E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemAlmanya'dan Akkuyu inşaatına engel! Çin'den alınacak---

Almanya'dan Akkuyu inşaatına engel! Çin'den alınacak

Almanya'dan Akkuyu inşaatına engel! Çin'den alınacak
11 Eylül 2024 - 15:00 borsagundem.com

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu nükleer santrali iletim tesisi için Almanya'dan teslimi yapılmayan ekipmanların santral inşaatını geciktirdiğini söyledi. Bayraktar, ekipmanların Çin'den alınacağını da belirtti.


Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Akkuyu nükleer santrali inşaatının Almanya'dan teslimatı yapılmayan iletim tesisi ekipmanları sebebiyle geciktiğini, bu parçalar yerine Çin'de üretilen parçaların kullanılacağını ifade etti.

Reuters'ın  haberine göre, Alman şirketi Siemens'in iletim tesisi ekipmanlarını teslim etmediğini bu nedenle inşaatın geciktiğini belirten Bayraktar, Anadolu Ajansı ile söyleşisinde "Siemens'in depolarında şirketin beklettiği teslim etmesi gereken ekipman var. Nükleer ada ile ilgili değil, şalt sahasında kullanılan ekipmanlar. İnşaatı birkaç ay geciktirme etkisi olan bir şey" dedi.
Konuyu Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın da temmuz ayında dile getirdiğini ifade eden Bayraktar, gümrükte bekleyen ürünlerin teslim edilmemesine gerekçe olarak Rusya'nın Akkuyu'dan sağlayacağı gelirin Ukrayna işgalini finanse etmek için kullanmasının gösterildiğini ifade etti.

'En üst düzeyde dile getirildi ama ilerleme olmadı'

Ekipmanın Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımlar kapsamına girmediğini belirten Bayraktar, "Hiçbir hukuki temeli olmayan, uluslararası yaptırım konusu olmayan bir konuda maalesef siyasi tutumla alınmış bir karar var. Bu en üst düzeyde dile getirildi ama ilerleme olmadı" dedi.

Tamamlandığında Türkiye'nin enerji üretiminin önemli bir bölümünü sağlayacak olan santral Rosatom tarafından finanse ediliyor ve yaptırılıyor. Santralin sahibi olan Rus atom enerjisi tekeli Rosatom'un sahipliği devletler arası anlaşmaya hiçbir zaman yüzde 51'in altına inmeyecek.

Bayraktar Rosatom'un muadil parçaları Çin'den sipariş ettiğini ifade ederek, "Rosatom bu ürünle ilgili alternatif siparişini Çin'e geçti, oradan gelecek. Ama ciddi bir gecikmeye yol açtığı için ciddi bir karşılığı olacaktır" dedi.

Bayraktar, Siemens'e yaptırım öngörüp öngörmedikleri sorusuna, "Enerji alanında bizim çok uzun yıllardır çalıştığımız firmalardan biri. Bundan sonraki işlerle alakalı onlarla ilgili varlığı çok ciddi sorgulamamız gereken bir sürece bizi sokmuştur... Ciddi bir gecikmeye yol açtığı için ciddi bir karşılığı olacaktır" cevabını verdi.

Tüm santralin 2028'de faaliyete geçmesi hedefleniyor

Bayraktar, Rosatom'un Akkuyu'ya yaptığı yatırımın geri dönüş süresinin 15 yılı bulabileceğini ifade ederek projenin Rusya'ya gelir yaratacağı iddasın tutarsız bulduğunu ifade etti. Bayraktar "O zaman Almanya'nın, Hindistan'ın da (Rusya ile) ticareti kesmesi lazım" dedi.

Her biri 1,200 MW kurulu güce sahip dört reaktörden oluşacak Akkuyu santralinde ilk reaktörün 2025'te devreye alınması, tüm santralin ise 2028'de faaliyete geçmesi hedefleniyor. Türkiye'nin enerji üretiminin yaklaşık yüzde 10'unu oluşturacak olan tesisin şebekeye bağlanması için bazı noktalarda ulusal iletim sisteminde kapasite artırımı da gerekiyor.

Santralin dört reaktörünün inşaatının eş zamanlı olarak sürdüğünü ifade eden Bayraktar, birinci reaktörün yüzde 90'inin inşasının tamamlandığını belirtti.

Bayraktar'dan Akkuyu açıklaması! 2028'e kadar...Bayraktar'dan Akkuyu açıklaması! 2028'e kadar...

 

Akkuyu NGS'de türbin tesisinin temeline beton döküldüAkkuyu NGS'de türbin tesisinin temeline beton döküldü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum12 Eylül 2024 04:39

    Bir daha simense marka bişey almam olur biter en basit bir markayı ayakta tutan tek şey müşterisidir müşteri yoksa firmada yok mesela avrupalı araba markaları Çinli araba markaları ortaya çıktığından beri atıyorlar ve bu batışı ileri bir tarihe atmak için markalar birleşiyor tassaruf yapmaya başladılar ama eninde sonunda atarlar ve zaman içinde Avrupa fakirleşmeye başlar Çin gibi ülkeler kalkınmaya başlar çekim merkezleri değişir bu bir döngüdür yüz yıl sonra Avrupa neyi yanlış yaptı diye tarih konusu olur

  • Alp11 Eylül 2024 21:00

    Tabiki onlar götevini gapar batının ahlaksız..zallim ve kalöeş ülkeleri..elbette onlara güvenilmez...sıç.....m.onların demokrasisine.neumiş yüzümüzmü batıya döndük..hadi ordan

  • Fhr11 Eylül 2024 19:47

    Onun için batının kçını yalayacak yöneticiler seçmemeliyiz..

  • Yiğido 11 Eylül 2024 19:23

    AYIDAN POST KAFİRDEN DOST OLMAZ

  • HASAN HÜSEYİN KARTAL11 Eylül 2024 16:02

    ABD ingiltere fransa almanya AB bunlar bizim baş düşmanlarımız olup, yıllarca terörist örğütlerini kurup kullanıp silahlandırıp ülkemize saldırlar ve binlerce askerimizi bunlar şehit etmişlerdir ve Bunlar bizim baş düşmanlarımızdır yıllarca ülkemizin geri kalması için ülkemizde hiç bir silahı hiç bir sanayi ürünlerini yaptırmadılar.

  • Adil11 Eylül 2024 20:58

    Vers senin kimin dost..kimin düşman diye anlamana gerek yok..zübük.

  • wers11 Eylül 2024 17:46

    tüm dünya bizim düşmanımız