E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiAlbaraka Türk ve Sanko Pazarlama sorusu---

Albaraka Türk ve Sanko Pazarlama sorusu

Albaraka Türk ve Sanko Pazarlama sorusu
26 Temmuz 2024 - 14:10 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

YATIRIM FONLARININ İLGİSİ HİSSEYİ YÜKSELTTİ

SORU - Albaraka Türk’ün çıkışını nasıl buluyorsunuz? Bankalara ilgi devam eder mi?

Sezai Akgül 

CEVAP - Türkiye’nin ekonomisine dair kredi kuruluşlarından olumlu değerlendirmeler geliyor. Son olarak Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe yükselterek "B3"ten "B1"e yükseltti, kredi notu görünümünü de pozitif olarak korudu. Görünümün pozitif olması ilerleyen aylarda yeni not artışlarının da potansiyel olarak varlığına işaret ediyor. Öte yandan diğer kredi kuruluşlarından da benzer olumlu açıklamaların gelmesi beklenen bir durum. Olumlu gelişmeler her ne kadar şimdilerde satış ağırlıklı işlemlerde bulunsalar da yabancı yatırımcının Türkiye’ye yönelik ilgisini güçlendirecektir. Borsaya girişlerde yabancı fonların daha aktif ve derinlikli bir hacme sahip olması itibariyle bankacılık sektörüne ilgi göstermesi beklenmeli. Böylesi bir durumda Albaraka Türk’ün de bundan payını alması mümkün olacaktır.

Albaraka Türk’ün  fiyat seyri takip edildiğinde yükselen bir performans sergilediği gözlenmekte. Mayıs ayında gelen satışlara gerilerken temmuz ayının ilk günlerinden başlayarak alımların etkisiyle hisse tekrar yönünü yukarı çevirdi. Her ne kadar son iki günde satış gelse de 2 Temmuz’dan bu yana hissede özellikle yatırım fonlarının güçlü miktarda alımları dikkat çekiyor. Yatırım fonlarını Yatırım Finans, Deutsche Bank ve Vakıfbank takip ediyor. Bu sürede satıcı tarafında ise Emeklilik fonları, Citibank ve Gedik Yatırım yer aldı. Alıcıların daha güçlü olması hisseyi yukarı taşıdı.

HENÜZ KÂRLA İLGİLİ KARARINI AÇIKLAMADI

SORU - Sanko’nun bedelsiz verme potansiyeli nedir? Şirket bedelsiz verebilir mi?

Can Koçer

CEVAP - Bir şirket kâr ettiği sürece potansiyel olarak nakit temettü ödeme ya da bedelsiz sermaye artırımına gitme potansiyeline sahiptir. Vereceği nakit kâr payı ya da bedelsiz hisse miktarı ise şirketin temettü politikası ve elde ettiği kârlılık ile yakından alakalı olacaktır.

Sanko Pazarlama düzenli nakit temettü ödeyen firmalar arasında yer alıyor. 2015 yılından itibaren incelendiğinde şirketin temettü verimliliğinin yüzde 2 ile 7 arasında değiştiği gözleniyor. Bu itibarla güçlü bir temettü verimliliği olmamakla birlikte temettü ödemesini önemsemek gerekiyor. Firma geçtiğimiz yıl ise hisse başına 90 kuruş nakit temettü ödemesinde bulunurken aynı zamanda yüzde 42,86 oranında bedelsiz hisse ödemesi de yaptı.

Şirket geçtiğimiz yıl vergi mevzuatına göre 167,8 milyon TL kâr ederken SPK mevzuatına göre oluşan kâr tutarı 430,6 milyon TL seviyesinde gerçekleşti. Sanko Pazarlama’nın yönetimi oluşan kârla alakalı nakit temettü ya da bedelsiz ödemesi yapıp yapmayacağına dair bu güne kadar herhangi bir bilgi paylaşımında bulunmadı. Firma, geçmiş yıllarda bir yıl hariç temmuz ayına kadar her yıl  nakit temettü ödemesinde bulundu. Bu yıl da temettüye karar vermesi halinde gecikmeli olarak yerine getirmiş olacak. Diğer taraftan firmanın geçmiş yıllarda düzenli nakit temettü ödemesi nazara alındığında önemli bir değişim olmaması halinde gecikmeli da olsa kâr payı ödemesi yapması beklenmeli. Öte yandan firma en son bedelsiz sermaye artırımını ise geçtiğimiz yıl gerçekleştirdi.   

Hissenin fiyatı Eylül 2023’te en yüksek 32,83 TL’ye kadar çıkarken sonrasında gelen satışlarla birlikte geriledi. Hissede gerçekleşen yukarı yönlü ataklar 30 TL bölgesinde satışlarla karşılaşırken fiyat da her defasında aşağıya kayıyor. Son beş gündür satışların ağırlıklı olduğu hisse, son işlem gününde kapanışını 24,70 TL’den gerçekleştirdi.

SPK halka açık 3 şirketin bedelsizini onayladıSPK halka açık 3 şirketin bedelsizini onayladı

SPK 5 şirket ve 15 kişiye para cezası kestiSPK 5 şirket ve 15 kişiye para cezası kesti

SPK, 6 internet sitesi ve 10 kişi hakkında suç duyurusunda bulunduSPK, 6 internet sitesi ve 10 kişi hakkında suç duyurusunda bulundu

SPK'dan 54 internet sitesi hakkında erişim engeli kararıSPK'dan 54 internet sitesi hakkında erişim engeli kararı

Günün önemli şirket haberleri 26/07/2024Günün önemli şirket haberleri 26/07/2024

38 hissede teknik sinyaller değişti38 hissede teknik sinyaller değişti

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 6,04
En Yüksek: 6,11
En Düşük: 5,95
Değişim 0,17 %
FK: 3,97
PD / DD: 0,99
İşlem Hacmi 57.671.238
Toplam Adet: 9.535.741
Ağırlıklı Ort.: 6,05
Son Değer: 23,46
En Yüksek: 23,60
En Düşük: 23,14
Değişim 0,51 %
FK: 0,00
PD / DD: 2,08
İşlem Hacmi 6.416.485
Toplam Adet: 275.016
Ağırlıklı Ort.: 23,39
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • HALİL KOZALAK26 Temmuz 2024 15:59

    Daha ne yükselecek sizler istiyorusunuz her gün % 5 yükselsin.sizler paranızı kayıp etmediğinize dua edin.