E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiAli Babacan büyümeden memnun değil---

Ali Babacan büyümeden memnun değil

Ali Babacan büyümeden memnun değil
07 Ocak 2015 - 06:43 borsagundem.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin 2014 yılında gösterdiği büyüme performansının tatminkâr olmadığını belirtti

Başbakan Yardımcısı Babacan, bireysel emeklilik sistemine (BES) dahil olan 5 milyonuncu katılımcıyı tanıtmak amacıyla yapılan toplantıda 2014’te Türkiye ekonomisinin büyük ihtimalle yüzde 3 büyüyeceğini söyledi. Babacan, yapısal reformlarla daha istikrarlı büyüme performansı gösterileceğini vurgularken bin 350 maddelik eylem planının son bölümünün bu ay açıklanacağını bildirdi. Babacan, eylem planıyla 2018 sonuna kadar yapısal reform takviminin netleşeceğini ve daha yüksek büyüme rakamlarına ulaşılacağını ifade etti.
Ali Babacan, BES’e 2003 yılından 2013 yılı başına kadar  3 milyon 100 bin kişinin katıldığını belirterek, “Devlet katkısı sistemine geçtikten sonra buna 2 milyon kişi daha ilave olmuş ve sayı, bugün itibarıyla 5 milyon 100 bin. Demek ki sistemdeki değişiklik işe yaramış” dedi. 

37 MİLYAR LİRAYA ULAŞTI

Fon miktarının 37 milyar liraya ulaştığını belirten Babacan “Yani 9 yılda 20 milyar lira birikiyor ama son 2 yılda bunun üzerine 17 milyar lira ekleniyor. Bunun 3 milyarı devlet desteği ama 34 milyar lirası vatandaşlarımızın kendi birikimi. Hem katılımcı sayısı hem de toplanan fon miktarına baktığımızda bizi tatmin eden bir tablo var” dedi. Şirketlerde çalışanların toplu olarak BES’e girmesini arzu ettiklerini belirten Babacan, tüm çalışanların yüzde 6’sının çalıştığı şirket vasıtasıyla sisteme girdiğini ifade etti. Türkiye’nin tasarruf oranlarının 2013’te tarihi düşük seviyelere indiğine dikkati çeken Babacan, geçen yıl ise gerek BES’in gelişmesi gerekse de alınan makro ihtiyati tedbirlerle tasarruf oranlarının 2013’e göre, yüzde 1.5 arttığını söyledi. 

PETROL BONUSU

Dün 7. Büyükelçiler konferansına da katılan Babacan petrol fiyatlarındaki rekor düşüşe ilişkin, “Petroldeki her on dolarlık düşüş cari açığımızı 4.4 milyar dolar düşürüyor. Orta vadeli programda 102 dolardı petrol fiyatı. 2015’te 80 dolar olursa bu cari açığımıza 8.8 milyar dolar sağlayacak. Petrol fiyatlarının düşüşü bizim için bonus olacak ve cari açık baskısı bir süre üzerimizden kalkacak” dedi. Babacan Türkiye’nin dünyanın dört bir köşesinden yakından izlenen son birkaç yıldır da negatifliklerle anılan bir ülke olduğunu belirterek “Türkiye’nin dünya ekonomisini iyi okuması ve trendleri doğru analiz ederek buna göre kendi içinde politikalar uygulaması son derece önemli” diye konuştu. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • VATANDAŞ07 Ocak 2015 07:40

    REVİZE EDERSİNİZ ÖNEMLİ DEĞİL HERZAMANKİ GİBİ NE TUTUYORKİ ZATEN AT ORTAYA BİŞR RAKAM HEDEF YA TUTARSA MERKEZ BANKASIDA ÖYLE