E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlmanlardan küstah Erdoğan yorumu---

Almanlardan küstah Erdoğan yorumu

Almanlardan küstah Erdoğan yorumu
12 Eylül 2017 - 08:40 borsagundem.com

Türkiye'de iki Alman vatandaşının daha gözaltına alınması ve ABD'de İrma kasırgasına rağmen Trump'ın iklim değişikliğini kabul etmemesini eleştiren yorumlar öne çıkıyor.

Lüneburg'da yayımlanan Landeszeitung pazar günü İstanbul'da Türkiye kökenli Alman vatandaşı bir çiftin gözaltına alınmasına yönelik bir yoruma yer veriyor. Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre, Gazete, Almanya'nın seyahat uyarısı yapmasına gerek olmadığını, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tutumunun başlı başına bir uyarı olduğunu savunarak, en etkili yolun Erdoğan iktidarda olduğu sürece AB'nin kapılarını kapatması olduğu değerlendirmesinde bulunuyor:

"Federal hükümete sükunetini korumasını tavsiye etmek iyi olurdu. Diplomasinin keskin kılıcı olan seyahat uyarısı şimdi uygulanmak zorunda değil. Zira Erdoğan'ın tutumu başlı başına yeterli bir uyarı olmalı. O, laf anlamaz. Bu nedenle de daha önce net açıklamaların bir etkisi olmadı. Etkili olacak olan ise AB tam üyelik müzakerelerinin tamamen sonlandırılması. Erdoğan, hukuk devleti kavramı yabancı bir sözcük olarak kabul edildiği sürece Ankara ile üyelik müzakerelerinin mümkün olmadığını defalarca ispat etti. İnsanlar keyfi şekilde terör şüphesi ya da Gülen yapılanmasına yakın oldukları bahanesiyle ki Erdoğan ikisini aynı kefeye koyuyor, takip edilip, tutuklandığı sürece bu mümkün değil. Ancak AB'nin böyle bir adım atması, kapının tamamen kapatıldığı anlamına gelmemeli. Aksi halde bu metropollerdeki milyonlarca Batı yönelimli Türkü etkiler. Kapı daha ziyade Erdoğan iktidarda kaldığı sürece kapalı tutulmalıdır. "

Reutlinger General-Anzeiger gazetesi de Türk hükümetine ilişkin bir yoruma yer veriyor:
"Bu sıralar güvensizlik ağır basıyor. Türk yatırımı koruma taahhütleri, Alman vatandaşları keyfi şekilde tutuklanıp, Alman şirketleri terör şüphesi altına sokulduğunda ne işe yarar ki. Böylesi bir taahhüdün, bir yatırımcının bir günden ötekine terörist olarak tanımlanma korkusu yaşamasıyla ne değeri olabilir ki?"

Alman basınında öne çıkan yorum konularından biri de ABD'yi etkisi altına alan Irma kasırgası. Gazeteler, doğal afetlerin toplumların iklim değişikliği sorunuyla daha fazla mücadele etmesi için önemli bir işaret olduğunu savunuyor. Yorumlarda, iklim değişikliğini "Çinlilerin icadı" olarak gören ABD Başkanı Trump'ın gözlerinin açılması gerektiği değerlendirmesi yapılıyor. Mitteldeutsche Zeitung yorumunda bilim insanlarının çağrılarına dikkat çekiyor:

"Şimdi değilse ne zaman insanların, okyanusların ısınmasına yönelik sorumluluğunu konuşma zamanı gelecek? Etki altında kalmamış bilim insanlarına göre deniz suyunun ısınmasıyla kasırgaların yıkıcı etkileri arasında çoktandır bir nedensellik bağı oluşmuş durumda. Henüz yeterli istatistiki veriler toplanamamış olabilir. Ancak yeteri kadar endeks mevcut. ABD Başkanı Trump, iklim değişikliğini ideolojik ve taktiksel sebeplerden dolayı kabul etmiyor. O, bilimi ideoloji haline getirmeye çalışıyor. Ancak Irma kasırgası kurbanlarının torunları bunu ona hatırlatacaktır.”

Aynı konuya dair bir yorum da Handelsblatt gazetesinde yer alıyor. Gazete Trump ve ekibini sert şekilde eleştirerek, Trump'ın öğrenme kabiliyetinin düşük olduğuna dikkat çekiyor:

"Kendi beyanlarına göre, iklim değişikliğini Çinlilerin icadı kabul eden Donald Trump şu sıralar aşırı hava koşullarının nelere neden olabileceğini açıkça görüyor. ABD'yi ziyaret eden ve felakete yol açan kasırgaları, vurdumduymaz bir ABD Başkanına ibret olacak şekilde deklare etmek alaycılık olurdu. Ama şüphesiz, Trump'ın bu felaketi kendi tutumunu sorgulaması için kullanması çok iyi olurdu. Ne var ki tüm geçmiş deneyimlere rağmen Trump'ın öğrenme kabiliyeti düşük olduğundan kendisini bu konuda duyarlı hale getirmek için farklı yollar denenmeli. Trump, iklim değişikliğinin sonuçlarına göre nasıl uygun hareket edileceği sorununu sistematik şekilde ele almak istemeyecektir. Tam da burada yeniden başa dönüyoruz: ABD'nin üzerinde savrulan kasırgalar, ABD Başkanının en azından bu bakımdan gözlerinin açılması için bire bir olabilir. İklim değişikliğini inkâr mı etmek istiyor o zaman kaçınılmaz sonuçlarına katlanmak zorunda.”
;
Südwest Presse gazetesi de iklim değişikliğinin etkileri konusunda uyardığı bir yoruma yer veriyor. Gazete, doğaya nasıl davranılırsa, doğanın ona göre de karşılık vereceğini belirtiyor:
"Tropikal bölgelerdeki su derecelerini, iklim değişikliği ile ilişkilendirmek mümkün. ABD'de Harvey ve Irma kasırgalarının yol açtığı ağır hasarlar öncelikle doğanın dikkatsizce kullanımıyla ilgili. Amerikalılar bu nedenle öncelikle kendilerini eleştirmeli. Başkanlarına sakince, yüksek sıcaklıkların daha fazla su buharına yol açtığını ortaya koymak için tek bir tencerenin yeterli olduğunu izah etmeli. Ve onlar da tüm toplumlar gibi şunu anlamalı ki, doğa kendisi için yer bırakılmadığında, kendine yeni alanlar açmak durumunda kalıyor…”

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (16)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Keşke12 Eylül 2017 19:34

    Kendim için farketmez, ülkemde ne sıkıntı olursa ses etmem, çekerim, çektik de, çekeriz de. Ancak bu yazacağımı küçük çocukları, bebekleri olanlar anlar. İç karışıklık, darbe, savaşta en çok çocuklar, kadınlar, yaşlılar heder olur. Açlık, hastalık, sapkinlar, zalimler. Çocuklara ne fenalıklar yapıldığını okudukça kahroluyorum. Kendim için birşey istiyorsam nağmerdim ancak çoluk, çocuğumun, yaşlılarımın fazla terör olmayan, darbe, iç savaş riski az olan, kendi içinde daha adil, daha barışçıl kanada, nordik ülkeleri gibi bir ülkede yaşamalarını isterdim. Güvende olduklarını bileyim, ölsem gam yemem.

  • ...12 Eylül 2017 18:43

    Almanya ingiltere ve ABD dışalamasından sonra,i Türkiyeyi komple gözden çıkartanaz. Bizde bunun farkındayız. Durumları müsayit deil. Heleki Türkiye-Rusya yakınlaşması (s400 ler) işlemlerinde . Almanya anca böyle ortada kalır. Eskiden olsa 1 yıl önce Almanya çok daha sert konuşur adım atardı. Bizde bukdar efelenemezdik zaten .DÜnya stratejisi müsayit şuan

  • Önce yöneticiler12 Eylül 2017 17:19

    Bosna herseki örnek veren kardeşim kesinlikle haklısın. Sırpların boşnakları katletmesine gözyumdular. Ab adil değil hatta zalimdir ama bizde ona uygun politika yapmalıyız, siyasi rant hesabı kavgalar bize birşey kazandırmaz. O nedenle müslüman uyanık olmalıdır, türkiye uyanık olmalıdır diyoruz, bizim dostumuz yine biziz. Ama bunun için siyasetçiler ahlaklı, erdemli, bilgili olacak ki toplumu da guzellestirsin. Siyasiler ihale, koltuk, torpil işiyle ilgilenirse toplumsal iç güven zayıflar, sosyal savaş başlar, batar

  • Beter Ol Ab12 Eylül 2017 16:33

    Adamlar kendileri diyor ab Haçlı birliğidir diye. Yoksa 50 sefer Yunanistandan iyi olan Bosna Herseki alırlardı 55 yıldır almıyorlar Ne Ecevit Ne Demirel Ne Özal Ne Çiller Ne M.yılmaz Mesele Erdoğan değil. BIZ NE TOPRAĞIMIZDAN VAZGEÇERIZ NE DE DİNİMİZDEN

  • Anlayamıyorum12 Eylül 2017 15:34

    Politikada uyanık olacaksın. Satrancı iyi oynayamıyorsun, pek okumadığın, bilgisiz olduğun için mızıkçılık yapmayacaksın. Ab sosyo-kültürel, ekonomik bir kuruluş orada herkes kendi menfaatini düşünür ama ortak güç olarak da hareket eder. Almanya ile fransa ilgiltere , rusya, abd, çin de birbirine bayılmaz ama aşağı, avam seviye kavga başlatmaz. Diplomasi, politika yapar. İngiltere kısmi üye idi, göçmenlerden bıktığı için ayrıldı ama ekonomik olarak ayrılmak istemiyor aslında ab nin göçmen politikasından rahatsız, daha milliyetçi sadece. Bizimkilerin bizi ülke olarak yanlız bırakma hevesi var, acaba türkiye devleti için planları ne ? Kendi seçmenlerinin bunu iyi okuduğundan şüphelerim var. Sonumuz araplar gibi olmaz inşallah.

  • ...12 Eylül 2017 15:09

    bak şu nazi lere sen :)

  • gülben12 Eylül 2017 13:03

    Ab mi Erdogan mi???? tabiki Erdogan, bir vatansever lideri bir dusman birliklerine tercih etmeyecegiz. Erdogan yokken niye Ab'ye almiyordunuz o zaman?? ustelik ben ab ye karsiyim, iyi olsa ingiltere cikmazdi :))

  • gobel6612 Eylül 2017 11:34

    Türkiye, AB'nin tek hakimi ve tek ülkesi gibi davranan Almanya'da Merkel hükumeti olduğu sürece AB'ye üyeliğini dondurmalı. AB geleceğini kurtarmak ve dağılmamak için Almanya'da merkel hükumetinden kurtulmalı.

  • Şeria12 Eylül 2017 11:01

    Avrupa birliğinin geleceği belirsiz. Avrupa birliğine girmenin pek bşrbstrateji yok artık. Ama Avrupa ike olumlu ilişkiler ülkemizin ekonomik sosyal olarak yararına. Bazı basın yayına göre Avrupaya yaklaşmak entegre olmak şetiat smacını zora sokmakmış. Avrupadan uzaklaştıkça şeriata yaklaşılırmış

  • Hukuk 12 Eylül 2017 10:57

    Bundan sonra iktıdara gelecek Cumhurbaşkanları ve partiler de anayasayı tanımıyorum hukuğu tanımıyorum diye herşey yapmalarının önü açıldı. Toplumsal sözleşmelerin anlamı kalmadı iktidar gücünü eke geçiren herkesi herseyi yapma hakkı doğdu

  • Kadrolu troller12 Eylül 2017 10:41

    Yandaş kadrolu yorumcular klavye başında.Biri daha vardı kadrolu yandaş.Görevi devretti galiba.

  • belooo12 Eylül 2017 10:16

    türkler her şartta ortak olmak istiyor çünkü ab den aldığımız yardımlar, ab uyum için ödenen paralar, teknoloji vs baktığımızda ab ile ortak olmak en iyisi.... şimdiye kadar olan yatırımlara ve gelecekte olacak yatırımlara bakacak olursak ab ye katılmak en iyisi olacak. bu arada herkes birbirini sömürüyor, ülkeye gelen suriyelileri de biz sömürüyoruz değil mi? birde yakalayabiliyorsak abd ajanlarını yakalasak ama yemiyor değil mi? birde ona değinsen fatih....

  • Türkoğlutürk12 Eylül 2017 10:09

    Hukukun üstünlüğünü tanımıyorum, kuvvetlet ayrılığı ilkesini takmıyorum demekki yetim Avrupa değil ortadoğunun karanlık dehlizlerinde abd ye vermek

  • gobel6612 Eylül 2017 10:09

    Erdoğan hükumetinden Türk milleti memnum. İllede AB ile üyelik isteyen varsa Merkel hükumetine gidebilir.

  • Atasoy12 Eylül 2017 09:32

    AB girmek hayal .Erdoğan hükümeti ile AB girmek ise hayal ötesi.

  • fatih,islambul12 Eylül 2017 09:31

    SORUN BAKALIM TÜRKLER BU ŞARTLARDA SİZİNLE ORTAK OLMAK İSTİYORMU ARTIK SÖMÜRÜLECEK TÜRKİYE YOK KARŞINIZDA ÜLKEMİZDEKİ AJANLARINIZI TUTUKLAYINCA GÖTÜNÜZ TUTUŞTU HAYİN ALMANYA