde gelirini yüzde 18 düşürdü. Bununla birlikte dönem sonunda kârını yüzde 22 artırarak 260,38 milyon TL’ye çıkardı. Ocak 2022’de en yüksek 2,37 TL’ye kadar çıkan hisse şimdilerde ise 2,16 TL seviyelerinde bulunuyor. Alıcılarda güçlü bir talebin olmaması hissenin önceki zirvesine yönelmesine mani oluyor.

İNGİLTERE’DEKİ FİRMADAN DANIŞMANLIK HİZMETİ ALACAK

SORU - Kartal Enerji’nin kısa sürede bu denli hızlı geri gelmesi normal mi? Büyük beklentilerle bu hisseyi almıştım. Zararına satıp çıksam mı?
Salih Özkan

CEVAP - Kartal Yenilenebilir Enerji, borsaya üç yıl önce geldi. Hissenin fiyatı geçen süre zarfında arada gelen satışlarla birlikte gerilese de her defasında yukarı eğilimini sürdürdü. Borsaya Temmuz 2021’de gelirken en düşük işlem fiyatı 7,95 TL oldu. Geçen sürede dalgalar halinde gerçekleşen yukarı atakların ardından son olarak geçtiğimiz şubat ayında en yüksek 78,40 TL’yi test etti. Buradan gelen satışlar sonrasında fiyatı geçtiğimiz temmuz ayında en düşük 27,60 TL’ye kadar geriledi. Bu seviyelerden gelen alımlarla birlikte hissenin bu bölgede tutunma çabası dikkat çekiyor.

Güçlü bir çıkışın olabilmesi için firmanın gelir ve kârlılığını büyütmesi önemli. Şirket geçtiğimiz yıl gelirini artırırken yıl sonu kârını düşürmüştü. Son açıkladığı 2024 üç aylık mali tablolarında ise hem satışlarını hem de gelirini büyüttü. Geliri yüzde 66 artarken dönem sonu kârı yüzde 354 artarak 130,2 milyon TL’ye çıktı. Kârlı yapının devamı hisseye yönelik ilginin güçlü kalmasında etkili bir faktör olacaktır.

Şirketle ilgili yakın tarihli gelişme ise İngiltere’den ünvanını belirtmediği bir firmadan alacağı danışmanlık hizmeti ile ilgili. Temmuz ayında yaptığı açıklamada İngiltere menşeili enerji şirketinden Birleşik Krallık'ta güneş enerjisi santrallerinin kurulması ve buna ilişkin iş planlarının yapılması hususlarında danışmanlık almak üzere bir ön sözleşme imzalandığını belirtti. Açıklamada hizmetin şartlarının henüz belli olmadığı ve hizmete başlanması halinde açıklamanın yapılacağı belirtildi. Firma alacağı bu danışmanlık hizmetinin kendisine ne yönde bir katkı sunacağı hakkında ek bir açıklamada bulunmadı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 2,07
En Yüksek: 2,10
En Düşük: 2,08
Değişim 0,00 %
FK: 0,00
PD / DD: 0,39
İşlem Hacmi 61.031.249
Toplam Adet: 29.432.465
Ağırlıklı Ort.: 2,08
Son Değer: 28,60
En Yüksek: 29,00
En Düşük: 28,40
Değişim 0,49 %
FK: 8,44
PD / DD: 0,69
İşlem Hacmi 56.225.624
Toplam Adet: 1.963.655
Ağırlıklı Ort.: 28,71
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)