E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıAltın 1 haftanın zirvesine yaklaştı---

Altın 1 haftanın zirvesine yaklaştı

Altın 1 haftanın zirvesine yaklaştı
10 Nisan 2013 - 10:30 borsagundem.com

Altın, teşviklere ilişkin iyimserlikle son bir haftanın zirvesine yakınında seyrediyor

Altın, tüm dünyada teşviklerin devam ettirileceğine yönelik iyimserliğin, altın destekli exchange traded fonlardan (ETF) çıkışların getirdiği kötümserliğe ağır basması sonucu, son bir haftanın en yüksek seviyesi yakınında seyrediyor.
Spot altın dünkü seviyesi olan ons başına 1,585.35 dolardan, Singapur saati ile 11:50'de ons başına 1,587.48 dolara geldi. Altın dün 1,590.46 dolara kadar yüskelerek 2 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Fiyatlar bugün erken saatlerde yüzde 0.2 yükselişle 1,588.64 dolara kadar çıktı. Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları dün 1,200.37 tona inerek Haziran 2011'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Bu fondaki varlıklar, 2013 yılında, fiyatların yüzde 5.3 düşmesi ile birlikte, yüzde 11 azaldı.
Fed Başkanı Ben S. Bernanke, bugün açıklanacak olan Fed toplantı tutanakları öncesi, bu hafta başında yaptığı açıklamada, ABD'de ekonomik koşuların istediği durumda olmadığını söyledi. Altın bu yıl, Fed'in, ekonomide toparlanma ile birlikte, teşvikleri daraltacağı spekülasyonu ile düştü. Capital Economics, müşteri bilgilendirme notunda, Fed tutanaklarının, 85 milyar dolarlık aylık varlık alım programını sona erdirmek ya da daraltmak için gereken koşulların detaylarını içerebileceğini kaydetti.
Çin'in borsaya kote üçüncü büyük aracı kurumu GF Futures Co.'nun bir biriminin analistlerinden Feng Liang, "Altın küçük çaplı bir sıçrama yapıyor, ancak ETF çıkışlarının sürmesinden dolayı, bu sıçrama çok ikna edici değil," dedi ve "Fed'in teşvik programı konusunda ne yapacağına ilişkin bugün bir fikir sahibi olabiliriz. Zira teşvik programına ilişkin gelişmeler, altının yükselişine devam edip etmeyeceğini belirleyecek" şeklinde görüş bildirdi.
Çin Mart ayında beklenmedik bir şekilde dış ticaret açığı verdi ve bu durum, sıçramanın devam etmesine yönelik güçlüklere ek oluşturdu. Geçen hafta, Japonya Merkez Bankası varlık alım programının büyüklüğünü iki katına çıkarırken, Avrupa Merkez Bankası, para politikasının genişlemeci kalacağını ifade etti. Altın, politika yapıcıların ekonomilerini desteklemek için adımlar atması ve bunun da altına gelen "refah koruma" talebini düşürmesinin etkisi ile, 2012 yılında da artarak 12 yıl üst üste kazanç sağladı.
Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek, ons başına 1,586.20 dolarda kaldı. Spot gümüş yüzde 0.2 düşerek ons başına 27.94 dolara indi ve dünkü Kasım ayından bu yana en büyük kazancı olan yüzde 2.5'lik yükselişin bir kısmını geri verdi.
Spot platin fazla değişmeyerek ons başına 1,547.50 dolarda kalırken, palladyum yüzde 0.2 yükselişle ons başına 727.40 dolara geldi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)