E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaAlım satımın 5 acı gerçeği---

Alım satımın 5 acı gerçeği

Alım satımın 5 acı gerçeği
12 Eylül 2024 - 17:25 borsagundem.com

Yatırım, kazanç kadar kaybın da başrolde olduğu bir serüvendir.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırıma yeni başlayan yatırımcılar bir gecede zengin olmayı hayal etse de gerçekler bu senaryodan çok daha acı verici olabilir.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, birçok kişi yatırım dünyasına, çok geçmeden lüks yatımızda günde bir saat alım satım yapıp kazandığımız milyonlarla ne satın alacağımızı planlayacağımı hayal ederek başlar. Ancak gerçekler bundan çok farklıdır.

5 gerçek

ABD’li yatırımcı Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, trade etmenin yatırımcılarda uyandırdığı toz pembe hayalleri gerçeklerle yıkıyor. Burns, trade kitabı satın alıp milyoner olmayı düşleyen, gizli alım satım stratejileri satın alarak bir gecede zengin olmayı hayal eden yatırımcı adaylarını gerçeklikle tanıştırıyor.

Burns, alım satımın gerçeklerini anlamanın çok önemli olduğunu ifade ediyor ve ancak bu sayede yatırım kariyerinizde başarılı olabileceğinizin altını çiziyor. İşte Burns’ün sıraladığı, alım satımda karşılaşılması çok muhtemel 5 acı gerçek…

Tutarlı alım satım, zaman alır

Başlarken kabul edilmesi zor bir gerçek olabilir ancak piyasalarda tutarlı işlem yapmak zaman alır. Dünyanın en büyük trader’larından bazıları zanaatlarında ustalaşmak için yıllarını harcamıştır.

Bazıları bir yılda ustalaşabilirken diğerleri için bu süre çok daha uzun zamana yayılmıştır. Neyse ki, bugün web'deki çok sayıda öğrenme materyali sayesinde, süreci hızlandırmaya yardımcı olacak bilgilere özgürce ulaşılabilmektedir. Harika akıl hocalarına erişim de bugün artık çok zor değildir.

Yine de öğrenirken kendinizi başkalarıyla karşılaştırmamanız çok önemlidir. Kendi hızınızda çalışmalı ve küçük adımlar atmalısınız. İşleri aceleye getirmek ve her şeyi aynı anda yapmaya çalışmak felakete davetiye çıkarmaktır. Nasıl üniversiteye gitmek ve bir derece almak 3-5 yıl sürüyorsa ya da doktor olmak yıllar alıyorsa, trade etmekte ustalaşmak da benzer şekilde yıllarınızı alabilir.

Başarısızlıklar olacaktır

Hayatımız boyunca en yüksek notları veya puanları almamız ve her ne pahasına olursa olsun başarısızlıktan kaçınmamız öğretilir. Ancak başarısızlık, alım satımda öğrenme sürecinin en önemli parçasıdır. Yatırım yolculuğunuzda aksilikler yaşayacağınız neredeyse garantidir; önemli olan cesaretinizin kırılmamasıdır.

Bir hedge fon devi olan Ray Dalio, başarısının sırlarını başarısızlık ve bundan ders çıkarmak olarak nitelendiriyor. Gerçekten de başarısızlığı kucaklamak gerekiyor. Başarısızlıklarınızdan çok değerli şeyler öğrenebilirsiniz. Başarısızlığı yaşarken bir kabusun içindeymiş gibi hissedebilirsiniz ancak derinlemesine araştırırsanız, bu kabustan çok daha güçlü uyanabilirsiniz.

Alım satım ciddi bir 'iş'tir

Alım satım bir iştir ve öyle ele alınmalıdır. Ancak kaç kişinin gerçekten bir alım satım planı vardır? Uygun bir plan olmadan stratejinizin ne olduğunu, nasıl öğreneceğimizi ve gelişeceğimizi nasıl bilebiliriz?

Gerçek şu ki alım satım her zaman bir iş olarak ele alınmalıdır. Bunu bir hobi olarak ele alırsanız, zamanla zar zor kazandığınız parayı adeta kumar oynarcasına kaybedersiniz. Kısa vadede şanslı olabilirsiniz ancak uzun vadede kayıp kaçınılmazdır.

Dışarıdaki her kişi körü körüne hisse senedi, döviz ve vadeli işlem piyasalarında alım satım yapabilir. Ancak kendi planınızı geliştirmek ve onu takip edecek disipline sahip olmak, en iyileri ortalama bir trader’dan ayıran en önemli özelliktir.

Matematik, arkadaşınız veya düşmanınız olabilir

Bazı insanlar işlemlerinin kazanma yüzdesine çok fazla odaklanır. Oysa kazanma sıklığımız yerine riske ve ödüle odaklanarak sonuçlarımızı iyileştirebiliriz. 3 birim kazanç elde etmek için 1 birim riske attığınızda, para kaybetmemek için yalnızca yüzde 25 oranında haklı olmanız bile yeterli olacaktır.

Elbette risk/ödül oranınız düşükse, daha yüksek bir kazanma oranına ihtiyacınız olacaktır ancak bu sizi yine de yüksek risk almanın stresin korur.

Psikoloji, alım satımın olmazsa olmazıdır

Trade etmenin duygusal iniş çıkışları birkaç kez akıl sağlığınızı sorgulamanıza neden olabilir. Herkes gibi siz de bu psikolojik iniş çıkışları tam olarak yaşayacaksınız. Ancak endişelenmeyin, kendi yatırım psikolojinizde ustalaşmak için öğrenebileceğiniz birçok kitap ve faydalı kaynak var.

Siz de herkes gibi hemen her çeşit hatayı yapacaksınız. Önemli olan ise bu hatalardan ders çıkarabilecek ölçüde soğukkanlı kalabilmektir. Kendi psikolojiniz üzerinde çalışmak ve gerçekten temiz bir zihin durumunun ustası olmak zaman alır; ancak sıkı çalışma ve disiplin yoluyla zihniyetinizi ve alım satıma yönelik bakış açınızı daima geliştirebilirsiniz.

Sturgeon Yasası trader’lara ne söylüyor?Sturgeon Yasası trader’lara ne söylüyor?

 

Profesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesiProfesyonel trader’ların en güvendiği teknik analiz göstergesi

 

Yatırımda yüksek kazancın yolu daha az alım satımdan geçiyorYatırımda yüksek kazancın yolu daha az alım satımdan geçiyor

 

Yatırımcılar 'parabolik hareket'lerden nasıl faydalanabilir?Yatırımcılar 'parabolik hareket'lerden nasıl faydalanabilir?

 

Yatırımda hangisi daha kötü: Acı çekmek mi korkmak mı?Yatırımda hangisi daha kötü: Acı çekmek mi korkmak mı?

 

İyi yatırımın 12 kuralıİyi yatırımın 12 kuralı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)