E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaDış PiyasalarAltı ayda 28 milyar $ kazandırdılar---

Altı ayda 28 milyar $ kazandırdılar

Altı ayda 28 milyar $ kazandırdılar
02 Mart 2011 - 19:09 borsagundem.com

Dünyanın en büyük 10 hedge fonu, geçen yılın ikinci yarısında müşterilerine 28 milyar dolar kazandırdı

Hedge fonların elde ettiği bu kazanç, Goldman Sachs, JPMorgan, Citigroup, Morgan Stanley, Barclays ve HSBC gibi bankaların toplam karından 2 milyar dolar fazlasına denk geliyor.

Hedge fonların en büyüğünde bile ancak birkaç yüz kişi çalışırken, bahsi geçen bankaların toplam çalışan sayısının 1 milyonu buluyor. Yayımlanan son verilere göre, dünyanın en büyük 10 hedge fonu kuruldukları günden bu yana yatırımcılarına 182 milyar dolar kazandırdı. Sadece ünlü yatırımcı George Soros’un 1973’te kurduğu Quantum Fund, tüm yönetim masrafları çıktıktan sonra müşterilerine 35 milyar dolar kazandırdı.

PAULSON & CO’DAN 5.8 MİLYAR DOLAR

Geçtiğimiz yıl, Goldman Sachs’ın küresel konut krizi sırasında kurduğu ve Abaküs adını verdiği mortgage destekli menkul kıymet hizmetlerine, yatırımcıları yanlış yönlendirip, zarar ettirdiği yönünde suçlamalarla karşılaşan hedge fon Paulson & Co. da 2010’un 2010’un ikinci yarısında, yatırımcılarına 5.8 milyar Dolar kazandırdı.

New York merkezli Paulson & Co, kurulduğu 1994’ten bu yana müşterilerine 32.2 milyar dolar kazandırarak, Soros’un fonuna yaklaştı. Paulson bu paranın büyük bir kısmını 2007 sonunda, düşük gelirli kişilere verilen yüksek riskli konut kredileri krizi sırasında yaptığı işlemlerle kazandırdı.

ARTARDA DOĞRU HAMLELER

Paulson, 2008’de bankalara karşı pozisyon alarak kazandırmaya devam ederken, 2009’da müşterilerini ABD’deki ekonomik iyileşmeye yönelik yaptığı doğru tahminlerle sevindirdi. Hedge fon geçen yıl ise yine ekonomik iyileşme tahminleri ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) başlattığı ikinci parasal gevşeme paketinin etkisiyle yükselen altına yönelik tavsiyeleriyle kazandırmaya devam etti. Paulson & Co., Fed’in hamlesinin ardından dolardaki pozisyonunu azaltmak için kendi varlıklarını da altına yönlendirdiğini açıkladı.

Uzmanlarsa hedge fonların kazandırdıklarıyla, yatırım bankalarının kazandırdıkları arasında bir kıyaslama yapmanın kolay olmadığını, kullanılan sermayelerin büyüklüğünün ve gelir kaynaklarının farklılık gösterdiğine dikkat çekiyor.


Ancak buna rağmen miktarın büyüklüğü, bu fonların getirisi hakkında önemli fikri veriyor.
hurriyet.com.tr

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)